Főoldal / JOGOSÍTVÁNY / KRESZ kisokos: mi a teendő, ha műszaki hiba lép fel a járművedben?
  2021-07-26

KRESZ kisokos: mi a teendő, ha műszaki hiba lép fel a járművedben?

A KRESZ kisokos előző részeiben nem esett még szó arról, hogy mi a helyzet, ha már jogosítvánnyal rendelkező egyén vagy, aki alkalmanként vagy már rendszeresen vezet autót vagy motort. Ilyenkor ugyanis néha becsúszhatnak olyan hibák a járműben, amiket jó ha tudod, hogyan kezelj. Lássuk!

Ha van jogsid, akkor nyilvánvalóan már abszolút elmélyedtél a KRESZ szabályok gyönyöreiben és kívülről fújod az összes szabályt! Ha valamilyen oknál fogva nem ez a helyzet, nem probléma, kiemeltük azokat a szabályokat, melyek a járműben való műszaki hibák fellépésére vonatkoznak.

Nyilvánvalóan senki sem szeretné, hogy épp vele történjen meg az, hogy lerobban az út szélén a szakadó esőben, de ha véletlenül mégis hasonló szerencsétlenség áldozatává válsz, könnyebben megbirkózhatsz a helyzettel, ha tisztában vagy az alábbiakkal! Fontos, hogy betartsd az összes pontot, ezzel megelőzvén minden balesetet, amit azzal okozhatsz, hogy rossz helyen húzódsz félre vagy épp elfelejted bekapcsolni az elakadásjelződet.

A rettegett műszaki hiba - Mit tegyél?

  • A vezető köteles a járművet - lehetőleg olyan helyen, ahol a forgalmat nem akadályozza - haladéktalanul megállítani, ha a jármű olyan hibáját észleli, amely balesethez vezethet, különösen ha elromlott a jármű

o   kormányszerkezete,

o   üzemi fékberendezése,

o   összes féklámpája,

o   irányjelző berendezése, kivéve ha kézzel megfelelő irányjelzés adható,

o   bal oldali első vagy hátsó helyzetjelző lámpája, kivéve, ha a jármű kivilágítása nem szükséges vagy az elromlott lámpa a távolsági fényszórót és a hátsó helyzetjelző ködlámpát kivéve más lámpával helyettesíthető.

- hirdetés -

  • Az (1) bekezdésben említett hiba elhárításáig a járművel - a (3) bekezdésben említett esetet kivéve - közlekedni nem szabad.
  • A közlekedés biztonságát közvetlenül nem veszélyeztető műszaki hiba esetében a járművel - fokozott óvatossággal, lehetőleg kis forgalmú úton és időszakban - a legközelebbi olyan helyig szabad közlekedni, ahol a hiba elhárítható. Ha az ilyen műszaki hiba autópályán vagy autóúton következik be, arról a legközelebbi lehajtásra szolgáló úton, illetőleg útkereszteződésben le kell térni.
  • Ha a jármű sebességíró műszere romlik el, a jármű a telephelyre való első visszatérésig, de legfeljebb 24 órán át közlekedhet.
  • Az elromlott járművet - lehetőség szerint - az úttesten kívül vagy olyan helyen kell elhelyezni, ahol a várakozás nem tilos. A járművet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között - az álló járművek kivilágítására vonatkozó szabályok szerint - ki kell világítani. Ha a vezető ezeknek a rendelkezéseknek eleget tenni nem tud (a jármű mozgásképtelen, világító berendezése romlott el stb.), mindent el kell követnie a közlekedés biztonságának megóvása érdekében.
  • Lakott területen kívül az úttesten vagy a leállósávon levő elromlott gépjárművet - kivéve a kétkerekű motorkerékpárt -, valamint mezőgazdasági vontatót, lassú járművet és fel nem kapcsolt pótkocsit elakadást jelző háromszöggel meg kell jelölni. Az elakadást jelző háromszöget a jármű mögött úgy kell elhelyezni, hogy az elromlott járművet a többi jármű vezetője kellő távolságból észlelhesse. Az elromlott járművet elakadást jelző háromszöggel lakott területen is meg szabad jelölni.
  •  Az úttesten levő elromlott járművet az elakadást jelző háromszögön kívül meg szabad jelölni mindkét oldali első és hátsó irányjelzőjének egyidejű működtetésével vagy villogó narancssárga fényjelzést adó elakadást jelző lámpával.

(KamaszPanasz - Forrás: www.kresz.info)

Tovább a témában: Elsősegély, Autó, Motor, Kresz, Vizsga