fertőzés
#Betegségek

Hogyan előzzük meg a fertőzéseket nyaralás során?

2015.06.16.
2 perces olvasási idő

A nyári szünidőben útra kelünk, és akár a világ egy-egy távoli pontjára szervezzük nyaralásunkat. Ismeretlen terepen nemcsak kalandok és életre szóló élmények várnak ránk, hanem olyan kórokozók is, amelyek komoly egészségügyi problémát okozhatnak.

Mielőtt bárki elindulna, érdemes tájékozódnia, hogy az úti célja területén pontosan milyen körülmények várják. Több országban a határátlépés feltétele az előírt védőoltások megléte. Vannak olyan országok is, ahol bár nem kötelező, de mégis érdemes bizonyos vakcinákat beadatni.

csomagolás

A fertőzésveszéllyel akkor is számolni kell, ha nincs hivatalos adat róla, mert ugyanazok a kórokozók másként hathatnak a helyi lakosságra és másként az utazókra. Éppen ezért nem tanácsos utasbiztosítás nélkül elindulni, mert az esetleges orvosi ellátás hiányának súlyos következményei lehetnek.

Inkább palackozott vízzel

Sok helyen problémát jelent a csapvíz minősége, amely akár emésztőrendszeri megbetegedéseket is okozhatnak. Érdemes mindig előre informálódni, hol lehet teljes lelki nyugalommal használni a csapvizet. Amennyiben kétség merül fel a vízminőséggel kapcsolatban, inkább palackozott vizet alkalmazzunk nemcsak ivásra és főzésre, hanem fogmosásra is.

Nagymértékben csökkenthető a fertőzésveszély, ha a kézi poggyászunk részét képezi egy kis egészségügyi csomag, amely a lázmérőn, láz- és fájdalomcsillapítón túl nemcsak sebfertőtlenítőt és kötszert is tartalmaz, hanem kézfertőtlenítőt és nedves törlőkendőket is. Így megoldható a kézmosás az étkezések előtt, vagy a mellékhelyiség használata előtt és után akkor is, ha a helyszínen nem megfelelőek a körülmények.

Probiotikumok és elővigyázatosság

A bélflóra probiotikumos támogatása az utazás alatt és utána is javasolt gyerekeknek, felnőtteknek, várandós nőknek és idős embereknek egyaránt.

Ha minimálisra akarjuk csökkenteni annak az esélyét, hogy az utazás alatt orvosi ellátásra szoruljunk, egyáltalán nem mindegy, hogy hol és mit eszünk. Hányást és hasmenést okozhat, ha az elfogyasztott étel alapanyagai nem frissek, nincsenek megfelelően tárolva, tisztítva vagy elkészítve. Magas hőfokon a kórokozók elpusztulnak, ezért érdemes előnyben részesíteni a főtt, sült ételeket, de azokat is csak megbízható vendéglátó egységnél. Az utcai árusokat inkább mellőzzük. Fokozott fertőzésveszélyt jelentenek a tojástartalmú ételek, a tejtermékek és a tengeri herkentyűk.

Gyomor-bélrendszeri fertőzés kezelése

Ha minden óvintézkedésünk ellenére is emésztőrendszeri-fertőzés tüneteit tapasztaljuk, a legfontosabb, hogy megakadályozzuk a szervezetünk kiszáradását. Az optimális folyadékpótláshoz bőven kell fogyasztani szénsavmentes, tiszta vizet vagy teát. Bélfertőzés esetén indokolt a pár napos diétázás. Mellőzzük a nehezen emészthető ételeket, a túl zsíros vagy túl fűszeres fogásokat, illetve a tejtermékeket. A gyógyulás feltétele a pihenés is. Ha a tünetek mégsem enyhülnek, orvosi segítséget kell igényelni.

(KamaszPanasz)