KRESZ
#Jogosítvány

Mit tegyél közlekedési baleset esetén?

2023.03.11.
2 perces olvasási idő

Az Európai Unióban több mint 5 millió, hazánkban közel 15 ezer közlekedési baleset történik egy évben, a halálos áldozatok száma az Unióban 30 ezer, hazánkban kb. 800 évente. A legbiztonságosabb ország Svédország, míg a legveszélyesebb Görögország és Románia.

Ha nem te szenvedtél balesetet

Első a nyugalom! Második a biztonság! Balesetet észlelve óvatosan lassíts, tedd ki az elakadásjelzőt ezzel figyelmeztetve a mögötted jövőket, hogy valami baj van. Biztonságosan állj félre, nehogy téged is baleset érjen. Mielőtt kiszállsz, gondold végig, hol van a láthatósági mellény, azt azonnal vedd fel! Győződj meg, hogy a közlekedés többi részvevője is észlelte a balesetet, szükség esetén kéz vagy fényjelzésekkel figyelmeztesd őket. Miután biztonságossá vált a helyszín, azaz minimalizáltad annak az esélyét, hogy újabb gépjárművek is balesetet szenvedjenek, óvatosan közelítsd meg a sérült járművet vagy sérültet. Nézd meg, nincs-e üzemanyagszivárgás, füst vagy tűz.

Ha részese vagy a balesetnek

Nyugalom! Biztonság! Kapcsold be a vészvillogót és a fényszórót, állítsd le a motort! Próbálj megnyugodni, s mielőtt kipattannál az autóból, mérd fel a sérüléseid, az állapotod. Ha fáj a fejed, nyakad, hátad, medencéd, ne ficánkolj. Ezek súlyos sérülésre is utalhatnak! Lélegezz nyugodtan! Kapcsold ki a biztonsági öved, ez segítheti a későbbi kimentést. Ha úgy érzed, jól vagy, gondold végig, hol találod a láthatósági mellényt. Azt mindenképp vedd fel mielőbb!

Sérült közlekedési baleset

Mi legyen a sérültekkel?

Alapszabály, hogy a biztonság megteremtését követően mérjük fel az állapotukat. Hány sérült van, mennyire súlyosak? Ez fontos információ a mentőknek! Nem is gondolnád, de mentőhívás előtt a sérültek számának és állapotának felmérése kötelező, illetve azt is fontos megállapítani, hogy szükséges-e műszaki mentés. A sérültek ellátásának irányelve, hogy lehetőleg ne mozgassuk őket, az autóban lévőket ne emeljük ki. Bízzuk ezt a szakemberekre, mert csak további sérüléseket okozhatunk! Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell elkezdeni a segélynyújtást.

Sérülések ellátása

A mozdulatlan sérülteknek biztosítsunk szabad légutat, a vérzéseket csillapítsuk lehetőleg steril kötszerrel, úgy, hogy azt belenyomjuk a sebbe. Kisebb horzsolásoknál, vérzéseknél fektessünk hangsúlyt a fertőtlenítésre, míg égéseknél a hideg vizes hűtésre. Védjük a sérülteket a kihűléstől takaróval vagy izolációs fóliával!

Mikor hívjunk mentőt, rendőrt?

Személyi sérülésnél, még ha az nem is látható, pl. émelygés, fejfájás, általános gyengeség esetén mindig indokolt a mentőhívás. Ha mentőt hívtunk, akkor ennek a rendőrség értesítése természetes velejárója. Ha személyi sérülés nem történt, és az érintett felek nem tudnak megállapodni arról, hogy ki okozta a balesetet, hívjunk rendőrt. Akkor is rendőrt kell hívni, ha a balesetben külföldi is érintett, illetve ha láthatóan tudatmódosító szer hatása alatt áll.

Mikor kérjünk műszaki segítséget?

Az ország egyes területein mentőhívással járó közlekedési balesetnél automatikusan riasztják a tűzoltókat is, máshol a diszpécser kérdez rá ennek szükségességére. Műszaki segítség indokolt, ha a gépjárművek annyira roncsolódtak, hogy a sérültet nem lehet kiemelni, füst vagy tűz keletkezett, elektromos vezeték vagy oszlop érintett, és ha veszélyes anyagot szállító jármű (narancssárga négyzet fekete betűkkel) karambolozott.

(KamaszPanasz - Marsi Zoltán oktatás- és egészségfejlesztési szakértő)