szén-monoxid
#Betegségek

A szén-monoxid veszélyei: alattomos gázmérgezés

2015.02.05.
1 perces olvasási idő

Bár minden fűtési szezonban felhívják a szakemberek a figyelmünket a szén-monoxid mérgezés veszélyére, a híradókban mégis rendszeresen beszámolnak olyan halálesetekről, amelyek egy ellenőrizetlen kémény vagy egy rossz kazán miatt következtek be.

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan gáz, amely 300-szor erősebben kötődik a hemoglobinhoz, mint az oxigén.

Miért veszélyes a szén-monoxid?

gázmérgezés

A szén-monoxid tartós belégzése azért kockázatos, mert súlyos oxigénhiányt okoz, melynek hatására károsodik az agy, a tüdő és a szív. Ha huzamosabb ideig tartózkodunk a szén-monoxiddal telített helyiségben, az nem csak maradandó károsodáshoz, hanem akár halálhoz is vezethet. A szén-monoxid mérgezés veszélyével minden olyan esetben fokozottan számolnunk kell, ahol azt tapasztaljuk, hogy kályhával, kazánnal vagy konvektorral fűtenek.

A szén-monoxid mérgezés tünetei

Ma már forgalmaznak olyan speciális berendezéseket, amelyek mérik és jelzik a szén-monoxid túlzott jelenlétét az adott helyiségben. Ha nem rendelkezünk ilyen eszközzel, a problémára csak a rosszullétből következtethetünk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindannyian tisztában legyünk a mérgezés tüneteivel.

Kezdetben olyan panaszaid lehetnek, mint a fejfájás, a kábultság, a fülzúgás, a hányinger vagy a szédülés. Hajlamosak vagyunk arra, hogy ezeknek az általános tüneteknek ne tulajdonítsunk jelentőséget. A következő stádiumban azonban már olyan komoly problémák léphetnek fel, mint az izomgörcs, a hányás és a bénulás. Alegsúlyosabb esetben eszméletvesztés és fulladás következhet be.

Mit tegyél, ha a környezetedben történik a mérgezés?

Ha felmerül benned a mérgezés gyanúja, azonnal hívd ki a mentőket függetlenül attól, hogy a mérgezett személy milyen állapotban van. Amennyiben az illető mozgásképtelen, esetleg nincs eszméleténél, segítened kell neki, hogy friss levegőhöz juthasson. Elsődlegesen azonban mindig a saját testi épségedet tartsd szem előtt. Akkor segíts az áldozatnak elhagyni a mérgezett helyiséget, ha biztos vagy benne, hogy te közben nem kerülsz veszélybe. A betegnek sem tudsz segíteni, ha a mentés során rosszul leszel. Csak addig tartózkodj a gázzal telített helyiségben, amíg egy lélegzetvétellel kibírod. A veszélyes területen semmiképp nem szabad levegőt venned, és itt nem kezdhetsz hozzá az újraélesztéshez sem.

szén-monoxid mérgezés

A szén-monoxid mérgezés megelőzése

A korszerű fűtési rendszereket már úgy fejlesztették ki, hogy gyakorlatilag kizárt a szén-monoxid mérgezés lehetősége. A régebbi típusú berendezésektől sem kell tartani, ha azokat szakemberek szerelik be, és működésüket rendszeresen ellenőrzik. A baj megelőzésének fontos eleme a kémények szakszerű karbantartása is.

Nyugodtabban alszol, ha van az otthonodban szén-monoxid-riasztó készülék, amely hangjelzéssel ébreszt, ha kritikusan megnőne körülötted a gáz jelenléte.

(Forrás: WEBBeteg, Ábra: MTI)