agy
#Testi problémák

Tudd meg, hogyan fejlődik a tini agy!

2014.01.22.
1 perces olvasási idő

Hogyan változik gondolkodásunk a serdülőkor éveiben? Melyek azok a jellemzők, amik az agy fejlődésének, és egyre összehangoltabb működésének következtében jelennek meg?

Vajon jogosan vádolják a szülők gyermeküket azzal, hogy nem látnak túl a saját belső világukon, és nem értik meg mások nézőpontját? A kutatók azt állítják, hogy ezek a képességek korral fejlődnek. Egy-két év elteltével, ugyanis a gyerekeknél az agy összehangoltabb működése lehetővé teszi, hogy ugyanarra a dologra mások szemszögéből is rácsodálkozzanak.

A nemrégiben végzett kutatások szerint az agynak egy speciális hálózata, a DMN, vagyis „default mode network” a serdülőkori évek alatt folyamatosan fejlődik, ennek következménye pedig a szülők által is jól észlelhető gondolkodásbeli változásban mutatkozik meg.

Míg a legtöbb kamasznál a fejlődés hasonló ritmusban játszódik le, az nagyban eltér az autista gyermekek esetében tapasztaltaknál. Náluk a tinédzser évek alatt a DMN összehangoltságában nem figyeltek meg nagyobb változást.

Mi is az a DMN?

A DMN az agy öt különböző régiójában „elszórva” található hálózat, egy olyan rendszer, amely pihenés, vagy éber álmodozás közben aktivizálódik. Működését összefüggésbe hozzák több dologgal: az önelemzés képességével, a saját, valamint más emberek nézőpontjának és meggyőződésének megértésével. Ezen kívül szerepe lehet abban is, hogy képesek vagyunk múltbéli tetteink vizsgálatára, és azok következményeinek felmérésére.

A DMN kutatása az utóbbi évtizedben kezdődött. Stuart Washington, a Georgetown Egyetem kutatója összetett vizsgálatot szervezett az agy fejlődésének megismerésére:

Négy korcsoportban, vagyis 6-9, 10-12, 13-19, 22-27 éves gyerekeknél és fiatal felnőtteknél mágneses rezonancia (MRI) segítségével figyelték a „pihenő agy” működését. A tesztalanyok feladatot kaptak, az MRI térképezés pedig a feladat megoldását követő pihenő szakaszra koncentrált.

A felvételek jól mutatták, hogy az összeköttetések az idősebbeknél jóval fejlettebbek – nagy különbségek mutatkoztak a gyerekek és az idősebb kamaszok, valamint a felnőtt korosztály eredményei között. Azt is megfigyelhették, hogy a 7-17 év közötti autista fiatalok DMN aktivitása a tipikusan fejlődő, fiatalabb gyermekekéhez hasonlít.

Az agy összehangoltságának kialakulásához tehát időre van szükség - ez a felismerés talán enyhítheti a szülői aggodalmakat.

(M. N.)

Kapcsolódó cikkek