borotva
#Testi problémák

Férfiak a tükör előtt

2011.10.09.
2 perces olvasási idő

Míg nagyapáink tisztasági csomagja mindössze egy szappanból és borotválkozó készletből állt, a mai világ megköveteli a fiúktól is, hogy odafigyeljenek magukra és ápoltak legyenek.

Napjainkban már szinte fele-fele arányban találunk a boltban női és férfi szépségápoló szereket. Igen ám, de fogalmunk sincs arról, hogy melyiket válasszuk. Ehhez próbálunk most segítséget nyújtani mindenféle reklámozás nélkül. Hiszen a világ megváltozott körülöttünk, míg nagyapáink tisztasági csomagjában összvissz egy borotva és egy szappan volt, addig a miénk már egy teljesen más, minden részletre kiterjedő komplett kis wellness-szalon.

Mindent a borotválkozásról

Hát fogjunk is bele! Amint elérjük a "kisfelnőtt", vagy ismertebb nevén kamaszkort, nekünk fiúknak/férfiaknak a legeslegelső problémánk a borotválkozás. Mondhatnánk hogy igen, de mi van, ha én szakállas akarok lenni? Én nem ajánlanám a szakállt több okból sem. Elsősorban ma már nem divat, másodsorban pedig még nem olyan erős a szőr az arcunkon és ezáltal kissé bénán néz ki a dolog. Majd mikor már az unokát várjuk, akkor talán, de addig semmiképp.férfi tükör

De térjünk vissza hozzánk fiatalokhoz! Amikor megjelennek az első szőrszálak nem kell egyből a boltba rohanni és bevásárolni egy komplett borotválkozó szettet. Viszont, ha már menthetetlen a helyzet és a saját unokatestvérünk is megijed tőlünk, akkor bizony nincs mit tenni, borotválkozni kell. Be kell látni: újabb dolog, amely azt mutatja, nem sok van hátra édes gyermekkorunkból.

Igen ám, de miként? Hogyan?

A reklámok ezer lehetőséget dobnak elénk, az eldobható borotvától a villanyborotváig szinte mindent. Ha a villanyborotválást választjuk, mindenféleképpen használjunk ún. "preshave" tonikokat, amelyek kiemelik szőrszálakat. Ha a pengés megoldást választjuk, akkor több pengés borotvákat válasszunk, hiszen ezekkel sokkal simább felület érhető el. Ezeknél viszont alkalmazni kell borotvahabot vagy zselét, amelyek fellazítják a szőrszálakat és védenek attól, hogy megvágjuk magunkat. Ne borotválkozzunk eleinte túl gyakran, hiszen ez által pont az ellenkező hatást váltjuk ki, azt, hogy a szőr megerősödik és még jobban látható lesz.

A borotvát mindig a növési iránnyal megegyező módon húzzuk, ellenkező esetben a bőrfelületen pattanás, kiütés alakulhat ki. Borotválkozás után öblítsük le arcunkat, és alkoholmentes tonikot használjunk a bőr megnyugtatására.

Pattanások

Másik probléma a fiúknál a pattanásos bőr és ennek kezelése. Rengeteg terméket dobnak itt is az orrunk elé. Amikor vásároljuk ezeket a pattanás elleni tonikokat, akkor mindenképpen olvassuk el a hátoldalán az apró betűs részt is! Mindenképpen a bőrtípusunkhoz megfelelőt válasszunk, erről kozmetikus adhat felvilágosítást. A tonikot pamaccsal reggel-este vigyük fel, fontos a rendszeresség. Ha ez nem oldaná meg a gondunkat, akkor forduljunk kozmetikushoz vagy bőrgyógyászhoz.

Találd meg az illatod!

Szintén nagy kérdés a dezodor helyes megválasztása. Általában ezt is magunkhoz igazítsuk, és ne bízzunk vakon a reklámokban. Próbáljunk ki többet is, hiszen serdülőkorban sokkal inkább hajlamosak vagyunk izzadni. A nagyobb hatású több órás védelemmel reklámozott termékek, nem biztos, hogy mindig azt tudják, ami rájuk van írva, de nincs kizárva ez a lehetőség sem. Igazából reggel ajánlott ezeknek a dezodoroknak a használata, zuhanyzás után. DE a zuhanyzást nem helyettesíti! Az illatok skálája ma már szintén változatos, nem hiszem, hogy lenne olyan fiatal, aki ne találna magának valót.

A tusfürdőkkel tulajdonképpen ugyanez a helyzet. Ha zuhanyzunk, fokozottan figyeljünk oda azokra a testrészekre, ahol a legjobban izzadunk. A tusfürdő megválasztása teljesen tőlünk függ, a bőrtípusunknak megfelelően válasszunk. Kerüljük a 2 az 1-ben nevezetű sampon és tusfürdő kombinációkat. A hajápolásról a fodrászunknál is kérhetünk tanácsot, de ha magunk választunk, akkor figyeljünk oda, hogy a hajunknak megfelelőt válasszunk. Ne mossunk túl gyakran hajat, elég hetente kétszer. Természetesen zuhanyzáskor átöblíthetjük, de sampont ne használjunk!

Ezek lettek volna a legfontosabb tanácsok nagyvonalakban. Addig is figyeljetek oda, és ne higgyetek mindig a reklámoknak!

(CS. B.)