mentő
#Jogosítvány

Mindig adj elsőbbséget a szirénázó járműveknek!

2024.04.17.
2 perces olvasási idő

A KRESZ egyértelműen előírja, hogy a megkülönböztető jelzést használó járműveknek minden esetben utat kell biztosítani. Egyszerűnek hangzik, pedig a gyakorlatban ez korántsem az.

A mentők, rendőrök, tűzoltók és egyéb megkülönböztető jelzést használó járművek vezetői gyakran úgy tapasztalják, hogy a közlekedőknek egyáltalán nem megy könnyen az elsőbbség megadása. A következőkben gyakorlati tanácsokat szeretnénk adni.

Hogyan reagáljunk párhuzamos közlekedésre alkalmas úton?

MenőautóNos, ez nem tanács, ezt a KRESZ is kimondja, ha a forgalom gyér, a külső sávba húzódjunk le, ha a forgalom erőteljes, illetve lassú vagy megállt (pl. autópályán baleset miatt) a belső sáv bal szélére, a külső sáv jobb szélére húzódjunk, így biztosítva a szabad utat középen.

Ne lépj hirtelen a fékre, inkább indexelj

Gyakori és komoly nehézséget okoz, hogy a járművezetők többsége meghallva a mögötte közeledő szirénázó autót hirtelen a fékre lép. Ilyenkor a szirénázó járműnek is hirtelen fékeznie kell, és bizony egy 3-8 tonnás autót újra gyorsítani komoly időveszteség. A hirtelen fékezés helyett először nézd meg, merre tudsz lehúzódni, indexelj, vagyis jelezd, hogy észlelted, hogy jön mögötted a mentőautó, majd kíméletes fékezéssel húzódj le.

Ha útkereszteződésben keresztezné az utadat megkülönböztető jelzésű gépjármű, először nézz a tükörbe és mérd fel, hogy a mögötted lévő mennyire van közel, és csak utána fékezz! Nem ritka baleset, hogy a hirtelen fékezőbe hátulról belerohannak.

Vedd észre időben

Bénán hangzik, de bizony szükség lenne a nagyobb figyelemre! Sokan, ha szirénát hallanak a távolban, nem figyelnek rá, már csak akkor kapnak észbe, mikor már a mentő-, tűzoltó- vagy rendőrautó mögöttük fékezésre kényszerül. Amint szirénahangot hallasz, próbáld kideríteni, hogy honnan jön és merre tart az autó! Ha időben észleled, könnyű lesz utat engedni.

Ezért ne hallgass túl hangosan zenét, mivel ilyenkor nehezebb az észlelés is. Ráadásul, ha nem hallod, csak látod, az is időveszteség, míg lehalkítod a zenét – ráadásul, ha közben nem figyelsz teljesen, az balesetveszélyes is.

A forgalomban haladó szirénázó járművet tilos megelőzni, és szigorúan be kell tartani a követési távolságot. Mellette elhaladni csak fokozott óvatossággal lehet.

Az idő, mint befolyásoló tényező

Ha esik a hó vagy az eső, esetleg épp a szemedbe süt a nap, az megnehezítheti mind az észlelést, mind a megállást. Ezért mindig tartsd be a sebességhatárt, használj napszemüveget és ellenőrizd indulást előtt a kerekeket, hogy biztosan meg tudj állni, ha szükséges.

Nekik mindent szabad?

Nem! Nem veszélyeztethetik a közlekedés többi résztvevőjét, és a piros lámpánál csak akkor haladhatnak át, ha meggyőződtek róla, hogy mindenki megállt. Tilos átmenniük a vasúti átjáró tilos jelzésénél, továbbá autópályán és autóúton forgalommal szemben menni – kivéve, ha már leállították azt.

Ha nem autóval közlekedsz

Fontos tudnod, ha kerékpárral, gyalogosan vagy egyéb módon találkozol hasonló helyzettel, hogy az elsőbbségadási kötelezettség ilyenkor is szigorúan betartandó! Ne szaladj át a zebrán, ne indulj keresztül az úton bringával, mert nem biztos, hogy jól fel tudod mérni, mennyire van közel a szirénázó autó.

Hagyd, hogy elmenjen, majd figyeld a jelzéseket (lámpákat vagy a lehúzódott autók helyzetét), mert ilyen esetekben előfordulhat, hogy egy-egy autó átcsúszott a lámpán, vagy nem látja, kinek van szabad jelzése. Mindig várj egy határozott jelzésre az autóstól vagy várd meg a következő zöld lámpát, hogy biztosan ne történjen baleset.

(Marsi Zoltán oktatás- és egészségfejlesztési szakértő)