szőrtelenítés
#Testi problémák

A szőrtelenítés módozatai

2019.10.31.
1 perces olvasási idő

Manapság külön iparág épül a szőrtelenítésre. A különböző korok különböző esztétikai normákkal, szokásokkal rendelkeznek, de a női nemhez többnyire hozzátartozott a szőrtelenség.

Az ún. hippi-korszakban sikk volt a természetesség, azaz ki milyennek (vagy mennyire erős szőrzetűnek) született, úgy volt szexi. Ma más világot élünk, éppen az ellenkezője trendi. Külön művészeti ágat, önkifejezési eszközt teremtett a szőrtelenítés.

A nők már egész fiatal korban elkezdik ezt a procedúrát. Egyre nagyobb rajtunk a nyomás, szinte teljesen szőrtelennek kell lennünk és ezért sokszor igen meg is szenvedünk. (Bár az a tapasztalatunk, hogy ha a férfiak azt szeretnék, hogy jó szőrösek legyünk, akkor arra költenénk, és azért szenvednénk.). Valakinek ebben is szerencséje van, épphogy nő pár vékonyka kis szálacska, az ember nem is érti minek kell leszedni, valaki pedig megszenvedi a szőrtelenítést, mert bizony vastag is, sok is.

Mivel érhető el az áhított fazon?

- A legkézenfekvőbb megoldás a borotva. Egyszerű, gyors, fájdalommentes. Egyetlen bökkenő van vele: nem igazán tartós és a szőrzet erősödik tőle. Gyakori, hogy a szőrtüszők begyulladnak, ami napokig fájdalommal jár. Ekkor érdemes hintőport vagy a gyógyszertárban valami gyulladáscsökkentő krémet vásárolnod.

- Léteznek szőrtelenítő krémek, melyekkel ugyanaz a helyzet, ami a borotvával. Ezek kémiai hatást fejtenek ki miután felkented őket, azonban itt is csak a felszínt tűntetik el, ráadásul allergiás is lehetsz valamely összetevőjére, amely ellen a bőröd bizony pirosan tiltakozik.

- Ha tartós megoldást szeretnél, akkor a gyantázást javasoljuk. Kapható a hideg gyanta, de otthon is kísérletezhetsz gyantával, csak félő, hogy foltokban szőrös és ragacsos maradsz. A kozmetikai meleg gyantás megoldás sokkal kényelmesebb, és bár nem fájdalommentes, de abszolút kibírható. A bőröd ragyogóan selymes és sima marad hosszú ideig. Ha még nem gyantáztattál soha, érdemes megkérned kozmetikusod, hogy egy viszonylag semleges területen, pl. a karodon próbáljátok ki először a meglepetések elkerülése végett.

- Ha jól tűröd a fájdalmat, használhatsz epilátort is, de elég hosszadalmas vele a szőrtelenítés, hisz egyenként tépi ki a szálakat. Gyakori tőle a szőrbenövés, ami fájdalmas és csúnya is.

- A végleges megoldásokat kedveled? Neked akkor a lézeres vagy annak továbbfejlesztett változatát, a villanófényes szőrtelenítést ajánljuk. Ezek majdnem 100%-os eredményt ígérnek, ugyanakkor nem mindenkinek a bőre viseli jól az ilyen megoldásokat. Ez a technika több kezelést kíván meg, és a hatása nagymértékben bőrtípusodtól függ. Mielőtt nekivágnál, mindenképpen konzultálj kozmetikusoddal és bőrgyógyásszal is!

(KamaszPanasz)