arc
#Testi problémák

Barnító krém, kontra szolárium

2022.09.18.
3 perces olvasási idő

A barna bőr örök divat. Hiába falfehérek a modellek, azért mégis, a barnaságban van valami szexi. Tavasszal előkerülnek a lengébb ruhadarabok is, amikor szeretnénk, ha a téli fakóság helyett az egészséges tónusú bőrünket villanthatnánk ki.

Te mire esküszöl? Barnító krém vagy szolárium? Valójában egyik sem pótolja a természetes D-vitamint, emellett pedig veszélyeket is hordoznak.

Mit kell tudni az önbarnítóról?

Sok aggály merül fel a használata előtt: foltos marad-e a bőröd, mennyire tartós, ártalmas-e a bőrre… A barnító krém teljesen ártalmatlan. Mielőtt felkennéd, érdemes átradírozni a tested, mivel ha szoliegyenletes a bőrfelszín, szebb színhatást érhetsz el. Ezután könnyű hidratáló krémet masszírozz be.

Az önbarnító krémek lehetnek krém, gél vagy spray formájúak - valamennyien olyan aktív összetevőt tartalmaznak, amelyek serkentik a bőrben lévő pigmenteket. Természetes barnaságot biztosítanak. Érdemes minél több változatot kipróbálnod annak érdekében, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet. Válassz mindig hipoallergén termékeket, amelyek nemcsak a bőröd barnaságáért felelnek majd, hanem hidratálják is azt. Ezek nem blokkolják a pórusokat és nem irritálják a bőrt.

Mi az a DHAés az Erythrulose?

Az önbarnítók általában DHA-val, vagyis Dihydroxyacetone-nal működnek, ami egy cukornádból vagy cukorrépából előállított növényi eredetű összetevő. A DHA a bőr legfelső rétegében hat, reakcióba lép az ott lévő aminosavakkal - sárgás vagy barnás színű pigmentek - melanoidokat állítva elő. Minél magasabb egy önbarnító DHA %-a, annál mélyebb színt lehet vele elérni.

A DHA előnye, hogy nagyon gyorsan hat, az eredménye pedig 2-4 napig is tart. Egyik hátránya, hogy az első 24 órában érzékenyebbé teszi abőrt az UV okozta károsodásokra, azaz, ha ilyenkor a napra mész, több szabadgyök termelődhet a bőrödben, mint egyébként. Ezért strandolás előtti napon NEM TANÁCSOS önbarnítózni. A másik hátránya, hogy az eredmény nem 100%-ig kiszámítható, mert egyénfüggő, hogy milyen színárnyalatot biztosít az önbarnító.

Az Erythrulose szintén egy gyakori önbarnító összetevő, amit gyakran kombinálnak a DHA-val és az új generációs peptidekkel. Olyan keto-cukor, amit bogyós gyümölcsökből vonnak ki, a hatásmechanizmusa a DHA-hoz hasonló. Előnye, hogy a DHA-hoz képest lényegesen mélyebb és tartósabb színt ad a bőrnek. Hátránya, hogy lassabban és gyengébben hat.

Hogyan használd? Egyszerű, csak be kell tartani néhány alapvető szabályt.

Mikor a bőröd száraz, de selymes, jöhet az önbarnító. Míg felkened, többször moss kezet, nehogy az ujjaid között és a tenyereden barnább legyen a bőr. Elképzelhető, hogy miután felkented, furcsa illata lesz a bőrödnek, de ettől ne ijedj meg, ekkor kezdi kifejteni a hatását a krém, ami kb. 2-3 óra. Mivel a barnító krémek kevésbé tartós színt eredményeznek, ezért 3 naponta ismételhető az eljárás. Vigyázz, foltot hagyhatnak a ruhán!

Mi a helyzet a szoláriummal?

Rengeteg elrettentő dolgot hallhatunk a szoliról a „valaki bent égett a szoliban” és a „biztos bőrrákot kapsz” történetek révén, de ez a többséget nem hatja meg. Jótékony hatásai közé tartozik, hogy felkészíti a bőrt a napozásra, jó közérzetet és pozitív hangulatot ad.

Valószínűleg nem fogunk tudni elrettenteni a szolizástól, ha rendszeresen jársz, ezért adunk néhány tanácsot, hogy - ha már használod - biztonságosan használd.

  • Mielőtt befeküdnél, távolítsd el a sminket, és lehetőleg ne legyen rajtad parfüm, mert nemcsak foltosan barnulhatsz le, hanem súlyos bőrkárosodást is szenvedhetsz.
  • Ne használj napvédő szert vagy testápolót, mert ezzel csak lassítani fogod a barnulási folyamatot. Viszont a direkt a szoláriumozáshoz fejlesztett termékeket, krémeket, kozmetikumokat bátran alkalmazhatod.
  • Ha gyógyszereket szedsz, mindig tanulmányozd a mellékelt tájékoztatót, mert vannak olyan gyógyszerek, amelyek fokozzák a fényérzékenységet.
  • Soha ne szoláriumozz közvetlenül egy-egy intenzívebb napozás után, várj legalább 24 órát.
  • Ha érzékenyebb a bőröd, akkor a szoláriumozás kiszáríthatja azt, ezért mindig gondoskodj a megfelelő hidratálásról!
  • Vedd le az ékszereidet, karórádat - a fehér csíkok nem mutatnának szépen.
  • Ugyanilyen okból, ha hosszú a hajad, akkor kösd össze.
  • Mindig vedd fel a védőszemüveget és olvasd el a tájékoztatót, melyből megállapíthatod, hogy milyen a bőröd barnulás szempontjából. Tudd meg, hány perc ajánlott a szépítő, és még nem egészségkárosító napozáshoz.
  • Tartsd be itt is a fokozatosság elvét, így elkerülheted a leégéstés az ezzel járó bőrkárosodást.
  • Védd az anyajegyeidet UV-szűrős krém használatával.
  • Ha fekvő szoláriumba mész, mindenképpen ellenőrizd, hogy előtted ki lett-e fertőtlenítve a készülék, mert különben könnyen elkaphatsz valamilyen bőrbetegséget.

A szoláriumban töltött időt fokozatosan növeld, és az egyes alkalmak között minimum egy hetet hagyj.

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

bőr