Főoldal / TEST / Borotválkozás - de hogyan?
  2016-01-16

Borotválkozás - de hogyan?

A férfiakra az a feladat jutott, hogy borotválkozniuk kell a serdülő kor küszöbétől egészen életük végéig. Annyira nem rossz dolog ez, de ki gondolná, hogy ezt is tanulni kell, és nem elég csak a benedvesített arcon keresztülhúzni a pengét?

A borotválkozás első lépéseként fel kell puhítani az adott bőrfelületet. Ezt egy meleg vízben benedvesített törülközővel oldhatjuk meg a legegyszerűbben, de van erre külön kifejlesztett mosdókesztyű is. A szőrszálakat a meleg gőz puhítja fel, ezáltal könnyebbé téve a borotválkozást.

Borotválkozás előtt a bőrt át kellene még radírozni, ami hasznos, hiszen a zsírt és a szennyeződést eltávolítja, a szőrszálakat pedig  elválasztja az arctól. Mivel elég időigényes, ezért ezt a fázist sokan ki szokták hagyni. De ha van időnk, mindenképpen végezzük el ezt is egy bőrradírral.

- hirdetés -

Ezek után jöhet a borotvazselé vagy a borotvahab. Ezt mindenképpen egyenletesen oszlassuk el az arcunkon. Ennek az a lényege, hogy a szőrszálak magukba szívják a gélt vagy a habot, ezáltal kiemelkednek, így a penge még mélyebben tudja eltávolítani azt.

A borotválkozás utáni kellemetlenséget többféleképpen szüntethetjük meg. Igazából már magánál a borotválkozásnál oda kell figyelnünk. Próbáljunk meg ne izomból borotválkozni. Mindig a szál növekedésével megegyező irányba húzzuk a pengét, és ne akarjuk egy húzással eltüntetni az összes szőrt. Kétszer vagy akár háromszor is visszatérhetünk ugyanarra a bőrfelületre. Figyeljünk arra is, hogy például a nyakunkon más irányba nő a szőr.

A borotválkozás utolsó mozzanataként pedig egy hidratáló tonikkal, vagy balzsammal nyugtassuk le a bőrt. Ezzel csökkenni fog a bőrpír és a bőr irritációja.

Ha ezeket betartod, nem lesz szenvedés a borotválkozás, és garantáltan ápolt leszel!

(Cs.B.)

Tovább a témában: Fiúknak, Bőr, Higiénia, Szőrtelenítés