tanulási zavar
#Suli, munka

Tévhitek a tanulási nehézségekkel kapcsolatban

2013.10.09.
3 perces olvasási idő

Az autisták korlátozott képességekkel rendelkeznek? A figyelemhiányos hiperaktivitás zavarban szenvedő diákoknak tanulási nehézségeik vannak? Aki egyszer speciális oktatásban vesz részt, abban is marad? A sajátos nevelési szükségletű gyerekek által tanult tananyag sokkal egyszerűbb? Most kiderül!

Nem egyszerű feladat a tények megállapítása a speciális oktatással kapcsolatos legendák közül. Ezek a tévhitek lehetnek azzal kapcsolatosak, hogy egy adott tanulási zavarban szenvedő diák mit tud, vagy mit nem tud megtenni, vagy azokkal, akiknek speciális oktatási intézményekben kall tanulnia. Íme, néhány tévhit, amelyet gyakran kapcsolnak a speciális oktatást igénylő diákokhoz.

Tévhit: az autista diákok korlátozott képességekkel rendelkeznek

Az autizmus egy olyan betegség, ami mai napig nem értenek teljesen, még azok sem, akik kutatják. Részben azért, mert eltérő mértékű lehet a megnyilvánulása az embereknél, és kevés döntő bizonyíték áll rendelkezésre azzal kapcsolatban is, hogy pontosan mi okozza a betegséget. Ebből adódóan a jellemzői is változóak. A legtöbb esetben az autizmusban szenvedő képtelen az empátiára (együttérzésre), az átvitt értelmű beszéd megértésére, vagy ismétlődő szokásai vannak, és jelentős tanulási erősségeket mutathat egy vagy akár több területen is. Más esetekben a diáknak beszédbeli nehézségei lehetnek, vagy az arcával nem képes kifejezni az érzelmeit, vagy nem érti az olyan arckifejezéseket, mint például a mosolygás.tanulási zavar

Többféle formája létezik az autizmusnak, az egyik az Asperger-szindróma. Ebben a rendellenességben szenvedő diákokra jellemző, hogy képesek magasabb szintű iskolai végzettség megszerzésére, és általában magasabb az intelligencia szintjük az átlagnál.

A legtöbb esetben azonban a betegségnek nem ezt a formáját ismerik az emberek, hanem azokat akiknél ez „furcsa viselkedésként, személyiségként” jelenik meg, ahogyan a hétköznapi ember mondaná. Gyakran nehéz számukra a szociális érintkezés, a kommunikáció. Vannak olyan diákok, akik képtelenek a kommunikációra, és olyan mintha vegetatív állapotban lennének. (Mintha csak életfunkcióik lennének, de az agyuk nem működne.) Habár ez a ritkábbik eset, a legtöbb ember csak ezt a betegséget látja, és azt feltételezi, hogy minden beteg az autizmusnak ettől a formájától szenved.

Egy másik, szintén ritkaság, amire az emberek szintén előszeretettel asszociálnak, amikor azt gondolják, hogy egy autista olyan, mint egy tudós. Az „Esőember” című film egy tudósról szólt, aki meg tudott oldani egy komplex matematikai problémát, de nem volt képes bekötni a cipőfűzőjét. Annak ellenére, hogy ez ritkaságnak számít, sok embernek az a téves benyomása van, hogy minden autista ember ilyen.

Tévhit: A figyelemhiányos hiperaktivitás zavarban (ADHD) szenvedő diákoknak tanulási nehézségeik vannak

A figyelemhiányos/hiperaktivitás vagy hiperkinetikus zavar nem tanulási rendellenesség. Nemzetközileg sem ebbe a kategóriába sorolják, hanem az egyéb egészségügyi rendellenességekhez.(OHI) Ezek a zavarok önmagukban nem teszik szükségessé egy diák speciális edukálását. Egyedül abban az esetben részesül egy tanuló speciális oktatásban, ha meghatározták, hogy tanulási nehézségei is vannak. Ez nagyon gyakori.

Tévhit: a diákoknak csak egy fajta tanulási nehézségük lehet

Általában nem ez a helyzet. Azoknál, akiknek egy észlelési-, vagy feldolgozási zavaruk van, lehet, hogy több alkategória is érintett. (vagyis több terület: például látás és hallás). Egy auditív (hallás utáni) feldolgozási zavarban szenvedő diáknak például lehet, hogy problémái vannak a rövidtávú auditív memóriájával. Mint már említettük, a figyelemhiányos hiperaktivitási zavarban szenvedő diákoknak is gyakran vannak tanulási rendellenességeik is. Egyes esetekben az autista tanulóknak is lehet egy másik, tanulási rendellenessége, fejlődési, vagy intellektuális visszamaradottsága (mentális retardáció) is.

Tévhit: ha egyszer egy diák speciális oktatásban részesül, akkor abban is marad

Azok a szülők szokták sokszor ezt mondani, akik nem akarják, hogy a gyerekük speciális edukálást kapjon. A legtöbb esetben úgy hiszik, hogy a normál oktatású osztályukból kiveszik őket és egy speciális intézménybe vagy osztályba kell kerülniük, ahol lehet, hogy nem ugyanazt a tananyagot tanítják. Valójában a sajátos nevelési szükségletű gyerekeket is a Nemzeti Alaptanterven alapuló kerettanterv szerint oktatják, a fogyatékosságaik figyelembe vételével.

Amikor egy tanulási zavarral küzdő diáknak nem folytatják a speciáis edukálását, az azért van, mert ez a diák ugyanolyan szinten van, mint a nem tanuló fogyatékos társai. Szintén figyelembe kell venni, hogy ezeknek a tanulóknak a legtöbbje már normál oktatású osztályban is jó jegyeket ér el, a hátrányos helyzetéből származó „előnyei” nélkül is, tehát ezzel a valószínűséggel nem is minden diáknak van szüksége speciális oktatásra.

Szintén lehetséges, bár valamivel ritkább, hogy a diák „kinövi” a tanulási zavart. Az olyan diákoknak, akik fejlesztik az olyan képességeiket, ami a szükségleteiket vagy az éretté válásukat szolgálja, az agyuk azon területe teljesen kifejlődhet a rendellenesség mellett.

Tévhit: a sajátos nevelési szükségletű gyerekek által tanult tananyag sokkal egyszerűbb

Ez egyáltalán nem igaz, hiszen az ilyen igényű diákok vagy a napjuk körülbelül ötven százalékát töltik speciális edukációs órákon, vagy pedig teljes mértékben normál tanítási órákra járnak, valamennyi segítséggel. Mint már említettük, tanulási nehézségük van, ami egy kis segítséggel enyhíthető.

Még mindig sok tévhit kering a speciális oktatás világával kapcsolatban. A tanulási zavarok többnyire olyan nehézségek, amelyek egy adott fogalom megértésére, felfogására irányulnak. Egyes esetekben ez azért van, mert az agyuk másként működik a társaikétól. Fontos megérteni, hogy mindenki, aki speciális oktatásban vesz részt, még a szakértők is, félreérthetik ezeket a dolgokat.

(Sz. D. L., helium.com)