test
#Táplálkozás

Testépítőknek – az izomtömeget növelő táplálkozás

2023.11.12.
2 perces olvasási idő

Ha jársz már egy ideje edzeni, vagy végzel az otthonodban, esetleg kondiparkban saját testsúlyos edzéseket, de mégsem úgy formálódik a tested, ahogyan azt szeretnéd, akkor érdemes jobban odafigyelni arra, mit és hogyan eszel, hiszen a fejlődés javarésze a táplálkozáson múlik.

A hatékony „tömegelés”, azaz az izomtömeget (és nem a zsírszövetet) növelő táplálkozás egyik alapja a rendszeresség, a másik pedig a megfelelő, bőséges kalóriabevitel. De nem mindegy, hogy mit eszel. Ahhoz, hogy egyre nagyobb súlyokat tudj megemelni, több energiára, szénhidrátra és sok fehérjére van szüksége a szervezetednek.

Tévhit azt hinni, hogy ilyenkor bármit lehet enni, legyen szó hurka-kolbászról, lángosról, chipsről vagy csokis kekszről. Az igaz, hogy nagyobb lesz a testtömeged és többet fog mutatni a mérleg, de nem a nagyobb izmok miatt, hanem a has körüli zsírpárnák növekvő mérete miatt. A helyes tömegnövelés kevés zsír felszedésével jár, emiatt nem is olyan egyszerű kialakítani és betartani az étrendet. Első körben az étrended energiatartalmát napi 250 kcal-val érdemes megnövelni. Ennyi kalória van például 4 dl 2,8%-os tejben. Ha ez 2 hét múlva nem hoz mérhető növekedést (testtömeg vagy például felkar körfogata), akkor érdemes még 250 kcal-val megemelni a kalóriamennyiséget. Az egészséges, egyenletes tömegnövekedés ne legyen több heti 0,5 kg-nál.

Naponta a 2-3 helyett 5-6 alkalommal egyél

Fontos, hogy lehetőségeidhez képest kiegyensúlyozott legyen az étrended, sok zöldséggel, teljes kiőrlésű gabonafélékkel, jó minőségű húsokkal fedezd a napi tápanyagbeviteledet. Az étrend alapja a szénhidrát legyen, mint például teljes kiőrlésű vagy rozsos kenyér, rizs, zabpehely, rizstészta, durumtészta, bulgur, köles. Szénhidrátból viszonylag sokat kell enni (kezdetben 3-4 gramm/testtömegkilogramm). Edzés után gyors felszívódású szénhidrát fontos, mint például szőlőcukros víz. Tömegnövelés időszakában a gyümölcsöket is nyugodtan eheted, sok rostot, értékes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.

A legnagyobb jelentősége a fehérjének van, hiszen ez az izmok építőköve. Edzés utáni regenerálódás során épülnek be az izomzatba, így növekszik az izmok térfogata. Ezért a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje elfogyasztása elengedhetetlen. A legjobb választás a csirke- vagy pulykamell. Célszerű fűszerekkel bepácolni és sütőzacskóban, kontaktgrillen elkészíteni, így nem száraz és unalmas, hanem ízletes és omlós lesz a hús. 100 gramm nyers csirkemellben akár 31 gramm fehérje is lehet. Emellett sovány sertéskaraj, lapocka, marhahús, és omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak is szerepeljenek az étrendben.

A tojás biológiai értéke 100, ami azt jelenti, hogy a benne lévő fehérje 100 %-ban hasznosulni tud a szervezetünkben, emiatt a legjobb természetes fehérjeforrásnak mondható. A magas koleszterin- és zsírtartalma miatt kevesebb sárgájával fogyasszuk a rántottát, omlettet, a legjobb a főtt tojás fehérje. Egy nagyméretű tojás akár 6 gramm fehérjét is tartalmazhat. Tejtermékek közül a tej, a túró, sajtok, a joghurt, vagy a kefir legyen a mindennapi étkezésekbe beiktatva. Ha kezdő testépítő vagy, akkor 1,4 gramm fehérje/testtömegkilogramm az ajánlott mennyiség naponta, amit el kell fogyasztani, majd fokozatosan, hónapról hónapra lehet emelni 1,6-1,8 grammra. Ez azt jelenti, hogy kezdetben 3-4 óránként kb. 20-30 gramm fehérjét egyél meg.

A hüvelyes növények is gazdag fehérjeforrások

Például a bab, a borsó, a lencse. Ha fogyasztásuk után puffadást tapasztalsz, akkor ne edzés előtt, hanem inkább utána fogyaszd őket. Az olajos magvakban is van fehérje, emellett jótékony telítetlen zsírsavak, ásványi anyagok és zsírban oldódó vitaminok, amelyek kiemelten fontosak az igénybe vett test megfelelő regenerálódásához.

A fehérje alapú táplálékkiegészítőket elsősorban azoknak ajánlott fogyasztani, akik nem tudják a napi ajánlott fehérje mennyiséget bevinni. Ezek a készítmények nem helyettesítik az egészséges, rendszeres étkezéseket.

A zsír nem ellenség testtömegnövelés időszakában, de ügyelni kell a megfelelő mértékre. Elsősorban növényi olajok ajánlottak például salátára, a húsok sütéséhez pedig a kókuszzsír javasolt az állati zsiradékok helyett.

A bőséges folyadékfogyasztás, a tested hidratáltsága legyen folyamatos. Igyál sok csapvizet, szénsavmentes ásványvizet.

(Szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember)