KRESZ
#Jogosítvány

KRESZ kisokos: mi a teendő, ha műszaki hiba lép fel a járművedben?

2023.03.14.
2 perces olvasási idő

A KRESZ kisokos előző részeiben nem esett még szó arról, hogy mi a helyzet, ha már jogosítvánnyal rendelkező egyén vagy, aki alkalmanként vagy már rendszeresen vezet autót vagy motort. Ilyenkor ugyanis néha becsúszhatnak olyan hibák a járműben, amiket jó ha tudod, hogyan kezelj. Lássuk!

Ha van jogsid, akkor nyilvánvalóan már abszolút elmélyedtél a KRESZ szabályok gyönyöreiben és kívülről fújod az összes szabályt! Ha valamilyen oknál fogva nem ez a helyzet, nem probléma, kiemeltük azokat a szabályokat, melyek a járműben való műszaki hibák fellépésére vonatkoznak.

Nyilvánvalóan senki sem szeretné, hogy épp vele történjen meg az, hogy lerobban az út szélén a szakadó esőben, de ha véletlenül mégis hasonló szerencsétlenség áldozatává válsz, könnyebben megbirkózhatsz a helyzettel, ha tisztában vagy az alábbiakkal! Fontos, hogy betartsd az összes pontot, ezzel megelőzvén minden balesetet, amit azzal okozhatsz, hogy rossz helyen húzódsz félre vagy épp elfelejted bekapcsolni az elakadásjelződet.

A rettegett műszaki hiba - Mit tegyél?

  • A vezető köteles a járművet - lehetőleg olyan helyen, ahol a forgalmat nem akadályozza - haladéktalanul megállítani, ha a jármű olyan hibáját észleli, amely balesethez vezethet, különösen ha elromlott a jármű

o kormányszerkezete,

o üzemi fékberendezése,

o összes féklámpája,

o irányjelző berendezése, kivéve ha kézzel megfelelő irányjelzés adható,

o bal oldali első vagy hátsó helyzetjelző lámpája, kivéve, ha a jármű kivilágítása nem szükséges vagy az elromlott lámpa a távolsági fényszórót és a hátsó helyzetjelző ködlámpát kivéve más lámpával helyettesíthető.

  • Az (1) bekezdésben említett hiba elhárításáig a járművel - a (3) bekezdésben említett esetet kivéve - közlekedni nem szabad.
  • A közlekedés biztonságát közvetlenül nem veszélyeztető műszaki hiba esetében a járművel - fokozott óvatossággal, lehetőleg kis forgalmú úton és időszakban - a legközelebbi olyan helyig szabad közlekedni, ahol a hiba elhárítható. Ha az ilyen műszaki hiba autópályán vagy autóúton következik be, arról a legközelebbi lehajtásra szolgáló úton, illetőleg útkereszteződésben le kell térni.
  • Ha a jármű sebességíró műszere romlik el, a jármű a telephelyre való első visszatérésig, de legfeljebb 24 órán át közlekedhet.
  • Az elromlott járművet - lehetőség szerint - az úttesten kívül vagy olyan helyen kell elhelyezni, ahol a várakozás nem tilos. A járművet éjszaka és korlátozott látási viszonyok között - az álló járművek kivilágítására vonatkozó szabályok szerint - ki kell világítani. Ha a vezető ezeknek a rendelkezéseknek eleget tenni nem tud (a jármű mozgásképtelen, világító berendezése romlott el stb.), mindent el kell követnie a közlekedés biztonságának megóvása érdekében.
  • Lakott területen kívül az úttesten vagy a leállósávon levő elromlott gépjárművet - kivéve a kétkerekű motorkerékpárt -, valamint mezőgazdasági vontatót, lassú járművet és fel nem kapcsolt pótkocsit elakadást jelző háromszöggel meg kell jelölni. Az elakadást jelző háromszöget a jármű mögött úgy kell elhelyezni, hogy az elromlott járművet a többi jármű vezetője kellő távolságból észlelhesse. Az elromlott járművet elakadást jelző háromszöggel lakott területen is meg szabad jelölni.
  • Az úttesten levő elromlott járművet az elakadást jelző háromszögön kívül meg szabad jelölni mindkét oldali első és hátsó irányjelzőjének egyidejű működtetésével vagy villogó narancssárga fényjelzést adó elakadást jelző lámpával.

Ez is érdekelhet: KRESZ kisokos: az alapfogalmak

(KamaszPanasz)