elsősegély
#Jogosítvány

Újraélesztés lépésről lépésre

2023.05.31.
2 perces olvasási idő

Az elsősegélynyújtás életeket menthet, ezért a vizsgán is komolyan veszik, hogy mennyire sajátítottad el a segítségnyújtás szabályait.

Az újraélesztés technikáját nem csak a vizsgára készülőknek érdemes elsajátítani, mert bármelyikünkkel megtörténhet, hogy az utcán hirtelen összeesik a mellettünk álló ember, vagy egy baleset szereplőjévé válunk.

Az újraélesztés folyamata

Elsősegélynyújtás során a felnőtt laikus alapszintű újraélesztés (BLS) lépései szerint kell haladnod.

0. lépés

Mielőtt a sérülttel foglalkoznál, meg kell győződj, hogy biztonságos a helyszín (ha lehet, biztonságossá kell tenned). A leggyakoribb veszélyforrások a leszakadt elektromos vezetékek, a falomlás, a dőlő fa, tűz és a gázszivárgás. Ha a helyszín nem biztonságos NE kockáztasd saját testi épséged!

Újraélesztés, mellkaskompresszió1 .lépés

Először kapcsolatba kell lépned a beteggel, vagyis hangosan, jól érthetően meg kell szólítanod. Kérdezd meg tőle, hogy mi történt, hogy jól van-e. Ha a beteg mozdulatlanul fekszik a megszólítással egy időben, finoman rázd meg egy kicsit a vállánál fogva. Ha így sem reagál, akkor feltehetően nincs eszméleténél.

2. lépés

Ha a beteg nem reagált kiálts segítségért, mert egyedül feltehetően kevés leszel az ellátáshoz. Kiabálj, hogy a környezeted felfigyeljen, illetve telefonon értesítened kell a mentőszolgálatot (104 vagy 112).

3. lépés

Ha szemmel láthatóan valamilyen idegen test vagy hányadék akadályozza a sérült szabad légzését, el kell távolítanod, vagy oldalra fordítanod és lefelé a fejét, hogy pl. hányadék kiürüljön. Ha láthatóan fuldoklik, a beteget kissé előredöntve, lapockái közé ütve lehet segíteni, vagy a Heimlich féle műfogással, háta mögé állva, gyomra magasságában kezed ökölbeszorítva, másikkal ráfogva, felfelé és befelé irányuló nyomást gyakorolva. A légutak felszabadítása érdekében óvatosan hajtsd hátra az illető fejét, és emeld előre az állkapcsát, ha légúti akadályra utaló jel nincs.

4. lépés

Füledet a beteg orra elé helyezve 10 másodpercig figyeld, hogy mozog-e a mellkasa, hallod-e a légzése hangját, illetve érzed-e az általa kilélegzett levegő melegét. Legalább két be- és kilégzést kell érzékelned. Amennyiben a beteg nem lélegzik, és nem hívott senki mentőt, hívass, vagy ha egyedül vagy te magad hívj! - most feltétlenül meg kell tenned.

Ha légzést, mellkas emelkedést észlelsz, a csuklója felett a hüvelykujj oldalán érzed a szívverését, stabil oldalfekvésbe kell helyezni, oldalra fordítva, alul lévő kezét a feje alá helyezve, a másikat mellkasa elé, egyik lábát kissé behajtva.

5. lépés

A keringés pótlása érdekében 30 mellkaskompressziót kell végezned. Ez azt jelenti, hogy nyomást kell gyakorolnod összecsukott kézzel a sérült mellkasára 3-5 centiméter mélyen nyomva, arra figyelve, erőszakos nyomásnál eltörhetnek a bordái (felnőtt páciens esetén). A műveletet 100/perces ritmusban, egyenletesen kell ismételned, közben nem teljesen felengedve a mellkast.

6. lépés

A lélegeztetés következik. Kétszer levegőt kell fújnod a beteg szájába vagy orrába. Így normál légvételnyi levegő jut a szervezetébe. A befújások alkalmával figyelned kell a beteg mellkasának mozgására. Amennyiben sikertelen a lélegeztetés, újra ellenőrizd, hogy látsz-e valamit, ami elzárhatja a levegő szabad áramlását.

7. lépés

Minden 30. mellkasi nyomás után két befújást kell alkalmaznod egészen a mentő megérkezéséig. Ez egy nagyon kimerítő feladat, ezért ha többen vagytok a helyszínen, egymást váltva is végezhetitek. Érdemes mindezt egy néhány perces videóban is megnézned!

Az újraélesztés elmélete egyszerű, de csak gyakorlatban rögzülhet a helyes technika. A lépések elsajátításához sokat kell gyakorolni, például élőkhöz hasonló bábuk is rendelkezésre állnak ehhez az elsősegélyoktató tanfolyamokon.

(WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus)