elsősegély
#Jogosítvány

Út a jogosítvány megszerzéséig

2022.11.23.
2 perces olvasási idő

Nagyon sok fiatal tervezi, hogy jogosítványt szerez. Az első lépés a megfelelő autósiskola kiválasztása, de melyik a megfelelő? Nem biztos, hogy az, amelyik a legolcsóbb tanfolyamot hirdeti.

Hol máshol, mint az internet tömény és néha nagyon félrevezető birodalmában kezdtük a kutatást. A keresőoptimalizálás eredménye, hogy egyes autósiskolák az első helyen hirdetik olcsó vagy kedvező oktatásaikat. Mielőtt döntünk, mindenképp kérdezzünk rá, pontosan mit tartalmaz a hirdetett ár, nehogy később derüljön ki, hogy további költségek is hozzáadódnak az eredeti árhoz. Kerüljük el a későbbi félreértéseket!

Ajálnjanak az ismerősök autósiskolát

Vigyázzunk, nehogy autómentőre legyen szükségünk!Bóna Vilmos szegedi oktató azt tanácsolja, hogy kérdezzük meg az ismerőseinktől, hogy ők hova jártak, hogy hívták az oktatót, mi a véleményük róla. Jó, ha tudod, hogy csak alvállalkozóként lehet vezetést oktatni, tehát mindenki egy adott autósiskolához tartozik, senki sem fog egyénileg tanítani.

Gyanús lehet, ha a kiválasztott oktató soron kívül beoszt vezetni. Ebből arra lehet következtetni, hogy nincs elegendő diákja, elgondolkodtató eset. Mindenkinek van több olyan ismerőse is, akinek már van jogosítványa. Merj kérdezni!

Mi minden kell a jogosítványhoz?

A legtöbb iskola csak a minimális 30 órás vezetési óradíjat hirdeti meg, mert így tűnik a legolcsóbbnak. A vezetés mellett azonban ott van a KRESZ tanfolyam és a vizsga díja, az egészségügyi óradíj és vizsgadíj, valamint az orvosi alkalmassági díj. Aki még nem vezetett személygépkocsit, átlagosan 50 óra vezetésre számítson!

Amikor megtaláltad a megfelelő iskolát, ki kell tölteni egy jelentkezési lapot. Vigyél magaddal igazolványképet, de ez még nem a jogosítványhoz kell, korai is lenne már ezt tervezni. Vidd magaddal az általános iskolai bizonyítványodat, valamint minél hamarabb menj el egy orvosi alkalmassági vizsgálatra is, ennek részleteiről a háziorvosodnál érdeklődj!

A jogosítvány megszerzésének menete

Az első lépés az elméleti tanfolyam, ennek elvégzése után lehet jelentkezni a KRESZ vizsgára. Amennyiben sikeres volt a vizsga, jelentkezhetsz gyakorlati órákra, amely járműkezelésből és forgalmi vezetésből áll. Először a tanpályára mentek, nem egyből a forgalomba, így lesz lehetőséged begyakorolni a legfontosabbakat, az autó alapkezelését, majd jöhet a forgalom. Ne feledd, vár rád még egy egészségügyi vizsga is!

Jó, ha tudod, hogy júliustól a vizsgáztatást kizárólag a kormány által kijelölt, a feladatok ellátására alapított, kizárólagos állami tulajdonban lévő nonprofit szervezet végezheti.

Már tudok vezetni

Nem érdemes édesapádtól tanulni vezetni, mert ha valamit nem szakszerűen tanultál meg, jóval nehezebb lesz átszoktatnod magad a jó módszerre. Egy-két alapelindulás, tolatás gyakorlása még belefér, ám utána hagyjuk az oktatóra a többit! És még egy tanács Bóna Vilmostól: érdemes a jogosítvány megszerzése után még pár alkalommal a szülők mellett vezetni. Amennyiben apukád is úgy látja, hogy most már megy a vezetés, nyugodtabban rád bízza majd a féltve őrzött autóját.

(KamaszPanasz - T. A. újságíró)