autista
#Betegségek

Tévhitek az autizmusról

2016.04.02.
2 perces olvasási idő

Az emberek 0,25%-át érinti a szűken értelmezett autizmus. No, de mit is értünk autizmuson? Hogyan gondolkozhat egy autizmussal élő ember? És miként tudjuk megkönnyíteni a helyzetét, amikor egymással kommunikálunk?

Az autizmus nem jelent szellemi fogyatékosságot!

Sokan nem tudják, hogy az autizmus egy fejlődési zavar, és nem egyenlő a szellemi fogyatékossággal. Vannak olyan fiatalok, akiknél autizmus és szellemi fogyatékosság egyaránt megfigyelhető, de az előbbi alatt valójában a társas készségek fejlődési zavarát értjük. Sok autista tinédzser átlagos, vagy átlagosnál magasabb intelligenciával rendelkezik.

Azért olyan nehéz észrevenni és beazonosítani a problémát, mert az autizmus egyénenként nagyon különböző lehet: van, akinél csak egészen enyhén, alig észrevehetően jelentkezik, és van, akit nagyon súlyosan érint - ezért hívják az autizmust „autisztikus spektrum zavarnak”.

Az autizmus jellegzetességei

Ennek ellenére van néhány olyan jel, aminek segítségével felismerheted ezt a zavart, így ha szembe találkozol vele, jobban meg fogod tudni érteni, hogy mit miért tesz egy autista fiatal, és te is megfelelően tudsz majd viselkedni a helyzetben.

Először is, a legtöbb autista kamasz kerüli a többiek társaságát, jobban szeret egyedül lenni. Ennek oka, hogy általában nehezen kommunikálnak a többiekkel, mert nehezükre esik megérteni a célzásokat, a metaforákat, amiket a többi ember nap, mint nap használ. Az arckifejezések sem feltétlenül jelentik ugyanazt számukra, mint másoknak. Hogy alkalmazkodni tudjanak, meg kell tanulniuk ezeket a kulcsfontosságú jeleket.

A másik nagy különbség az autisták érzékelésében rejlik: sokan arról számolnak be közülük, hogy érzékszerveik felől túl sok információ özönlik be, gyakran túltelítődnek, és összezavarodnak. Valójában minket is ugyanennyi inger ér, de az agyunk ezeket fontosságuk szerint osztályozza, szűri. Ezért nem tudatosul bennünk mindegyik inger – csak annyi, amennyit agyunk még képes feldolgozni.

Autizmus és a viselkedés

Néhány autista kamasz csöndes és visszahúzódó. Mivel nem értik a szemkontaktus jelentőségét, elkerülik azt. Egyeseknek nehezére esik a szavak kiejtése, mások széles gesztusokkal kommunikálnak. Olyan kamasz is van, aki az autizmus miatt hiperaktív. Nem tudják, hogyan vezessék le a feszültségeket a társadalom által elfogadott módon, ezért agresszívvá válhatnak, dühkitöréseik lehetnek.

Az autista tinédzserek általában nehezen tudnak megbirkózni a változásokkal, ezért a napi rutin legkisebb változása is felzaklathatja őket. Súlyosabb esetekben az autista egyén ragaszkodik egyes tárgyakhoz, ötletekhez, és bizonyos megszokott mozdulatokat ismételget, hogy kizárja a külvilágot – például rázza a kezét, vagy hajlong, hintázik idegességében.

A megértés az első lépés…

Az autista fiatalok gyerekkoruktól kezdve tanulják, hogyan érthetik meg az őket körülvevő világot, és hogyan viselkedjenek a környezet által elvárt módon. Nem hiányoznak belőlük az érzelmek, csupán azt nem tudják, hogyan fejezhetnék ki azokat úgy, hogy más is megértse. Éveken át tartó munka során fejlesztik a kifejező és együttműködési képességüket - minél korábban kezdenek el ilyen módon foglalkozni egy autista kisgyerekkel, annál nagyobb az esélye, hogy sikeresen helyt áll majd a későbbiekben, a társas kapcsolatok terén.

Fontos, hogy amikor egy autista egyénnel kommunikálunk, megértsük a korlátokat, melyekkel együtt él, ismerjük el az általa tett erőfeszítéseket. Mutassunk irányába türelmet és elfogadást.

Ha érdekel a téma, érdemes lehet elolvasnod Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában című regényét.

(KamaszPanasz)