szőrtelenítés
#Testi problémák

Borotválás egyszerűen, 4 lépésben

2016.08.11.
2 perces olvasási idő

Tévhit, hogy borotválással a szőrszálak erősebbé válnak! Arról van mindössze szó, hogy borotválásnál vágással eltávolítod a szőrszál elkeskenyedő finom végét, így éppen középtájon metszed ketté őket, ezáltal a tövüknél erősebbnek, vastagabbnak tűnnek.

Borotválás után a borosta durvábbnak látszik, hiszen a szőrszálak némileg vastagabb töve láthatóvá válik. Aztán minél tovább nőnek a szőrszálak, annál lágyabbá lesznek. Tévhit, hogy a szőrszálak borotválással egyre sötétebbé válnak. Csak úgy tűnik.

Borotválás egyszerűen - 4 lépésben

1. A láb borotválását célszerű fürdés vagy a zuhanyozás után végezni. A meleg víz fellazítja a szőrszálakat, így könnyebben eltávolíthatóvá válnak.

2. Hogy a szőrszálak felpuhuljanak, s hogy a borotva is könnyebben csússzon, használj borotvahabot, vagy borotvazselét. Ez megakadályozza a sérüléseket, és puhává, illatossá teszi a lábad.

3. A legtökéletesebb hatás érdekében végy egy új, éles borotvát, s ne sajnáld az időt. A borotvát lefelé húzd a lábadon, a szőr növekedésének irányába. Különösen ügyelj arra merre húzod a borotvát, ha érzékeny a bőröd.

Általában mindenki felfelé húzza a borotváját, azt gondolván, hogy így a végeredmény alaposabb lesz. Lehet, hogy ilyenkor a bőr pillanatnyilag simábbnak tűnik, de így gyakoribbak a szőrbenövések is. Ha valakinek göndör haja van, nagyobb a valószínűsége, hogy a szőrszálak borotválás után befelé fordulnak. (A lézeres szőreltávolítás ebben az esetben kifejezetten eredményes lehet. A lézeres kezelés egyébként a világos bőr, sötétebb szőrzet esetén leghatásosabb.)

4. Borotválás után kend be a bőrt testápolóval. Amikor végighúzod a lábadon a pengét, nem csak a szőrszálakat vágod le, hanem a bőr felső rétegét, s vele együtt a bőr természetes zsírrétegét is „legyalulod”. Igaz, ilyenkor a felső, elhalt hámréteg eltávolításával a bőr felfrissül, üdébbnek látszik. A bőrirritáció elkerülése érdekében tartózkodj az illatanyagot és alkoholt tartalmazó készítményektől.

A bőröd védelmében...

Ha a borotválás után kisebb dudorok keletkeznek a bőrödön, használj recept nélkül is kapható kortizon tartalmú kenőcsöt. Az csodákat művel. Miért alakulnak ki ezek az apró pörsenések? Borotválás közben kisebb, szabad szemmel nem látható sérülések keletkeznek a bőrfelszínen. A bőr gyógyulásakor, a hámosodás során pedig a növekvő szőrszálak megakadnak a bőrfelszín alatt, ez okozza a pörsenéseket.

Egyéb módszerek a szőrtelenítésre

Léteznek szőreltávolító krémek is. Ezek szinte feloldják a szőrszálakat. A hatás ugyanaz, mint a borotválás esetén, mindegy melyiket használod.

A gyantázás hosszú távon eredményesebb lehet, hiszen e fájdalmasabb módszerrel a tövüknél is gyengülnek a szőrszálak.

Néhány jótanács

Pedikűröshöz készülsz? Esetleg úszni? Ilyenkor mindig előző nap használd a borotvát: a borotvált bőrfelület fogékonyabb a baktériumfertőzésekre. A sérült bőrfelszínen hamarabb átjuthatnak a fertőzést okozó kórokozók.

A borotválás napján ügyelj arra is, hogy mivel érintkezik a bőröd, milyen krémeket, testápolót használsz. Ugyanis minden egyes pengehúzáskor láthatatlan kis sérülések, repedések keletkeznek a bőrfelületen.

(KamaszPanasz - O. K. T.)