gomba
#Testi problémák

Szégyelled a lábaidat? Van megoldás a gombára

2014.07.21.
2 perces olvasási idő

Nyáron különösen sokan szenvednek a gombás fertőzésektől. Hazánkban a lakosság 60-70 százalékának van valamilyen gombás eredetű panasza, ezen belül a körömágyon megjelenő fertőzés elterjedése 15-50 százalékos. A hatékony kezelésről és a megelőzésről beszélt dr. Pellion Szilvia, az Oxygen Medical bőrgyógyásza.

Hajlamosító tényezők

A szintetikus, rosszul szellőző cipők és nylon zoknik, harisnyák ideális körülményeket teremtenek a kórokozók elszaporodásához, amelyek a meleg, párás, sötét helyeket kedvelik.

Néhány hajlamosító tényező pedig még inkább elősegíti a gomba megtelepedését:

 • túlfűtött helyiségek, párás levegő
 • túlzott tisztálkodás, amely rontja a bőr természetes védekezőképességét
 • cukorbetegség
 • túlsúly, a végtagok rosszabb vérellátása és az izzadás miatt
 • közös használatú zuhanyzók, fürdők, strandok
 • legyengült immunrendszer
 • szív- és érrendszeri betegségek, érszűkület.

Kezelés nélkül veszélyessé válhat

A leggyakoribb fertőzés a körömgomba, amelynek tünetei a sárgás, szürkéselszíneződés, töredezettség, megvastagodott körmök. A nagyhajlatokban jelentkező gomba pedig jellemzően túlsúlyos, erősen izzadó személyeknél jelenik meg, ahol az érintett terület erősen hámló, vörös, viszket és fájdalmas.

-Mivel gyakran épp a túlzott tisztaság eredményezi a gombás fertőzést, kár titkolni, már csak azért is, mert ez a kórkép kezelés nélkül kaput nyithat a bőrön a fertőzések felé, amelyek később esetleg súlyosabb betegségekhez vezethetnek, mint az ekcéma, az orbánc, a nyirokérgyulladás – mondja dr. Pellion Szilvia, az Oxygen Medical bőrgyógyásza.

- Cukorbetegeknél a kis hámsérülések még veszélyesebbek, hiszen a rossz vérellátás miatt a bőr természetes regenerálódó képessége igen lassú, így akár elfertőződő sebek, fekélyek is kialakulhatnak. Ezért már korai stádiumban érdemes felkeresni a bőrgyógyászt, aki a tünetektől függően javasolhat külsődleges, vagy súlyosabb, főleg körömgombás esetben szájon át szedhető gyógyszerelést is. (Sajnos a receptnélküli szerek nem mindig jelentenek megfelelő megoldást.) A nehezebben orvosolható körömgombásodás pontos diagnózisához ma már rendelkezésre áll mikroszkópos és tenyésztéses technika is. Ennek segítségével a gyógyszerelés sokkal célzottabbá válik és a rendelkezésre álló jó hatású gombaellenes tablettákat a tenyésztési eredmény birtokában szedhetjük.

Tippek a megelőzéshez

 • Hazaérkezéskor cseréljük le a kinti, esetleg rosszul szellőző lábbelit egy kényelmes (lehetőleg nem műanyag vagy lakk) papucsra, és figyeljünk rá, hogy mindenkinek külön papucsa legyen.
 • Mindenki használjon saját törölközőt, és ha megoldható, saját manikűrollót. Ha ez utóbbi nem áll rendelkezésre, a problémás családtag fertőtlenítse maga után az ollót.
 • Bőrgombásodás esetén a szokásosnál gyakrabban váltsunk ágyneműt.
 • Évszakonként legalább két pár cipőt váltogassunk, hogy mindig teljesen kiszáradva vehessük fel őket. Ideális megoldás, ha a munkahelyünkön is van váltócipőnk. Kerüljük a szintetikus anyagú lábbeliket, és rendszeresen használjunk izzadásgátló sprayt a lábfejünkre. Hasznos az is, ha hintőport szórunk a cipőbe.

www.oxygenmedical.hu