D vitamin
#Táplálkozás

A D-vitamin hiányának veszélyei

2016.04.19.
2 perces olvasási idő

Milyen szerepet játszhat az asztma, a rák, a depresszió, a szívbetegség, és a diabétesz kialakulásában, valamint a súlygyarapodásban a D-vitamin hiánya? Cikkünkből megtudhatod, hogy miért lehet a D-vitamin az egyike a legfontosabb tápanyagainknak, kit veszélyeztet leginkább a hiánya, és mik a legbiztonságosabb módjai, hogy D-vitaminhoz juss.

D-vitamin és a csontok

A D-vitamin a kalcium felszívódásában is szerepet játszik, nélküle a csontok törékennyé, gyengévé válnak. A felnőtteknél a D-vitamin hiánya előidézhet csontdeformációt és oszteoporózist (csontritkulást). A fiataloknál a D-vitamin-hiány számos esetben angolkórhoz (csontlágyulás) vezet.

vitamin

Kit veszélyeztet a D-vitamin-hiány?

Kutatások szerint a D-vitamin-hiány a felnőtteket, a csecsemőket, a gyermekeket és a kamaszokat egyaránt érintő probléma. Nőhet a D-vitamin-hiány kialakulásának kockázata, ha kevés tejet vagy D-vitaminban gazdag ételt fogyasztaunk. Ilyen például a lazac vagy a tojás.

D-vitamin és a daganatok

Fontos tudni, hogy a D-vitamin nem egy mágikus fegyver. Azonban néhány kutatás azt támasztja alá, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitele esetén kisebb eséllyel alakulnak ki bizonyos daganatok (pl. vastagbélrák, prosztatadaganat). A rákkal szembeni előny azokra az emberekre korlátozódhat, akik egyébként egészségesen élnek, nem túlsúlyosak és eleget mozognak.

Miért fontos fiatalkorban?

Bizonyított, hogy azok a gyerekek, akik elegendő D-vitaminhoz jutnak, akár napfény, akár az étrend által, kisebb eséllyel lesznek cukorbetegek. A kutatások a nem megfelelő D-vitamin-szint és a súlyosabb asztma között is kapcsolatot véltek felfedezni. Azok az asztmás gyerekek, akiknek nincs megfelelő mennyiségű D-vitamin a szervezetükben, többször kerülnek kórházba és több gyógyszert használnak.

Milyen ételek tartalmaznak D-vitamint?

Ez egyik mód, hogy D-vitaminhoz juss, az étkezés. A legjobb, ha már a napodat is tejes reggelivel indítod, hiszen az egyik legjobb forrása e fontos vitaminnak a tej, valamint a tejtermékek.

A halak, különösen az olyan zsíros halak, mint a lazac, a tonhal, a szardínia vagy a makréla is nagyszerű D-vitamin-források. Egy szelet főtt lazac majdnem a 100%-át tartalmazza az ajánlott napi D-vitamin mennyiségnek. Ugyanennyi mennyiségű erdei gomba az 50%-át tartalmazza a szükséges mennyiségnek.

D-vitamin források lehetnek még az olyan ételek, mint a tojás sárgája, a marhamáj, a joghurt és a sajtok. Mint minden más esetben, mindenképp ajánlott a csomagoláson ellenőrizni a termékben található tápanyagokat, hogy tisztában legyél a benne található vitamin mennyiségével.

D-vitamin tartalmú étrendkiegészítők

Ahhoz, hogy biztos legyél abban, hogy elég D-vitaminhoz jutsz, a szakértők étrendkiegészítők szedését ajánlják. A legtöbb multivitamin-tabletta 400 IU (nemzetközi egység, általánosan használt mértékegység a gyógyszerészek által) D-vitamint tartalmaz, ami azt jelenti, hogy napi egy vagy két tabletta elegendő a szükséges mennyiség beviteléhez a legtöbb ember számára. Persze vannak olyan tabletták is, amelyek önmagukban nagyobb dózisú vitamint tartalmaznak, általában kalciummal kombinálva.

Mennyi D-vitaminra van szükséged?

A szükséges D-vitamin mennyisége a kortól és életmódtól függ. Az ajánlott napi bevitel, amit ellenőriztek az 50 év alattiaknak 1000 IU. A fiataloknak, főként a gyerekeknek naponta 400 IU D-vitaminra van szükségük.

Mennyi a túl sok?

Van egy felső határa is annak, hogy mennyi D-vitamin szedése biztonságos. A napi 4000 IU az a mennyiség, ami még biztonságos, de egyes szakérők szerint a limit sokkal alacsonyabban van. Habár nem is kell több D-vitamint szedned, hacsak nem az orvosod írja azt elő.

(Sz.L.)

Kapcsolódó címkék

vitamin