szeplő
#Testi problémák

Nyári zűr: a szeplős bőr

2024.05.29.
1 perces olvasási idő

A szeplők viselői nagy többségben nem szeretik a pöttyöcskéiket. Pedig egyéniséget tükröznek, sőt a lányoknál kifejezetten romantikus, bájos is lehet. A divatvilágban gyakran keresnek kifejezetten szeplős modelleket, mert különlegesek, szépek. Te is az vagy!

Valaki imád sütkérezni a napon, valaki pedig menekül előle. Az utóbbi csoporthoz általában a rendkívül fehér bőrűek tartoznak, illetve azok, akik szeplősek.

Mi is az a szeplő?

Buta kérdésnek tűnik, de valójában nem is olyan egyszerű a felelet. A szeplő főleg a szőke és a vörös hajú embereken keletkezik. A bőr fokozottabb pigment termelése hozza létre őket. Gyerekkorban nem annyira jellemző, viszont a kamaszkorral gyakoribb az előfordulása. Jellemző, hogy a pöttyöcskék télen halványabbak, nyáron pedig intenzívebbek.

Mit tehetsz a szeplők ellen?

Ha az agyadra mennek a szeplők és meg szeretnéd akadályozni a kialakulásukat: használj fényvédő krémet és a lehető legkevesebbet tartózkodj a napon! Ne feledd, pár óránként ismét vidd fel a krémet, hogy biztosan védjen. Amennyiben félted a bőröd, hordj kalapot, amely szintén védelmet nyújthat a nap ellen. A hosszú ujjú, ám vékony ingek, ruhák is jó választásnak bizonyulnak a nap elleni védelemben.

Kerüld a szabadban tartózkodást, amikor a legerősebbek az UV-sugarak, vagyis 11-15 óra között. Minden nap végén mosd le a sminked és tisztítsd meg az arcod. Ha már ott vannak a foltok az arcodon, de nem annyira erőteljesen látszanak, akkor vékonyan felvitt alapozó is el tudja tüntetni. Egy citrom levét egy kevés vízzel keverjünk el, majd egy vattakorongot itassunk át, amivel áttöröljük az arcot. Ez is halványítani tudja őket.

Komolyabb és tartósabb esetekben bőrgyógyász alkalmazhat úgynevezett gyümölcssavas hámlasztást. Léteznek különleges összetevőjű fehérítőkrémek. A thai nők körében ezek nagyon közkedveltek, de állítólag Michael Jackson arcát is ilyennel kezelték. Végső esetben alkalmazható a lézeres eljárás is, amely - bár fájdalommentes - egyáltalán nem olcsó mulatság.

Valóban sok mindent lehet tenni ellene. De nem jobb, ha úgy szeretjük magunkat, ahogy vagyunk? Nem szabadna elfelejteni: a szeplő szépít!

(KamaszPanasz - N.N.)