segítségnyújtási technikák
#Jogosítvány

Segélynyújtási technikák

2012.06.06.
3 perces olvasási idő

A korábbi cikkekben ismertetett sérülések ellátásához előfordulhat, hogy speciális segélynyújtási technikákat kell alkalmazni. Ezek általában azért indokoltak, mert a sérültet gyakran tilos mozgatni, vészhelyzetben azonban előfordulhat, hogy rákényszerülünk erre a külső életveszély elhárításának érdekében. Az alábbi módszerek segítenek, hogy a sérültet a lehető legkíméletesebben mozgassuk.

Tálcafogás

Ezt a műveletet potenciális gerincsérülés esetében szükséges alkalmazni. A megsérült gerinc csigolyái rendkívül érzékenyek mindennemű mozgatásra, ezért a tálcafogást nagyon körültekintően kell végezni. A műfogás komoly gyakorlatot igényel, így laikusok általi alkalmazását egyre szélesebb körben nem javasolják. A hátán fekvő sérült fejét rögzítse egy segélynyújtó.

A bajbajutott egyik oldalán helyezkedjen el három segélynyújtó úgy, hogy azonos oldali lábukon térdelnek, másikon guggolnak. Óvatosan vezessék át kezüket a sérült háta alatt törekedve arra, hogy a gerincet a legkisebb mértékben mozdítsák. Fogják meg a sérült átellenes kezét, majd háromig számolva, háromra, egyszerre emeljék meg.

Rautek-féle műfogás

Balesetet szenvedett gépjárműből általában nem tanácsos kivenni elsősegély: tálcafogása sérültet, de a veszély elhárítása érdekében itt is kivételt kell tenni. Helyszínbiztosítás után vizsgáljuk meg a sérültet. Mellkasi sérülés, medencesérülés, illetve potenciális gerincsérülés esetén a legszerencsésebb, ha a sérült nem mozog, így ilyenkor még óvatosabban kell eljárni.

Álljunk a sérült mellé úgy, hogy vele azonos irányba nézzen a testünk. Karjainkkal nyúljunk át hátulról a sérült hónalja alatt mindkét oldalon. A sérült külső karját derékszögben hajlítsuk be, két kézzel fogjuk meg a csuklóját, illetve az alkart a könyök mellett, és emeljük ki a járműből. Egyik térdünket behajlítva támasszuk meg a sérült törzsét a combunkon, és így húzzuk biztonságos helyre. Végül óvatosan helyezzük a sérültet a megfelelő pozícióba, és ellenőrizzük az állapotát.

Bukósisak levétele potenciális gerincsérültről

Mivel a nyakcsigolyák különösen érzékenyek, és sérülésük életveszélyes, a bukósisak levétele komoly odafigyelést igényel. Potenciális gerincsérültről a sisakot akkor kell eltávolítani, ha eszméletlen és a hátán fekszik, illetve ha másképp nem lehet felszabadítani a légutakat. Az eljáráshoz két segélynyújtó szükséges. Egyikőjük térdeljen a sérült feje fölé, és fogja meg a sisak peremét, a másik pedig helyezkedjen el a bajbajutott egyik oldalán, közel a fejhez.

Az oldalt térdelő segélynyújtó nyissa fel a sisakot, szükség esetén távolítsa el a sérült szemüvegét és kapcsolja ki a rögzítő pántot. Ezután nyúljon be a sisakba és fogja meg két kezével a fejet stabilan. A fej fölött térdelő segélynyújtó óvatosan, lassan húzza le a sisakot, miközben társa folyamatosan követi kezével a sisakot és megtartja az egész fejet.

Miután a sisak lekerült, az azt lehúzó segélynyújtó csúsztassa be a térdét a fej alá és támassza meg rajta. Ennek a bonyolultnak hangzó műveletnek a célja, hogy a sérült feje végig mozdulatlan maradjon a testéhez képest. Végül biztosítsunk légutat és várjuk meg a mentők kiérkezését.

Áramkörből kimentés

Áramütést szenvedett sérült esetén, aki nem került ki az áramkörből, gyors beavatkozásra van szükség. Győződjünk meg a biztonságról, majd lehetőleg azonnal áramtalanítsuk a helyiséget, kapcsoljuk le a biztosítékot. Ha nem tudjuk biztonságosan megközelíteni a helyszínt, hívjunk műszaki mentést. Semmiképp ne érjünk hozzá az áramforrással kapcsolatban lévő sérülthöz.

Amennyiben nem találjuk a főkapcsolót, 230 V esetén megpróbálhatjuk a sérültet egy elektromosságot nem vezető tárggyal (például.: fabot), szigetelő anyagon (például.: gumipapucs) állva kilökni az áramkörből. Tudnunk kell azonban, hogy ez veszélyes művelet a segélynyújtóra nézve.

Miután a sérült elszakadt az áramforrástól, vizsgáljuk meg a reakciókészségét és szükség szerint a légzését. Hívjunk mentőt (104 vagy 112), majd lássuk el az áramjegyeket (bemeneti és kimenet) az égés ellátásának megfelelően.

Vízi baleset

Amennyiben fuldokló embert veszünk észre, azonnal értesítsük a szakképzett vízi mentőt, semmiképp ne próbálkozzunk meg magunk a sérült partra juttatásával. A partra kikerült sérültet fektessük le, vizsgáljuk meg reakciókészségét és légzését, majd ez alapján járjunk el. Hívjunk mentőt és takarjuk be a sérültet. Vízbe került járműből a meneküléshez nyissuk ki résnyire az ablakokat, majd amikor már nyakig ér a víz, vegyünk nagy levegőt, nyissuk ki az ajtót és ússzunk ki a partra.

(Szerző: Koszorú Kamilla, Marsi Zoltán oktatás- és egészségfejlesztési szakértő)