víz
#Táplálkozás

5 tévhit a vízről

2023.06.29.
2 perces olvasási idő

A palackos víz jobb, mint a csapvíz? Vagy netán vitaminokkal dúsított, szénsavas vizet kellene innod? Ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ.

Először is, honnan tudjuk, hogy elegendő vizet iszunk? Szakértők szerint ennek megállapítása nem egyszerű feladat. Az, hogy éppen nem vagy szomjas, még nem biztos, hogy azt jelenti, hogy a folyadékbeviteled rendben van, csak jelenleg nincs több folyadékra szükséged.

1. mítosz: Igyál naponta legalább 8 pohár vizet

A kutatók szerint nincs egyértelműen pozitív egészségügyi hatása annak, ha egész nap vizet gurítunk le a torkunkon. Akkor honnan jött az a feltevés, hogy naponta épp 8 pohárnál többet kell meginni? Valójában senki sem tudja, mondta Dr. Stanley Goldfarb, a Pennsylvaniai Egyetem egyik veseszakértője.

víz

Persze ennek ellenére az sem megoldás, ha nem iszol eleget, hiszen a szervezetednek szüksége van a folyadékra, amiből a legjobb választás a cukortól és egyéb adalékanyagtól mentes víz vagy a természetes, aromamentes tea - szintén cukor nélkül.

2. mítosz: A sok víz segít a méregtelenítésben

A vese tulajdonképpen méreganyagokat szűr ki a vérkeringésünkből, amelyek a vizeletünkkel együtt távoznak a szervezetünkből. A kérdés tehát a következő: ha naponta több vizet iszunk, akkor megnövelhetjük-e a vese funkcióinak hatékonyságát?

„Nem – mondta Dr. Stanley. Sőt, azzal, hogy több vizet veszünk magunkhoz, gyakran csak lassítjuk vesénk természetes szűrő funkcióját. Ez csak minimális lassulást eredményez, de ez a lassulás határozott.

3. mítosz: A sok víz egészségesebb bőrt eredményez

Testünk körülbelül 60%-a víz, például egy 90 kg-os ember szervezete 54 kg vizet tartalmaz. Azzal, hogy naponta több vízhez juttatjuk a szervezetünket, csak minimális hatást érhetünk el. „Nagyon kevés embernél produkál valamilyen tényleges pozitív változást. A természet rendjét nem tudjuk felborítani, fiatalabbak több víztől biztos, hogy nem leszünk!” – mondta a professzor, aki ezen irányú értekezését egy tudományos lapban publikálta. Egy 2007-ben napvilágot látott tanulmány szerint, amely a víz és a bőr kapcsolatát vizsgálta, fél liter víz növelheti a kapillárisok aktivitását a bőr környékén. „Azonban az teljes mértékben bizonytalan, hogy a klinikai jelentősége számottevő-e.” – reagálta Dr. Stanley.

4. mítosz: Több víz, nagyobb fogyás

A víz segíthet a diétázóknak. „A víz az egyik legtökéletesebb italválasztás a fogyni vágyóknak, ugyanis nem tartalmaz kalóriát.” – mondta Madeleine Fernstrom a Pittsburghi Egyetemről. „Így csökkenthetjük szomjúság- és telítettség érzetünket, anélkül, hogy kalóriát vennénk magunkhoz!” Természetesen a víz sem csodaszer. Önmagában nem lehet tőle fogyni! Egyébként más,valóban nulla kalóriát tartalmazó italok is megfelelőek erre a célra. Az viszont kétségtelen, hogy a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása a diéta során is kulcsfontosságú.

5. mítosz: Edzés közben könnyű dehidratálttá válni

Ahhoz, hogy dehidratációról beszéljünk, a súlyunk legalább 2%-át kell elveszítenünk. Ez egy 90 kg-os embernél majdnem 2 kg-ot jelent. Természetesen ennek a 2 kg-nak a szervezet vízkészletéből kell „eltűnnie”. A futóknak, biciklizőknek, túrázóknak fel kell ismerniük a dehidratáció jeleit.

„Nyilvánvaló, hogy melegebb és szárazabb időben, a szervezetnek több folyadékra van szüksége!” – mondta Goldfarb. A szakértők a sportolóknak azt ajánlják, hogy legalább fél liter folyadékot vegyenek magukhoz, minden komolyabb edzés előtt. Egy kellemes séta alkalmával viszont nem fontos kiinnunk a csapot.

Dehidratálttá válni úgy, hogy nem vagyunk élsportolók, nagyon nehéz. Az élsportolók pedig már tudják, hogy mit kell tenniük, ahhoz, hogy ne száradjanak ki. Így efelől nem kell aggódnotok! Végül pedig Dr. Stanley tanácsát tolmácsolnám: „ A képlet nagyon egyszerű. Ha szomjas vagy, akkor igyál!”

(KamaszPanasz - Cs.B., npr.org)