borotva
#Testi problémák

Borotválkozási tippek tinilányoknak

2011.08.17.
3 perces olvasási idő

Olyan helyeken is szőr nő, ahol eddig még nem tapasztaltad? Ez csak annyit jelent, hogy elérted a pubertáskort. A megnövekedett hormonmennyiség (androgén) felelős a lábadon, a hónaljadban és az ágyékod környékén megjelenő sötét szőrzetért.

Sokan ilyenkor elkezdik borotválni a lábukat és a hónaljukat. Íme néhány borotválkozási tipp csak lányoknak:

1. Mikor kezdjek borotválkozni?

Erre nincs pontos idő meghatározva. Akkor kezd el, ha úgy érzed, már elég szőr nőtt a lábadon/hónaljadon, hogy leborotváld azt. Kérdezz meg olyan nőt a családodban – édesanyádat vagy nővéredet – akinek már van tapasztalata a borotválkozásban. Kérd meg őket, hogy segítsenek neked, ha már készen állsz a borotválkozásra. Később megtaníthatnak, hogyan csináld magad -- biztonságosan.

2. Milyen borotvát használjak?

Mielőtt elkezdesz borotválkozni, meg kell találnod a számodra legmegfelelőbb borotvát, ami biztonságos, hatékony és könnyen tudod használni. Kérd meg szüleidet, vagy idősebb hozzátartozóidat, hogy segítsenek a megvásárlásában.

A borotvának két népszerű típusa van: az egyik az elektromos, a másik a kézi. Az elektromos borotvák többféle kivitelben kaphatók. Vannak vezetékesek vagy vezeték nélküliek, amik újratölthetők. Az eldobható vagy biztonsági borotvának több egymásra simuló pengéje van, mely alaposabb borotválkozást tesz lehetővé.

Néhány részletesebb adat a különböző borotvatípusokról:

Elektromos borotva: Az elektromos borotvákat könnyű használni, de a legtöbbjük közel sem borotvál olyan jól, mint egy eldobható fajta. Ha mindenképpen elektromos borotvát szeretnél, akkor olyat válassz, ami követi a bőröd körvonalát. Egyes borotvákat külön tini lányoknak terveztek, és vannak olyanok is, melyek hidratálnak is. Ne feledd, hogy az elektromos borotva is irritálhatja a bőrödet. Szánj rá időt és válaszd a legjobbat számodra!

Eldobható vagy biztonsági borotva: Ha eldobható vagy biztonsági borotvát szeretnél, akkor ne feledkezz meg a borotvahabról vagy borotva gélről sem. Ezek segítik a pengét az előrehaladásba és puhítják a bőrt, így kisebb eséllyel vágod meg magad. Ezeknél is több fajtából választhatsz. Néhányuk még hidratáló csíkot tartalmaz, hogy megóvja a bőröd a kiszáradástól. Kerüld az olyan krémeket és zseléket, amik alkoholt tartalmaznak, mivel az irritálja a bőrt. Használj elegendő borotvahabot. Minél többet kensz fel, annál kisebb eséllyel vágod meg magad. A hagyományos és folyékony szappanok/tusfürdők is tökéletesek erre a célra.

3. Kerüld a vágásokat

Itt látható néhány biztonsági tanács tini lányoknak, akik eldobható borotvát használnak:

  • Borotválkozz meleg zuhanyzóban vagy fürdőkádban. A víz hidratálja és puhítja a bőrt, ezáltal könnyíti a borotválkozást és csökkenti a vágások esélyét.
  • Fröcskölj meleg vizet a bőrödre egy pár percig (vagy áztasd be azt) mielőtt belefognál a borotválkozásba. Aztán vigyél fel nagy mennyiségben borotvahabot vagy szappant. Várj öt percet, hogy bőröd megpuhuljon.
  • Borotválj a szőröd növésének irányával megegyezően. Így elkerülöd a borotva égés kellemetlen érzését. Különösen fontos ez az érzékeny bőrűek számára.
  • Habár elég gyakori, hogy a szőrtelenítést a hónaljnál kezdik és aztán haladnak lefelé, sok lány jobban szeret a lábtól felfelé haladni, mert ez alaposabb borotválkozást tesz lehetővé. Csak légy óvatos!
  • Nem hajt a tatár! Fontos, hogy lassan és gyengéden borotválkozz. Hagyd, hogy a borotvapenge tegye a dolgát. Ne nyomd túl erősen a borotvát a bőrödre. Ha sietsz, nagy valószínűséggel megvágod magad.
  • Válts sűrűn borotvát/pengét! Egy életlen penge irritálja a bőröd és kiütéseket okozhat. Valamint könnyebben megvághatod vele magad.
  • Szentelj még nagyobb figyelmet a térd és boka környéki területekre. Egyenetlen formájuk miatt nagyon könnyű megvágni magad.
  • Kérd meg szüleidet, hogy szerezzenek be neked fertőtlenítő és vérzéscsillapító stiftet vagy tapaszt.
  • Miután alaposan lemostad a borotvált területet szappanos vízzel, kend be a bőrt testápolóval, vagy hidratálóval. Ez segít megvédeni a bőrt a kiszáradástól.

4. Ne higgy a borotválkozási mítoszokban

Annak ellenére, amit már bizonyára hallottál, nem nő vastagabb szőr minden borotválkozás után. Ez csak egy téves mítosz. Borotválkozással csak a bőrfelszín feletti szőrt távolítod el. A szőrt leborotválva annak vége éles marad, és ettől az a durva, „borostás” érzet a szőrtelenített testrészen.

Te is ezt fogod érezni, hacsak nem túl vékonyak még a szőrszálaid. Ha még most kezded a borotválkozást, akkor nem kell minden nap borotválkoznod. A legtöbben néhány naponta, vagy hetente egyszer nyúlnak borotvához. Ahogy idősödsz, úgy nő majd gyorsabban a szőr is és sűrűbben kell majd borotválkoznod.

5. Mit tegyek a bikinivonallal?

Vásárolhatsz szőrtelenítő krémet, melyet csak felkensz a bőrfelületre és néhány perc múlva letörlöd. Ezek kémiai reakciók útján működnek és elég jól beválnak. Viszont vannak emberek, akik allergiásak a hatóanyagaira. Mindig tesztelj le egy kisebb bőrfelületet, mielőtt felkennéd az egész bőrfelületre – még akkor is ha, ezeket csak a lábadon vagy a hónod alatt alkalmazod. Az érzékeny bőrt könnyen irritálhatja ez a fajta szőrtelenítő eljárás.

Más lehetőségek is rendelkezésre állnak még a bikini vonal és egyéb területek szőrtelenítésére, beleértve a gyantázást, az elektrolízist és a lézeres szőrtelenítést.

6. Ha szakszerű szőrtelenítést keresel

Fordulhatsz szakértőhöz is, ha gyantáztatni szeretnél, ami magába foglalja, hogy meleg gyantával kenik be a szőrtelenítendő területet. Amikor a gyantát lehúzzák, a szőrszálak vele együtt távoznak. Egyes tinédzserek úgy gondolják, hogy a gyantázás nincs olyan kellemetlen, mint a szemöldökszedés, másik viszont fájdalmasnak találják.

Elektrolízisnél a szakember gyenge árammal töltött tűvel pusztítja el a szőrhagymákat. Habár az elektrolízis tartósan eltávolítja a szőrzetet, a legtöbb tini kellemetlennek találja ezt az eljárást, mivel irritálja a bőrt. A lézeres kezelés egy olyan eljárás, mely helyi szőrtelenítésre szolgál, például a bikinivonalon. Ez viszont elég drága módszer, és sebesedést is okozhat.

(KamaszPanasz - MMI, webmd.com)