iq
#Suli, munka

Az IQ tinikorban változhat

2015.02.22.
1 perces olvasási idő

A tinédzserek mentális képessége gyorsabb ütemben javulhat vagy gyengülhet, mint azt eddig gondolták - mutatta ki egy kutatás. Egészen eddig az volt az általános nézet, hogy az IQ-nk szintje statikus, nem változik az élet folyamán.

Tesztekkel mérték a kamaszok mentális képességeit először 14, aztán pedig 18 éves korukban, és azt tapasztalták, hogy ennyi idő alatt rohamléptekben nőtt, vagy esetenként csökkent az IQ-szint.

Kutatók úgy vélik, hogy a kamaszok érési folyamata egyénenként változó, vannak korán és későn érő típusok, ami hatással van a tanulók tanulmányi eredményeire, és a felnőtt élettel kapcsolatos döntéseire.iq

A kutatásban 19 fiú és 14 lány vett részt, mindannyian agyvizsgálaton, verbális- és nonverbális IQ-teszten estek át. A verbális IQ esetén 4 évvel később a vizsgált kamaszok 39%-ban mutattak ki változásokat, akárcsak az előadáskészség vizsgálatánál, ahol a résztvevők 21%-ánál tapasztaltak javulást.

A verbális IQ-készség növekedésével együtt nőtt az agy bal motoros kérgének vastagsága – ez az agyi terület felelős a beszédért. Az egyik vizsgált alany, Sebestian Friston, most 23 éves, és ő mutatta a legjelentősebb IQ-növekedést két vizsgálat között. Ez a fiatalember annak idején még matematika korrepetálásra szorult, de ma már számítógép programozásból doktorált.

„Úgy hiszem, hogy a változást középiskolában vettem észre, mert elkezdtem tanulni a számomra érdekesnek talált tantárgyakat, majd egyre könnyebben ment minden” - nyilatkozta.

A kutatást vezető Cathy Price professzor szerint a tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy azok, akik korábban jobban teljesítettek, nem mindig használják ki a bennük rejlő lehetőséget, míg az eleinte gyengébben teljesítőkről sem kell lemondani, hiszen pár év múlva jelentős IQ-növekedésen mehetnek keresztül!

(GY. P. F; bbc)