vezetés
#Jogosítvány

Autóvezetés autistaként

2021.06.01.
1 perces olvasási idő

Amikor 18 éves leszel, mi az első dolog, ami eszedbe jut? A vezetés. Manapság a legtöbb ember jogosítványt és autót szeretne. Nem akarnak másokat terhelni a fuvarozásukkal. Nagyon nehéz, de nem lehetetlen autó és jogosítvány nélkül élni, de ez számunkra nehezebb, mint az idősebbeknek. Vannak, akik fizikai vagy szellemi akadályokkal élnek, ami lehetetlenné teszi számukra a vezetést. Habár autista vagyok, szerettem volna jogsit szerezni.

Az eső dolog, amit meg kellett tennem ahhoz, hogy jogsim lehessen, az, hogy levizsgázzak. Az autistáknak nagy problémát okoz az erre való felkészülés. Az én javaslatom az, hogy próbálj meg rájönni a leggyakoribb kérdésekre, amelyek benne lehetnek a tesztben, pl. táblák, szabályok. Én próbateszteket is csinálnék, ha elérhetőek a számodra. Kereshetsz valakit, aki segít a felkészülésben, egy rokont vagy barátot. Annak ellenére, hogy keményen tanultam, elsőre nem tudtam letenni a vizsgát, de annyi lehetőséget kaptam, amennyire szükségem volt, így harmadjára sikerült megcsinálnom a tesztet.

Megtanulni vezetni nem volt túl nehéz számomra. Emlékszem, hogy a családtagjaim elvittek gyakorolni. Mindig hagyd annak, akiben megbízol, hogy tanítson. Ha nincs ilyen családtagod vagy barátod, próbálj vezető órákat venni. Néhány dologgal meg kellett küzdenem, az autópályák és az országutak találkozásánál voltak gondjaim. Majdnem karamboloztam, amikor ezt tanultam. Nagyon örültem, hogy a nevelőapám megtanított párhuzamosan parkolni, mivel ez is szerepelt a vizsgán. Tökéletesen csináltam, és elsőre megszereztem a jogsit.

Nagyon izgatott voltam aznap, amikor megkaptam a jogosítványomat

Amikor vizsgáztam, végig figyeltem arra, amit az oktató mondott. Nem léptem át a sebesség határokat, mindig használtam az indexet és betartottam az összes közlekedési szabályt. Végig nyugodt voltam, ahogy kell. Könnyen balesetet okozhatsz, ha nem vagy kellően nyugodt, miközben vezetsz. Kövesd a szabályokat, így elkerülheted a baleseteket. Ha sokszor nem tartod be ezeket, felfüggeszthetik a jogosítványod.

Amikor rossz az idő, esik, vagy havazik, lassabban vezetek. Ha valami gallyra megy vezetés közben, mondjuk lefullad a motor, vagy defektet kapok, nem pánikolok. Felhívok egy autószerelőt, aki kijön és segít megoldani a problémát. Mindig megbizonyosodom arról, hogy tankoláshoz, vagy olajcserére legyen elég pénz nálam. Ezekkel a dolgokkal sokat szenvedhet egy autista, de attól még működhet ez az egész. Az autóval kapcsolatban mindent én fizetek, és van saját autóbiztosításom.

Ha balesetet szenvedtél, rögtön hívd a 112-t és próbálj megnyugodni. Maradj nyugodt akkor is, ha a rendőrség félreállít. Hallgasd meg, amit a rendőrtiszt mond. Ha nem értesz egyet a megbírságolásoddal, vidd bíróság elé az ügyed – szóval ne vitatkozz a helyszínen. A vezetés kiváltság, nem pedig jog. Nagyon hálás vagyok, hogy jogosítványt szerezhettem autistaként.

(KamaszPanasz – M.D.)