szőr
#Testi problémák

Hideg vagy meleg legyen a gyanta? A szakértő válaszol

2015.09.05.
1 perces olvasási idő

Melyik szőrtelenítési módszer biztonságosabb? A hideg gyantacsíkok vagy a rendes gyanta?(Nem a nemi szerv szőrtelenítésére értem.) Válogatás a KamaszPanasz Szakértő válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Levélíró!

Szerintem ez inkább attól függ, hogy neked melyik szimpatikusabb. A gyantacsíkokkal nem kell pepecselni, tehát egyszerűbb a használata. Az a személyes véleményem, hogy a meleggyanta hatékonyabb, mint a hideg. Mindkettő biztonságos. Fontos, hogy tiszta, száraz bőrön alkalmazd és utána kend be magad testápolóval.

Néhány lány úgy keresgél a tökéletes szőrtelenítő módszer után, mint mások a tökéletes diéta után. Gyakran csak kísérleteznek és szépségápolási mítoszokat követnek. Ezek a próbálkozások végül borotva általi vágásokhoz, bőrkiütésekhez és benőtt szőrszálakhoz vezetnek. Hogy kiderítsd, melyik módszer a legmegfelelőbb a számodra, fontos tudni melyik módszer során mi is történik pontosan a szőrszálaiddal.

Az egyes szőrtelenítési módok előnyei és hátrányai

Borotva

Pro: Gyors, nem károsítja a szőrtüszőket.
Kontra: Nem tartós, vágásokat, benőtt szőrszálakat, foltos bőrt, kiütéseket okozhat.

Ahhoz, hogy csökkentsük a borotva általi irritációt a legfontosabb, hogy csökkentsük a borotva és a bőr között fellépő súrlódást, tehát biztosítsuk bőrünk megfelelő hidratáltságát, használjunk valamilyen borotvahabot.

Gyanta

Pro: Tartós és nincs borosta.
Kontra: Fájdalmas, pigmentációt okoz a szőrtüszők körül, benő a szőr, időigényes.

A gyanta a szőrszálakat tövestől kitépi a szőrtüszőből. Míg a borotva a bőröd felszínét irritálja, a gyanta a mélyebb rétegeket károsíthatja. A gyanta gyakran okoz benőtt szőrszálakat is. Ennek a jelenségnek az az egyik oka, hogy szőrtelenítés során a szőrszálak beletörnek a tüszőbe, a másik ok, hogy a szőreltávolítást követően a tüszőben hetekig nem nő szőrszál, így az elhalt hámsejtek el tudják zárni a tüsző tetejét, emiatt nem tud felszínre törni az újonnan növekvő szőrszál, és a bőr alá kényszerül.

Szőrtelenítő krémek

Pro: Fájdalommentes, hosszantartó
Kontra: Kémiai irritáció, macerás, némileg időigényes.

A szőrtelenítőkrémek megváltoztatják a szőrszálak fehérje felépítését, így a szálak letöredeznek és beleoldódnak a krémbe, ami aztán könnyen eltávolítható. Nem valami gusztusos, de fájdalommentes, ha nem vagy érzékeny a szőrtelenítőben található vegyszerekre. Csakúgy, mint a borotva a krém is sértetlenül hagyja a szőrtüszőket, de a szőrszálak mélyebben fekvő részéig hatol, így az eredmény tartósabb, mint a borotva.

(KamaszPanasz - Dr. Szimuly Bernadett)

Ha bármilyen kérdésed van, tedd fel bátran a KamaszPanasz Szakértő válaszol rovatában!