CT
#Betegségek

Ultrahang, MR-vizsgálat: orvosi diagnosztikai módszerek II.

2014.04.08.
2 perces olvasási idő

Melyek a leggyakrabban használt orvosi diagnosztikai módszerek? Mit jelentenek a különböző orvosi rövidítések? A műszerek felhasználásáról és működéséről alábbi cikkünkben olvashatsz.

Ultrahang vizsgálat

Az ultrahang egy magas frekvenciájú hanghullám, amelyet az emberi fül nem képes érzékelni. Ultrahang segítségével sugárterhelés nélkül lehet megvizsgálni a belső szerveket, ezért használata nagyon elterjedt az orvosi gyakorlatban.

Mi az az ultrahangvizsgálat?A vizsgált testrészre zselés anyagot kennek, és erre helyezik rá az ultrahangos műszer vizsgálófejét. A műszer által kibocsátott hangrezgések a test szöveteiről különböző mértékben verődnek vissza, és a visszavert hullámokból a számítógép látható képet alakít ki. A kép az ultrahanggal egyidejűen jelenik meg, nem szükséges várni az előhívására.

Ultrahangot gyakran használnak a nőgyógyászatban, például terhesség kimutatására és nyomon követésére, a méh, petevezetékek vizsgálatára. A szív, vesék, máj, hasnyálmirigy, az epehólyag, nyirokcsomók, prosztata és nagyobb erek szintén jól vizsgálhatóak ultrahanggal.

MR (Mágneses Rezonancia) vizsgálat

Az MR vizsgálat segítségével a test lágy részeiről jó minőségű felvétel készíthető. A technikát gyakran használják az agy vizsgálatára, tumorok, gyulladások, vérzések kimutatására.

Mivel a műszer mágneses teret használ a szövetek vizsgálatára, a vizsgálat előtt a testről minden fém ékszert és sminket el kell távolítani. Sajnos ugyanennél az oknál fogva a vizsgálat nem alkalmazható olyanoknál, akiknek fém implantátumot vagy a szívritmust szabályozó pacemakert helyeztek a szervezetébe. A vizsgálat egy alagútszerű zárt térben zajlik, és nem jár fájdalommal. A vizsgálat érzékenységét a CT-hez hasonlóan a vérbe beadott kontrasztanyag beadásával tudják növelni.

PET (Pozitron Emissziós Tomográfia)

A PET vizsgálat során a szervezetbe vénásan egy részecskegyorsítóban előállított izotópot juttatnak, és a pozitron-sugárzást a PET kamera és számítógép segítségével képpé alakítják. A technológia nagyon új és drága, de előnye, hogy kis sugárterheléssel jár, és hogy segítségével jól megfigyelhető a szervek kóros működése.

A PET alkalmas például daganatok, daganat-áttétek és epilepsziás gócok kimutatására, szívizom-rendellenességek, rejtett gyulladásos folyamatok és az Alzheimer-kór korai felismerésére.

SPECT (Single Photon Emission Computed Tomorgraphy)

A SPECT vizsgálat során radioaktív izotópot juttatnak vénásan a szervezetbe, ami a gyors anyagcseréjű szövetekben felhalmozódik, míg a csökkent működésű sejtekben kisebb mennyiségben lesz jelen. Az izotópokból származó sugárzást egy 360 fokban körbeforduló kamera segítségével érzékelik, és a képekből háromdimenziós ábrát hoznak létre.

A SPECT a véráramlás és a szövetek anyagcseréjének vizsgálatára alkalmas: használják pajzsmirigy-rendellenességek, tumorok, szívinfarktus, és az agyi véráramlás vizsgálatára. Olcsóbb eljárás, mint a PET vizsgálat, és ugyancsak kis sugárterheléssel jár. A beadott izotóp a vizsgálat után magától kiürül a szervezetből.

(WEBBeteg)