múmia
#Testi problémák

Múmia a vizsgálóban

2012.03.10.
1 perces olvasási idő

A debreceni Déri Múzeum óegyiptomi múmiáit vizsgálták meg az egyik legkorszerűbb képalkotó diagnosztikai berendezéssel a Kenézy Kórház orvosai. Egy biztos: még nem találkoztak ilyen idős beteggel.

A Kenézy Gyula Kórház radiológiai osztályán képalkotó vizsgálatokkal segítik a járó- és fekvőbeteg ellátást. A hagyományos radiológiai vizsgálatok mellett az egész test CT vizsgálatait is elvégzik. Minden radiológiai eljárásnál - kivéve az ultrahang diagnosztikát - röntgensugarat alkalmaznak.

A CT vizsgálószerkezet egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, amelynek aljában egy asztal mozog. Ezen az asztalon fekszik a beteg a vizsgálat közben. A mérés rövid ideig tart, alatta sem mozogni sem lélegezni nem szabad.

A vizsgálat előtt 4 órával éhezni kell, bőven kell fogyasztani szénsavmentes vizet vagy teát - tanácsolja a háziorvos. Nos, a Kenézy Gyula Kórház radiológiai osztályán megvizsgált két óegyiptomi múmia nem szorult ilyen információra, több mint 2500 éve nem fogyasztottak ugyanis semmit.

múmia

Március végén lesz végeredmény

Először a nő bebalzsamozott testét vizsgálták a koponyájától a talpáig, majd a férfi múmiája következett. Kiderült, hogy a női csontváz teljesen ép, a feje azonban elvált a testétől.

Dr. Bágyi Péter osztályvezető főorvos a KamaszPanasz kérdésére elmondta: a két mumifikált testről 3D-s felvételeket és arcrekonstrukciót is készítenek, meg szeretnék tudni, hogy milyen betegségben szenvedtek, mi lehetett a halál oka. Ezek után a genetikai vizsgálatok következnek a Debreceni Egyetem orvoscentrumában. Várhatóan az egyik fogból nyernek majd DNS-mintát.

A végeredményről várhatóan március végére lesz több információnk. A nagyközönség egy új állandó kiállítás keretében ismerheti meg a vizsgálat részleteit.

A kórház és a múzeum további együttműködéseket tervez, csont-, fog- és anyagmaradványokat vizsgálnának, szintén CT segítségével - tudtuk meg a főorvostól.

A múzeum két legrégebbi műtárgya

A két egyiptomi múmiát Ferenc Ferdinánd, az Osztrák-Magyar Monarchia trónörököse kapta ajándékba 1892 és 1893 között megtett világkörüli útja egyiptomi állomásán. A múmiákat és szarkofágokat 1918-ban egy aukción vásárolta meg Déri Frigyes, a debreceni múzeum alapítója. A múmiák mindig kiemelt helyen álltak az 1930-ban megnyílt Déri Múzeum ókortörténeti kiállításain, és reményeik szerint a mostani vizsgálatok számos eredményét fel tudják használni a készülő új, állandó kiállításukon is.

(KamaszPanasz - T. A. újságíró, MTI, WEBBeteg)

Kapcsolódó címkék

fiúknak