vér
#Testi problémák

Te mennyit tudsz a véredről?

2023.02.13.
1 perces olvasási idő

A vér a testben alapvető szerepet játszik, hiszen a keringési rendszer fontos összetevője, amelyen keresztül a szervezetünket tápláló anyagok eljuthatnak egyik szervünktől a másikig. A vér alapvető feladata tehát, hogy a szervezeten belül keringve oxigént, vizet és más tápanyagokat, valamint hormonokat szállítson azok felhasználási helyére.

A szerveinket tápláló és éltető anyagokon túl végtermékeket is szállít, amilyen például a szén-dioxid. Az ilyen anyagokat olyan szerveknek adja tovább, amelyek azért felelősek, hogy ezek a salakanyagok kiürüljenek a szervezetből (például a vesének, amelyen keresztül kiválasztódnak a szervezetből a testben nem hasznosítható anyagok). Mindemellett fontos szerepet játszik a szervezetünk védekezőképességében is (a különféle immunanyagok továbbítása révén), illetve a hőszabályozásunkat is befolyásolja.

Érdekességek a vérről

  • Tudtad, hogy a vér íze enyhén sós?
  • A vér vörös színéért a benne lévő hemoglobin felelős.
  • Egy felnőtt szervezetében kb. 5-5 és fél liternyi vér kering. Így tehát testsúlyunk körülbelül 1/12 részét alkotja a bennünk lévő folyékony szövet, a vér.
  • Az egészséges szervezet mindössze fél liternyi vér elvesztését tudja azonnal pótolni anélkül, hogy a szöveteiben károsodás lépne fel. Ezt a mennyiséget viszont (megfelelő táplálkozás és folyadékfogyasztás mellett) néhány nap alatt újratermeli a szervezet.
  • Véradáskor ezért is vesznek le egy donortól kb. 4,5 dl vért

Miből áll a vér?

A vér 45%-ban sejtes elemekből (vörösvérsejt, fehérvérsejt és vérlemezke), és 55%-ban vérplazmából áll.

Vörösvértestek

A vörösvértestek felelősek a szervezetünkben keringő, alapvető fontosságú anyag, az oxigén szállításáért, illetve a keletkező szén-dioxidot eltávolításáért. Átlagosan 120 napig élnek.

Amit a vérről tudni kell

Fehérvérsejtek

A fehérvérsejtek az immunrendszerünk, vagyis a védekezőképességünk fő mozgatórugói. Nagy szerepük van a fertőzések elleni védekezésben. A vér térfogatának csak körülbelül 1%-át adják.

Vérlemezkék

Sejttöredékek, amelyek a véralvadásban játszanak nagy szerepet, vagyis segítenek megelőzni és szabályozni a vérzéseket. A vér térfogatának körülbelül 5%-át adják.

Vérplazma

Halványsárga színű folyadék, amelyben sokféle anyag található: víz (a plazma 90%-a), fehérjék, elektrolitok, szénhidrát, koleszterin, hormonok és vitaminok. A vér térfogatának körülbelül 55%-át teszik ki.

Ezek az alakos elemek a csontvelőben termelődnek, amely egy szivacsos anyag, és a test valamennyi csontjában megtalálható.

A vérünk sok fontos információt hordoz magában, hiszen a benne található anyagok mennyisége szinte minden típusú betegséget jelezhet. Ezért is fontos diagnosztikus eszköz a laborvizsgálat, vagyis a vérvétel.

(KamaszPanasz - H.I.)