candida fertőzés
#Betegségek

Mi hajlamosít a Candida fertőzésre?

2023.04.13.
1 perces olvasási idő

A nők többsége életében legalább egyszer megtapasztalja a Candida fertőzés kellemetlen tüneteit. A Candida nevű gombafajta túlszaporodását azonban megakadályozhatjuk. Ismerd meg azokat a tényezőket, amik elősegítik a fertőzés megjelenését!

A Candida gomba minden egészséges szervezetben megtalálható, mivel a normál flóra alkotórésze. A problémát az okozza, ha valamilyen tényező hatására túlzottan megnövekszik a mennyisége. Dr. Demjén László, szülész-nőgyógyász elárulta nekünk, hogy mi vezethet a gombák túlszaporodásához.

Változatos tünetek: a candidiasis jelei

Az ma már (ha máshonnan nem, a reklámokból) köztudott, hogy a Candida fertőzés (candidiasis) nőgyógyászati panaszokat okozhat, de valójában számos egyéb tünet is jelezheti a hízástól a hajhullásig vagy a fáradékonyságig. Az egyes szerveket érintő Candida fertőzés kivizsgálásához fel kell keresned a megfelelő szakrendelést. Ha például a panaszaid a szájüregedhez kötődnek, a fogászatra kell menned, ha viszont a nemi szerved érintett, nőgyógyászhoz vagy urológushoz kell fordulnod.

Candida fertőzésA gombás fertőzés leginkább a bőrrel, illetve nyálkahártyával borított testrészeken jellemző. A legtöbb esetben a testhajlatok, a végbél és a hüvelybemenet területén alakul ki. A fertőzés jeleként viszkető, égető érzést tapasztalhatsz. Az adott felület kivörösödhet, és fehéres árnyalatú nedvedzés is előfordulhat. A tünetek enyhítése érdekében arra kell törekedned, hogy száraz és szabad maradjon a bőröd, illetve alkalmazhatsz gomba ellenes (antimikotikus) krémeket is.

A hajlamosító tényezőkről

Bizonyos antibiotikumok hatására is kialakulhat a fertőzés. Ebben az esetben – ha lehetséges – az orvosod ezeket a gyógyszereket elhagyhatja, illetve egyéb antibiotikumokra cserélheti. Leginkább a túlsúlyos, erősen izzadó emberek szenvednek a Candidatól, de a cukorbetegeknél és az állapotos nőknél is nagyobb eséllyel alakul ki.

Hogyan előzd meg a Candida gomba túlszaporodását?

Számos életmódbeli tényező fokozza a candidiasis előfordulásának esélyét. Ha túl sok szénhidrátot, illetve élesztővel készült ételt eszel, fogamzásgátlót szedsz, vagy csak túlterhelt vagy, növeled a fertőzés veszélyét. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a helyes táplálkozáson túl bizonyos stresszkezelő technikák gyakorlása, a túl szűk ruhadarabok mellőzése, illetve a törölköződ alapos szárítása is segíthet. Különösen oda kell figyelned, ha sportolsz, mert az izzadás kedvez a gombáknak. Egyesek a szigorú diétára esküsznek, de hosszú távon a kiegyensúlyozott életmód a legjobb megoldás.

Alkalmanként kipróbálhatod a recept nélkül kapható készítményeket a panaszaid enyhítésére, de visszatérő tünetek esetén érdemes szakorvoshoz fordulnod, aki célzott kezelést alkalmaz.

(Oxigen Medical)