napozás
#Testi problémák

A napozás előnyei és hátrányai

2012.04.28.
2 perces olvasási idő

Nyárias meleget és rengeteg napsütést jósolnak a meteorológusok a hosszú hétvégére. Ideje hát feltöltetni a szervezetünk D-vitamin-készleteit, de mint minden mást, ezt sem érdemes túlzásba vinni.

A napsugarak kétféle ultraviola sugarat tartalmaznak, amelyek elérik a bőrt: UVA- és UVB sugarakat. Az UVB sugárzás a bőr (az epidermisz) felső rétegeit égeti, ami leégést okoz.

A napbarnítottság nem volt mindig mánia

Néhány országban egykor kívánatos volt olyan fakó bőrűnek lenni, amilyen csak lehetséges, ugyanis a lebarnult bőr a fizikai munka jele volt. A gazdagok megengedhették maguknak, hogy azt a fajta munkát más emberek végezzék el helyettük, így minél fakóbb volt az emberek bőrszíne, annál gazdagabbnak tűntek. Aztán amikor az 1920-as évek tervezője, Coco Chanel visszatért a Francia Riviérán töltött vakációjáról alaposan lebarnulva, hirtelen a napbarnított bőr lett a gazdagok védjegye.

A bőr az UVA sugárzástól lesz napbarnított. Az UVA sugarak behatolnak az epidermisz mélyebb rétegeibe, ahol melanocitáknak nevezett sejteket idéznek elő, melyek melanint termelnek. A melanin barna pigment, amely a barnulást okozza.

napozásA melanin funkciója: védekezés a bőr leégése ellen. A sötétebb bőrű emberek sokkal alaposabban barnulnak le, mint a világosabb bőrű emberek, ugyanis az ők melanocitái több melanint termelnek. De csak azért, mert valaki nem ég le nem jelenti azt, hogy védett lenne a bőrrák és más problémák ellen.

A barnulás előnyei

Napozással lassítható a csontritkulás kialakulása, mivel a napfény segít a D-vitamin képzésben. Kutatások szerint a D-vitamin hiányának következtében kialakulhat mell- és prosztatarák is, ezért akinél a rizikófaktor magas, azoknak érdemes napozniuk, de persze ésszerű keretek között. A napozás továbbá több bőrbetegségre – például ekcéma, pikkelysömör - is jótékony hatással van, a meleg pedig enyhíti az ízületi problémákat.

A barnulás hátrányai

Az UVA sugarak barníthatnak, azonban komoly károsodásokat is okozhatnak. Ez azért van így, mert az UVA sugarak a bőr mélyebb rétegeibe hatolnak, mint az UVB sugarak. Az UVA sugarak a bőr védelmező epidermiszén keresztül eljuthatnak végig a dermiszig, ahol véredények és idegek vannak. Az UVA sugarak emiatt károsodást okozhatnak egy személy immunrendszerében, így nehezebb leküzdeni a betegségeket és olyan betegségekhez vezethet, mint a melanóma, mely a bőrrák legsúlyosabb típusa.

A melanóma halálos lehet. Ha nem ismerik fel és nem kezelik idejében, gyorsan átterjedhet a bőrről a test más szerveire is.

A barnulás és a bőr

A napnak és az UV sugárzásnak történő tartós kitettség:
• ráncokat
• barna öregségi foltokat
• piros foltokat
• öregedő bőrt okozhat

Napvédők

Az egyetlen logikus megoldás az lehet, ha nem tartózkodunk a napon. De ki akar úgy élni, mint egy remete?
A naptejek és napvédők, melyek védenek a nap káros sugarai ellen, az egyik legjobb védekezési módok a nap károsítása ellen, mivel ezek anélkül védenek, hogy közben megzavarnák kényelmedet és tevékenységedet.

A naptejeken lévő faktorszám azok védelmi szintjét mutatja. Egy magasabb faktorszámú naptej jobban véd a nap káros UV sugarai ellen.

Kulcsfontosságú, hogy ésszerűen élvezd a napsütést, találd meg az egyensúlyt a nap elleni védelem és azok a nagyszerű nyári elfoglaltságok között, mint a strandröplabdázás és az úszás.

(B.M.)

Kapcsolódó címkék

bőr