borotválkozás
#Testi problémák

Borotválkozás: hogyan kezdj hozzá?

2022.11.19.
2 perces olvasási idő

Álmosan állsz a tükör előtt, miközben mosod a fogad és meglátod az apró szőrszálakat az arcodon. Ez menő dolog, de ugyan ki akarna még ennyi idősen nagy bokros szakállat vagy bajszot növeszteni? Hát igen, itt az idő, hogy elkezdj borotválkozni!

Valójában a borotválkozás nem egy nagy szám. Ha szépen követed az arcod körvonalait, abszolút fájdalommentes.

A borotválkozás alapjai

A borotválkozás tulajdonképpen az, amikor egy megfelelő eszköz segítségével eltávolítjuk azoknak a szőrszálaknak a tetejét, amelyek kinőnek a bőr felületéről. Rengeteg fajta borotvát árusítanak. Vannak olyanok, amelyek eldobhatóak és vannak olyanok, amelyekben pengét kell cserélni, illetve vannak a villanyborotvák.

Elektromos borotva

A villanyborotvát könnyű kezelni. Gyors és praktikus lehet a használata, de sok férfi szerint korántsem nyújt olyan tökéletesen sima felületet, mint a hagyományos borotvák. A villanyborotvát kezelni teljesen egyszerű. Csak bekapcsolod és mozgatod az arcodon.borotválkozás alapjai

A hagyományos borotva

Amikor hagyományos borotvát használsz a legfontosabb, hogy tiszta és éles pengével dolgozz (a jó borotvának minimum 2 pengéje van, és mozgatható feje). Kerüld az életlen durva borotvákat, velük csak kínszenvedés lesz a borotválkozás.

Ha rossz a penge, piros foltokat hagyhat az arcodon, és a szőrrel együtt jelentős mennyiségű bőrt is el fog távolítani! Ne félj pengét cserélni, vagy másik borotvát használni, ha eldobhatós. Hidd el a hasznodra fog válni!

Borotvahab és zselé

Mivel borotválkozás közben különböző olajokat is eltávolítasz a bőrödről, a másik fontos dolog a borotvahab vagy borotvazselé. Ez azért fontos, mert regenerálja a bőrödet és csökkenti a súrlódást. Olyan borotvazselét vegyél, ami jó minőségű.

Fontos, hogy tudd, az emberek más-más bőrrel rendelkeznek. Így például egy mentolos borotvazselé (ez fel lesz tüntetve a csomagoláson) is okozhat irritációt! Ez emberfüggő. Ha nálad is fellép az irritáció, ne aggódj! Egyszerűen csak vegyél egy mentol mentes borotvazselét.

Áúúú

Az apró vágások és hegek részei a borotválkozásnak. Nem mindig fog bekövetkezni, de számolni kell velük. Ha megvágod magad fontos, hogy egy tiszta törülközőt, vagy zsebkendőt ragadva állítsd el a vérzést! Ha komolyabban vágod meg magad a legjobb, ha pár napig szünetelteted a normál borotvát! Helyette használj elektromos borotvát, amely biztosan nem vág majd meg.

Sokaknak gondot okoznak a visszanőtt szőrszálak. Ezek apró tüszőket hoznak létre. Ezen, ha áthalad a borotva valószínűleg meg fogja sérteni. Ezeket szőrtüszőknek hívjuk. Erre az esetre használhatunk különleges biztonsági borotvát, de ez nem mindenkinél fog működni! Ha többször tapasztalsz szőrtüszőt, beszélj a bőrgyógyászoddal mi a legjobb módja annak, hogy eltávolítsd a felesleges szőrt az arcodról.

Hogyan borotválkozz?

Mielőtt neki kezdesz a borotválkozásnak, győződj meg róla, hogy a borotvád tiszta. Mindig öblítsd ki, és távolítsd el az apró szennyeződéseket, amelyek eltömíthetik a borotvád. Figyelj oda arra is, hogy a szálak az arcod egyes részein különböző irányokban nőnek. Mindig a szál növésével megegyező irányba húzd a pengét! Ellenkező esetben hegek, piros foltok keletkezhetnek a bőrödön.

Kezdj hozzá

  • Először is vizezd be az arcod. Ezáltal puhábbak lesznek a szőrszálaid, megnyílnak a pórusaid. Így sokkal könnyebb lesz a borotválkozás. De a legjobb, ha zuhanyzás után borotválkozol.
  • Tégy egy kis adag borotvazselét a kezedbe, majd kör-körösen masszírozd bele az arcodba. Ügyelj arra, hogy minden részt egyenletesen fedjen be! Különösen a nyakad és a szád körül.
  • Rakd a borotvát oda, ahol a borotválkozást kezdeni szeretnéd. A legjobb, ha az arcod oldalán kezded, ugyanis ezek könnyen kezelhetőek. Rövid, lassú mozdulatokkal végezd a borotválkozást, abban az irányban, amelyik irányban a szőr nő! Ne túl erősen, de ne is túl lágyan! Találd meg a helyes módszert, hogy biztosan a szőrt vágja le, ne pedig a bőröd! Tudnod kell, hogyha túl gyengéd vagy, csak a borotvazselét távolítod el, a szőr pedig továbbra is ott marad!
  • Miután kész vagy az arcod oldalaival, jöhetnek a nehezebb részek. A torkodnál és a szád körül különösen körültekintőnek kell lenned! Itt egy kicsit meg kell dolgoznod. Próbáld egy kicsit megnyújtani a bőröd, hogy biztosan ne csússzon el rajta a borotva. Így garantáltan minden egyes szőrszál el fog tűnni.
  • Mikor befejezted, ne feledkezz meg a bőröd ápolásáról! Öblítsd le az arcod tiszta, hideg vízzel. Majd pedig használj after shave-et. Attól függően, hogy milyen gyorsan nő a szőr, ismételd meg a folyamatot 1-3 naponként.

Elsőre talán kicsit bonyolultnak néz ki, de hidd el nem az. A 4.-5. borotválkozás után már teljesen belejössz. Sok sikert!

(KamaszPanasz - Cs. B.)