furunkulus
#Testi problémák

Furunkulus és karbunkulus - fájdalmas bőrelváltozások

2024.04.02.
1 perces olvasási idő

A kamaszkor rengeteg kellemetlen testi változással jár együtt. Idétlenül megnő kezed, lábad, hangulatváltozásaid vannak, folyton izzadsz, és nem vigasztal az sem, hogy mindenkinek vannak pattanásai. Akár a legbizarrabbnak tűnő helyeken is. Kész rémálom elrejteni őket vagy megszabadulni tőlük. Ráadásul még szőrösödsz is. Különösen bosszantó, ha ez utóbbi kettő együttesen jelentkezik gennyes, duzzadt, fájdalmas szőrtüszőgyulladás formájában.

A furunkulus és a karbunkulus a szőrtüszőkre lokalizálódó mély, esetenként kifejezett fájdalommal kísért gennyet ürítő bőrelváltozás. A furunkulus egy, a karbunkulus pedig több egymás mellett lévő szőrtüsző egyidejű megbetegedését jelenti. Ritkán a szőrtüszők gyulladása mellett a nyirokutak gyulladását is látjuk. A bőr gennyesedését gennykeltő baktériumok okozzák.

Leggyakoribb felbukkanási helyei

A fájdalmas, gyulladt csomók leggyakrabban a tarkótájon, a fenekeken, arcon alakulnak ki, de egyéb szőrrel borított testfelszínen, így a herezacskón is jelentkezhetnek. A csomók átmérője 3-5 centiméter is lehet. Először a szőrtüszőnyílás körül bőrpír, duzzanat jelenik meg, majd kb. két nap múlva a csomó közepén fehéres-sárgás gennycsap alakul ki, mely genny kíséretében kiürül. A genny az elhalt szőrtüszőt, illetve baktériumokat és fehérvérsejteket tartalmaz.

Nagyon fontos, hogy az arcon, elsősorban az orr körüli, illetve a szemzugban lévő csomókat ne nyofurunkulusmkodjuk, mert az agy felé préselhetjük a baktériumokat, szeptikus trombózist idézhetünk elő. Sajnos mivel a gyulladásos folyamat a bőr mélyére terjed, a szőrtüsző elpusztul, helyén heg alakul ki.

Megelőzés és kezelés

Fontos kockázati tényező ezeken kívül a nem megfelelő személyi higiéne, a piszkos környezet, illetve elősegíti a baktériumok bejutását a bőrbe a vakarózás során a köröm okozta sérülés.

Cseréld az ágyneműdet és törölköződet legalább hetente és mosd ki magas hőfokon, kerüld a közösségi helyeket (például strand, fürdők). Túlsúly esetén törekedj a testsúly normalizálására, mivel a bőrredők a furunkulus gyakori előfordulási helyei. Fontos a fennálló alapbetegségek, például a cukorbetegség megfelelő kezelése is.

A legjobb tehát, ha próbáljuk megelőzni a megfelelő személyes higiéniával, illetve a fenti tanácsokkal. Ha pedig megjelenik, ne nyomkodjuk, ne piszkáljuk, hanem minél hamarabb forduljunk orvoshoz, hogy megkezdhesse a kezelést.

A furunkulus és karbunkulus kezelése fertőtlenítéssel és antibakteriális hatású kenőccsel történik, melyet célszerűbb párakötésben alkalmazni az elváltozások beolvadásáig, felpuhulásáig. Szükségessé válhat a folyamat sebészi megnyitása és időnként becsövezése (drenálása) is.

Hőemelkedés vagy láz esetén a helyi kezelést ki kell egészíteni szisztémás antibiotikummal, melyet az elváltozásból vett sebváladék tenyésztés és antibiotikum érzékenység alapján célszerű megválasztani.

(KamaszPanasz - WEBBeteg)

Kapcsolódó címkék

bőr