szolárium
#Testi problémák

Nem menő a szolibarna bőr

2011.07.04.
2 perces olvasási idő

Az orvosi figyelmeztetés és a várható következmények ellenére továbbra is hódítanak a barnítás különböző formái a lányoknál, pedig a fokozott ultraibolya sugárzás könnyen bőrrákot okozhat.

Az Amerikai Dermatológiai Intézet (ADI) átfogó tanulmányt végzett 3800 nő és fiatal lány bevonásával (14-22 éves kor között), amiből világosan látszik, hogy a többség mindenképp barnulni szeretne, akár természetes, akár mesterséges úton.

Főbb megállapítások a tanulmányból:

· A résztvevők 32% szoláriumozott az elmúlt évben, ebből egynegyedük heti rendszerességgel.

· 81% számolt be arról, hogy gyakran vagy alkalomszerűen napozott a múlt évben.

· A szoláriumot választók 42% inkább aggódik a ráncosodás miatt, ellenben a napfürdőzőkkel, akiknél csak 28,4%-nak voltak ilyen gondjaik.

· A válaszadók 65,5% szerint a lebarnult bőr sokkal vonzóbbá teszi őket. Csak a szoláriumozók körében ezt 87,3% állítja.

· A szoláriumot használók közül 4x többen állítják azt, hogy az anyjuk is szolizik, ellentétben a napozókkal.szolárium

Felvilágosítás a barnítás kockázatairól

A felmérés szerint alábecsülik a fiatalok a számukra szükséges felvilágosítás fontosságát, pedig a melanoma nem veszélytelen dolog, épp ellenkezőleg: az egyik legsúlyosabb, rákos bőrelváltozással járó betegség. Sajnálatos módon a melanomás esetek száma egyre gyarapszik a fiatal nők körében (15-29 éves korosztály), míg a hasonló korú férfiaknál kevésbé súlyos a helyzet. Állítja Ronald L. Moy dermatológus. Moy, (aki egyben az ADI intézet elnöke) szerint a legtöbb melanomás fiatal nő esetében, leginkább a törzsön jelentkeztek a problémák, ami valószínűsíthetően a túlzott barnításnak, főképp a szoláriumozásnak tudható be.

Állítása szerint volt olyan páciense, aki a túlzott barnítás (szolárium) miatt kialakult melanomába halt bele. A Rákkutató szövetség és más egészségügyi szervezetek is megerősítették, hogy a napból, vagy más mesterséges fényforrásból (szolárium) jövő ultraibolya, vagyis UV sugárzás rákkeltő hatású. Az ADI szerint a szoláriumozás jelentősen megnöveli (75%-ban) a melanoma kialakulásának kockázatát.

A felmérés szerint a 18-22 éves nők kétszer annyit szoláriumoznak, mint a 14-17 év közötti lányok. A különféle barnító krémek és más hasonló alternatívák biztonságosnak mondhatóak, a napozással és szolizással ellentétben, mégis a megkérdezettek 86% nem folyamodott ilyen alternatív megoldáshoz az elmúlt év során.

Az UV sugárzásnak való kitettség az elsőszámú faktor a bőrrák kialakulásához, mégis ennek a ténynek az ellenére rengeteg lány és fiatal nő sütkérezik felelőtlenül a napon, vagy fekszik be a szoláriumokba, hogy vonzóbbnak gondolhassák magukat, mintsem törődve a konkrét veszéllyel, nyilatkozta Moy.

Szinte egyeduralkodó a szolárium

A mostani felmérés szerint, 116 USA-beli város esetében vizsgálták a szoláriumok elterjedtségét, az átlag szolárium darabszám 42 volt, ami azt jelenti, hogy a szolárium szalonok sűrűsége túlszárnyalja még a McDonalds-ét is, ami nem épp bíztató jel, mondta Moy. Ez, az eltúlzott barnítási vágy tovább súlyosbítja a helyzetet, sajnálatos módon a bőrrákos megbetegedések száma nőni fog, ami több halálos áldozathoz vezethet.

Ha csak nem változik meg ez a fajta hozzáállás, akkor (az ADI szerint) minden ötödik amerikainak bőrrákja lesz előbb-utóbb az élete során. A bőrrákos halálesetek 75%-ban a melanoma miatt következnek be, ez pedig már egy három évtizede tartó, előremutató, igen aggasztó folyamat, mely különösen a fiatal (fehér) nőket érinti leginkább.

(N. L.)