szőrtelenítés
#Testi problémák

A leggyakoribb hibák a láb borotválásakor

2023.07.02.
2 perces olvasási idő

Biztosan eleged van már a borostából, a borotválás közben ejtett vágásokból, és hogy valamelyik pontot mindig kihagyod a lábad borotválása közben. Összeszedtük a láb borotválásával kapcsolatos leggyakoribb hibákat, hogy legközelebb ne kövesd el őket.

1. Borotválás zuhanyzás közben

Érthetően a reggeli készülődést szeretnéd minél hamarabb letudni, de a szakemberek azt javasolják, hogy mielőtt elkezded a szőrtelenítést, érdemes körülbelül 15 percig fürdeni vagy a zuhanyozni – ez megpuhítja a szőrszálakat és tágítja a szőrtüszőket, így könnyebben elengedik a szőrszálakat. Viszont ha ennél tovább áztatod magadat, a bőröd beráncosodik és megszívja magát vízzel, ami megnehezíti a dolgodat a borotválkozás közben.

2. Reggel borotválsz

Ha este borotválod a lábadat, akkor selymesebb, simább tapintású lesz másnapra. Miközben alszol, a lábadon a bőr kisimul egy kissé, aminek eredményeképp a szőrszálak visszahúzódnak a szőrtüszőkbe.

3. Nem használsz semmilyen zselét vagy habot

Akármennyire kell is sietned, sose engedj a „száraz szőrtelenítés” kísértésének! Mindig habozd be a lábaidat valamilyen hidratáló borotvakrémmel, hogy a borotva könnyedén csússzon a bőrödön, és hogy elkerüld a vágásokat. Egyébként, ha nincs borotvazseléd, egy hajbalzsam is épp úgy beválhat. Ám soha ne használj szimpla szappant: ezzel nem lehet megfelelően bekenni a lábakat, így megnehezíti a borotva siklását, ami számos vágást okozhat.

4. Eldobható, egypengés borotvák használata

Egyszer-egyszer még rendben van, de ne szokj rá az eldobható borotvák használatára! Mindennapi használatra a legjobb, ha egy négy- vagy ötpengés borotvát veszel. Ezekkel érheted el a legsimább eredményt, mivel olyan területeken is használhatod őket, mint a térd vagy boka. Az egypengés borotvák sokkal kevésbé hatékonyak, és nagyobb valószínűséggel vágod meg velük magad.

5. A borotvapengék lecserélésének elhanyagolása

Ha már vettél magadnak egy jól bevált borotvát, ne felejtsd el a tompaság legelső jeleinél lecserélni a pengéket! A régi pengék nem csak hatástalanok, de nagyobb eséllyel okoznak piros pöttyöket, kivörösödést és szőrtüszőgyulladást a rajtuk található baktériumok miatt, amelyek esetleges fertőzésekhez vezethetnek.

6. Felfelé borotválod a lábadat, mielőtt lefelé borotválnád

Legelőször csak a szőrszálak növési irányában borotválj (tehát lefelé), és ha nagyon érzékeny a bőröd, egyáltalán ne is próbálkozz felfelé való szőrtelenítéssel. Habár a növekedési iránnyal szembeni borotválás talán rövidebb sörtéket eredményez, egyben növeli az irritáció és a vágások esélyét. Viszont ha a szőrszálak már elég rövidek, a bőröd pedig meleg és be van kenve valamivel, a növési iránnyal szemben való szőrtelenítés sokkal biztonságosabb. Ilyen esetben, ha még rövidebb szőrszálakat szeretnél, újra kend be géllel a lábadat és ismét kezdődhet a borotválás – a növekedési iránnyal szemben.

7. Nem kezeled a szőrtüszőgyulladást

A szőrtelenítés szőrbenövéseket okozhat, és a kezeletlen szőrtüszőgyulladásnak is lehetnek maradandó sebei. Először is, hogy megelőzd a vörös pöttyöket, használj bőrradírt hetente kétszer, hogy megszabadítsd a bőrödet a szőrbenövésektől. Zuhanyzás után használj testápolót a szőrszálak puhításához.

8. Férfiak számára gyártott borotva

Sok nő gondolja azt, hogy a férfiak borotvájának a használata eredményesebb. Azonban tesztek sora bizonyítja, hogy míg a férfiak számára gyártott borotvák rosszul szerepeltek a teszteken, addig a női borotvák sikeresek voltak a láb szőrtelenítésnél.

(KamaszPanasz - B.Cs.)