okos
#Suli, munka

Így növeld a teljesítményedet napról napra

2020.10.19.
2 perces olvasási idő

Mindnyájan szeretnénk okosabbak lenni, így ahelyett, hogy a genetikát okolnád, próbáld ki az általunk javasolt 5 módszert, amivel fejlesztheted a teljesítményedet. Egyszerűek, mókásak és egyikük még a TV nézést is magába foglalja.

Olvass a sorok között is

Vegyél le a polcról egy Kafka-regényt vagy egy modern költeményeket tartalmazó könyvet, ezek segítségével máris jobban fog működni az agyad – állítja egy új tanulmány, mely a Psychological Science című szaklapban jelent meg. Amikor valami olyasmivel találkozol, ami nem feltétlenül automatikusan értelmes, akkor az elméd próbál valami másfajta jelentést keresni – a szürkeállományod mozgásba lendül, és aktivizálja az agyadnak azt a részét, ami felelős a tanulásért.

Ha jobban szereted a detektív történeteket, vagy a történelmi-, esetleg romantikus regényeket, nem kell aggódni – az elméd ugyanúgy feszített tempóban fog dolgozni, de kicsit másképp. Keith Oatley, a Torontói Egyetem kognitív tudományainak doktora szerint azok, akik sokat olvasnak, általában több empátiára és szociális intelligenciára tesznek szert, mint azok, akik nem. Lényegében bármit olvashatsz, a fő, hogy olvass! "Még ha csak egy újságot, vagy egy magazint olvasol is, különböző ötletekkel, újdonságokkal találkozol, amivel egy nagyobb tudásbázist hozol létre az elmédben” - mondta a szakértő.

Oldd meg a rejtélyt

Nézz meg egy Lost vagy egy CSI-epizódot, ami segít növelni az intelligenciád. Az ilyen jellegű TV -műsorok anélkül, hogy észrevennéd, edzik a kisagyat, javítják a problémamegoldó képességedet és fokozzák a társadalmi intelligenciádat.

Aludj eleget

Az elegendő alvás segít az agynak feldolgozni a nap eseményeit, erősíti a memóriát és a neuronok közötti kapcsolatot, mely által könnyebb lesz a visszaemlékezés - bizonyította egy tanulmány, melyben a résztvevőknek egy szólistát mutattak 12 órával azelőtt, hogy egy részük végigaludta volna az éjszakát, másik csoportjuk pedig egyáltalán nem aludt. Mikor a szavakat fel kellett idézni, azok követték el a legtöbb hibát, akik nem aludtak. Ez azt jelenti, hogy nem megfelelő mennyiségű alvás rontja a memóriát.

Ezek a kísérletek mutatták először azt is, hogy a hibás emlékek (emlékszünk olyan dolgokra, ami nem is történtek meg) csökkennek alvás után, és hogy a szunyókálás előnyei közé tartozik az is, hogy sokkal pontosabban tartjuk meg az alap információkat. A megfelelő mennyiségű pihenés azt is jelenti, hogy nem fogod többé keresni a kulcsodat (vagy legalábbis nem minden reggel).

Zenélj

Bizonyos tanulmányok szerint a hangszeren való gyakorlás oly módon fejleszti az agy motorikus funkcióit, finomítja az egész idegrendszert, melyre más tevékenység nem képes.

Ehhez nincs szükség arra, hogy szaladj és beiratkozz fuvola órákra - hasonló előnyt érhetsz el számítógépes játékokkal is, ilyen lehet például az „Easy Piano” Nintendo DS-en, ami 13 külső hangjeggyel van felruházva és egy teljes oktávos billentyűzettel, de a „KB Piano” is szóba jöhet még, ami sokkal inkább számítógépre specializálódott, és amin több mint 100 különféle hangszeren játszhatsz, a gitártól egészen az okarínáig. Bizonyos módon az agy olyan, mint az izom – minél többet gyakorlatoztatod, annál hatékonyabb lesz.

Szocializálódj okosakkal

Akár hiszed, akár nem, suli vagy munka után a haverokkal való együtt töltött idő is okosít. A mentális torna, mely a szociális interakciókkal jár, a kognitív funkciókat fejlesztik - állítják a szakértők. Kutatásokban azt tapasztalták, hogy azon a tanulóknak, akik szocializáltabbak voltak, a kognitív teljesítmény szintjük is magasabb volt. Ez azt jelenti, hogy jobban emlékeznek a kapott információkra, amit később tervekhez, célokhoz és érvelésekhez alkalmaznak. Juttasd magad a szocializáltság következő szintjére azáltal, hogy olyan emberekkel töltöd az idődet, akik okosabbak, mint te!

(KamaszPanasz - MMA)