fog
#Betegségek

A fogak ápolása a gyönyörű mosolyért

2015.01.30.
3 perces olvasási idő

Téged is a frász kerülget, amikor fogorvoshoz kell menned? A legjobb megoldás, ha gondos ápolással teszel azért, hogy az ellenőrző fél-egy évenkénti vizsgálat mellett ne kelljen többször látogatást tenned a rendelőben.

Igazából az lenne a helyes, ha minden étkezés után fogat mosnánk, de mivel erre a suli és a munka miatt nincs lehetőség, az esti és a reggeli 3-3 percig tartó fogmosás kötelező!

A fogorvosi székben

Ha beülsz a fogorvosi székbe, szorongani kezdesz? A következő találkozóra hozz magaddal egy fejhallgatót, és hallgass zenét a kezelés alatt. Így talán nyugodtabb leszel egy kicsit.

Néhány ember visszatartja a lélegzetét, illetve kapkodva veszi a levegőt, amikor ideges. Nyugodtabb lehetsz, ha figyelsz a légzésedre, ha egyenletesen és rendszeresen veszel levegőt. Mindenképpen beszélj kezelés előtt a fogorvosoddal, aki megérti a félelmeidet és segít neked ebben.

Fogselyem

A fogselyemmel való fogtisztítás hatékonyabbá teszi a fogkefével való fogmosást. A kettő együttes használata, eredményesebben távolítja el a fogak közé szorult ételdarabkákat. Ha nem tudod megfogni a fogselymet, vagy ez frusztrál, akkor vegyél a drogériákban olyan fogselymet, melynek van műanyag része, amit megfoghatsz, és ami tartja magát a selymet.

A fogtisztítás idején ügyelj arra, hogy a fogselyem kb. 45 fokos szöget zárjon be az ínyeddel. A fogselymet ne nyomd rá az ínyedre, óvatos oda-vissza mozdulatokkal végezd a fogtisztítást.fogmosás

Fogpiszkáló

Ha nincs fogselymed, akkor a fogpiszkáló is megteszi, amely szintén el tudja távolítani a fogak közé szorult ételdarabkákat, de légy gyengéd itt is az ínyedhez. Ha túl erősen nyomod a fogpiszkálót az ínyedhez, akkor meg is sérülhet az ínyed, vagy ami még rosszabb, eltörhet a fogpiszkáló és beleállhat az szádba. De mégis, a fogselyem jobb, mint a fogpiszkáló, ami harcol a baktériumok által kiépített foglepedékkel is.

Fogkefe

A fogkefe sörtéi idővel megpuhulnak és megkopnak. Cseréld a fogkefédet 3-4 havonta az ápolt és szép fogak, illetve az egészséges íny érdekében. Ha elektromos fogkefét használsz, akkor annak a fejét is cseréld 3-4 havonta, illetve kövesd a gyártó tanácsát a használattal kapcsolatban. Ha megbetegedtél, mondjuk megfáztál, akkor a betegség leküzdése után cseréld ki a fogkefédet egy újra, mert a régi fogkeféden megtelepedet korokozók újrafertőzhetnek téged.

Azt mondják, hogy a sajt fehéríti a fogakat

A kazein és azon fehérjék, melyek megtalálhatóak a sajtban, segít megőrizni a fogzománc épségét és megvédi a fogszuvasodástól. Sőt, a sajt fontos kalciumforrás is, amely beépül a fogak szerkezetébe, így erősítve azt. A kalcium mellé ne felejts el sok D-vitamint tartalmazó élelmiszert fogyasztani (hal, máj, tojás sárgája, tej, tejtermék, margarin), ugyan is a D-vitamin segíti a kalcium felszívódását.

Szódabikarbóna

Ha szereted a kávét, a vörös bort, vagy más italt, illetve ételt, amely elszínezheti a fogzománcot, akkor havonta kétszer moss fogat szódabikarbónával olyan módon, ahogyan fogkrémmel szoktál fogat mosni. A szódabikarbóna segít eltávolítani az elszíneződéseket. Ha a sima szódabikarbóna irritálja a fogadat vagy az ínyedet, akkor próbáld ki a drogériákban kapható szódabikarbónát tartalmazó fogkrémek valamelyikét.

Ételek, mint fogtisztítók

Azt mondják, hogy az eper természetes fogfehérítő. Az a biztos, ha minden étkezés után fogat mosol vagy fekete áfonya, kávé, cigaretta után. Ha étkezés után nincs lehetőséget a fogmosásra, akkor egyél almát, körtét, sárgarépát vagy zellert, bármit, ami nyáltermelődéssel jár, mert a nyál természetes tisztítója a fogaknak.

Reflux

A savas reflux a gyomor és a nyelőcső közötti zárógyűrű rossz működése által a gyomorsav a nyelőcsőbe, garatba, gégébe, szájüregbe való áramlását jelenti. A gyomorsav savas pH-ja révén kárt tehet a különböző képletekben, többek között a fogzománcban és a száj egészségében is.

A savas refluxot kiváltó ételek:

  • csokoládé
  • alkohol
  • koffein tartalmú italok (kávé, tea)
  • szénsavas ásványvíz és üdítő italok
  • foghagyma és a vöröshagyma
  • tej és tejtermék
  • paradicsom
  • citrusfélék (citrom, narancs)
  • menta
  • fűszeres, zsíros, sült ételek

Ha refluxod van, akkor próbáld meg ezeket az ételeket, illetve italokat kerülni és kordában tartani a savas refluxodat.

Ne csak a fogadat tisztítsd!

A fogmosás ne azt jelentse, hogy megmosod a fogaidat és kész. Fordíts időt a nyelved, az ínyed, a szájpadlásod és az orcád belső felének a megtisztítására is. A nyelveden, a szájpadlásodon és az orcád belső felében baktériumok verhetnek tanyát, rontva a szád higiénés állapotát, fogszuvasodáshoz vezetve, illetve rossz leheletet okozva.

Manapság már lehet kapni olyan fogkefét, melynek a hátoldalán a nyelv és a többi képlet tisztítására alkalmas felület van. Próbáld ki te is! Ezzel a rossz szagokat okozó vegyületeket és a baktériumokat is csökkentheted.

Szájszárazság

A szájban nyál termelődik, amely megvédi a szájat a kiszáradástól. Viszont rengeteg gyógyszer okozhat szájszárazságot, mint például az antidepresszáns, a magas vérnyomásra kiírt, az antihisztamin tartalmú gyógyszerek. Próbáld meg a szádat nedvesen tartani növelve a folyadék bevitelt, kérdezd meg a fogorvosodat a mesterséges nyálat tartalmazó termékekről vagy rágj cukormentes rágógumit minden étkezés után.

(M. T.)