KRESZ
#Jogosítvány

KRESZ kisokos: ezekre ügyelj, amikor biciklivel közlekedsz!

2023.02.09.
2 perces olvasási idő

A cikksorozat előző részeiben arról olvashattál, milyen szabályok vonatkoznak rád, amikor gyalogosan vagy valamilyen jármű utasaként közlekedsz. Legyünk őszinték, utóbbiak közül egyik sem jár akkora felelősséggel, mint amikor bringára pattansz. Mire figyelj oda, amikor kerékpárral közlekedsz?

Abban az esetben, amikor elkezdesz biciklivel járni, már a forgalom szerves részévé válsz, és valós figyelemre és koncentrációra lesz szükséged. Annak érdekében, hogy a kellő biztonsággal tudj bringázni, rendkívül hasznos, ha megismerkedsz a kerékpárosokra vonatkozó szabályokkal, hogy tudd, mit kell betartanod, megelőzve ezzel minden lehetséges balesetet.

Kerékpárok és segédmotoros kerékpárok

 • Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.
 • Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, továbbá ahol a (7) bekezdés a) pontja szerint tilos, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni.
 • Kerékpárral az útpadkán, az úttesten és a járdán csak egy sorban szabad haladni.
 • Kerékpárral

o lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni vagy megfordulni, továbbá

o a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni nem szabad.

 • A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva - a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint - kell az úttesten áthaladnia.
 • A kétkerekű kerékpáron 16. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén. Kettőnél több kerekű kerékpáron 17. életévét betöltött személy szállíthat a kerékpárt nem hajtó utast.
 • A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.
 • Tilos!

o főútvonalon 12. életévét be nem töltött személynek kerékpározni;

o elengedett kormánnyal kerékpározni;

o kerékpárhoz oldalkocsit, valamint - kerékpár-utánfutót kivéve - egyéb vontatmányt kapcsolni;

o kerékpárt más járművel, illetőleg állattal vontatni;

o kerékpáron oldalra kinyúló, előre vagy hátra egy méternél hosszabban kinyúló, a vezetőt a vezetésben akadályozó vagy a személy- és vagyonbiztonságot egyébként veszélyeztető tárgyat szállítani;

o kerékpárral állatot vezetni.

 • Az (1) és a (3) bekezdésben, a (4) bekezdés c) pontjában, valamint a (7) bekezdés b)-f) pontjában foglalt rendelkezéseket a segédmotoros kerékpárok - a quad és a moped autó kivételével - közlekedésére is alkalmazni kell azzal, hogy lakott területen, a kerékpársávon segédmotoros kerékpárral közlekedni, kétkerekű segédmotoros kerékpáron utast szállítani, segédmotoros kerékpárhoz utánfutót kapcsolni nem szabad.
 • A három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpárral személyt szállítani akkor szabad, ha a jármű vezetője a 17. életévét betöltötte.
 • A gyalog- és kerékpárúton a kerékpáros a gyalogos forgalmat nem akadályozhatja, és nem veszélyeztetheti.
 • Ha az út mellett, annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog-és kerékpárutat jelöltek ki a kétkerekű kerékpároknak a kerékpárúton vagy a gyalog-és kerékpárúton kell közlekedni. Ha a lakott területen a nem főútvonalként megjelölt út mellett annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog-és kerékpárutat jelöltek ki és az úton kerékpár nyomot (158/k. ábra) is kijelöltek - ha a közúti jelzésekből más nem következik - a kétkerekű kerékpárok az úttesten is közlekedhetnek.

Ez is érdekelhet: KRESZ kisokos: az alapfogalmak

(KamaszPanasz)