munka
#Suli, munka

Segítség, pályakezdő vagyok!

2023.07.12.
2 perces olvasási idő

Sokszor sokat hallottunk már a lehetetlennek tűnő munkába állásról, de arról sosem esik szó, mi történik, ha sikerül… Munkát találni épp olyan nehéz, mint az első hónapokban beilleszkedni és kellőképpen megfelelni az elvárásoknak.

Az iskola kapuin átlépve rádöbbenünk, teljesen magunkra vagyunk utalva. Egyre kényelmetlenebb a szülők nyakán élősködni és egyre nagyobb vágyunk támad az önállósodásra. Ehhez már csak egy kevés önálló jövedelemre van szükségünk, de azt hogyan szerezzük meg.

Már mindenki könyökén jöhet ki a téma, hogy mennyire bonyolult kis hazánkban munkát találni, de mit kell tenned, ha végre befogad a munkaerőpiac?

Az első izgalmak után mindenkin erőt vesz a pánik. Eljön az ideje, hogy hasznosítsd a tanulmányaidat. Ebben az időszakban kiderülnek a hiányosságaid és rájössz, mennyi mindent kell még pótolnod ahhoz, hogy megtartsd a nehezen megszerzett állásod. Adunk néhány tippet, hogy túllépj a kezdeti nehézségeken.

  • Tanulmányozd, hogy mik azok a feladatok, amelyek megoldásában járatlan vagy gyakorlatiatlan vagy.
  • Légy kreatív és próbálj saját rendszert kiépíteni a probléma megoldására, de ha további információkra van szükséged a feladataidhoz, akkor ne sajnáld a plusz energia és idő ráfordítást. Kutass az Interneten, vagy kérd egy hasonló munkakörben dolgozó ismerősöd segítségét.
  • Ne szégyellj visszakérdezni! Ha nem értetted meg, a felettesed pontosan milyen feladatot bízott rád, akkor kérd meg, hogy konkretizáljon, hogy biztosan helyesen állj neki a munka elvégzéséhez.
  • Valld be a hibáidat! Ha valami félresikerült, azt ne próbáld eltitkolni, mert nemcsak egy kínos helyzetet kreálsz magadnak, hanem a munkáltatód bizalma is megrendül benned.
  • Ne élj vissza a lehetőséggel. Sokszor adódik majd lehetőség arra, hogy a munkahelyi feladatokat jól átlátva a saját malmodra hajtsd a vizet. Rossz ötlet! Sokszor, maguk a munkáltatók teremtik meg a kiskapukat, hogy leteszteljék mennyire vagy megbízható személyiség. Ezzel nem csak egy előléptetés lehetőségét veszítheted el, hanem az állásodat is.
  • Az új munkatársak külön stresszt jelenthetnek, hiszen plusz energiát jelent a beilleszkedés is. Ne légy görcsös nem kell két nap alatt mindenkinek a szívébe lopnod magad, majd magától kialakulnak a kapcsolataid.
  • Ha már harmonikusan érzed magad a munkahelyi környezetben, akkor vigyázz rá, hogy ne lépd túl a határokat. Feletteseknek és alkalmazottaknak is kényelmetlen, ha túl közeli barátságot alakítanak ki, hiszen fennáll a veszélye, hogy személyes sértésnek veszed majd korholásukat, utasításaikat.
  • Maradj egészséges. Az első hónapokban mindent meg kell tenned, hogy megfelelj az elvárásoknak. Ez az odaadás sok energiát és vitamint felemészt a szervezetedben, ezért ha már sikerült rutint szerezned a napi teendőkben, a testedre is fordíts energiát. Az egyetemen vagy főiskolán sosem kellett nyolc órán át, feszülten koncentrálnod a cselekedeteidre. De most közvetlen felelősség nehezedik rád, melynek következménye lehet az egészséged hirtelen romlása. Mostantól muszáj edzened magad és jobban figyelned a vitamin és ásványanyag bevitelre.

(KamaszPanasz)