nevetés
#Testi problémák

A nevetés tényleg okozhat súlycsökkenést?

2010.10.19.
2 perces olvasási idő

Valószínűleg hallottad már, hogy a nevetés jó gyógyszer, de ez nem jelenti azt, hogy állandóan vicceket kellene olvasnod, miután eltörted a karodat.

A nevetésnek nagyon sok, mérhetően pozitív hatása van a testedre. Amikor nevetünk, a testünk pozitívan reagál. Csökken a stresszhormon szint, nő a béta-endorfin és a növekedési hormon szint. Hihetetlen, de nem csupán a nevetés maga, ami megváltoztatja a testünk kémiáját, a puszta szándék, vagy felkészülés a nevetésre is.

Igazából az agyad még akkor is reagál a nevetésre, ha csak megjátszottad. A nevetés szintén sürgeti a testünket, hogy több T-sejtet, és globullint termeljen, amik megerősítik az immunrendszert. Az emberek, akik boldognak vallják magukat, összességében egészségesebbek, és hosszabb ideig élnek, mint a boldogtalan társaik.

Formába hozhatjuk magunkat nevetéssel?

A kortizol szint csökkentésével a hasban levő zsírpárnákat is csökkentjük, vagy legalábbis kevesebb parancsot küld az agyunk az úszógumi raktározásra, a középső szerveink környékén. A kortizol a diétázók rémálma, ugyanis evésre sarkall, csökkenti az étkezések utáni anyagcserét, és aztán a középső régióba raktározza a zsírt. Azoknak az embereknek, akik egyébként vékonyak, de has tájékon feleslegük van, mérhetően magasabb a kortizol szintjük, így a nevetés segíthet befejezni azt a munkát, amit a diétád megkezdett.

Te vagy én?

Ki nevet többet: az , aki mondja, vagy az aki hallgatja a beszélőt? Általában, a beszélő részéről 3 nevetés jut minden két nevetésre a hallgatóságtól. Amikor a beszélő és a hallgatóság különböző neműek, akkor a nők sokkal többet nevetnek, amikor férfiakhoz beszélnek, mint fordítva. A férfiak egy kicsit jobban ellazulnak, amikor más férfiakhoz beszélnek. Szóval akkor mennyi kalóriát is égethetünk el nevetéssel? Kisebb nadrágméretbe kuncoghatjuk magunkat?

Mielőtt a nevetés alatt elégetett kalóriákról esne szó, fontos megérteni, hogy mindennel, amit csinálsz kalóriát égetsz el. Most is kalóriát égetsz, miközben ezt a cikket olvasod, csak azzal, amint a szíved ver, kitágul a tüdőd, és minden életjelenség, amit éppen produkálsz. Egy 68 kilós ember körülbelül 22 kalóriát éget el egy 15 perces olvasással. Természetesen, ha egy kis indíttatást is érez a mozgásra, azon kívül, hogy elolvassa ezt a cikket, akkor még többet.

Íme, ennyi kalóriát égetsz el (a példa egy 68 kg-os emberre vonatkozik) ha az alábbi tevékenységeket végzet 15 percen át:

  • Biciklizés ( 32 km/h felett): 273 kcal
  • Kocogás: 171 kcal
  • Szobabiciklizés: 170 kcal
  • Sílesiklás: 102 kcal
  • Társas táncolás: 77 kcal
  • Kertészkedés: 68 kcal
  • Billiárdozás: 42 kcal
  • Vásárlás: 40 kcal
  • Vezetés: 34 kcal
  • Gépelés: 25 kcal

A nevetés növeli az elégetett kalóriák mennyiségét azzal, hogy növeli a szívműködést 10-20%-kal. Az anyagcseréd is fokozódik, ami azt jelenti, hogy legalább addig több kalóriát égetsz, míg abba nem hagyod a nevetést. Nos, akkor pontosan hány kalóriát is lehet a nevetéssel elégetni?

Míg az ötlet, hogy leolvaszthatod a deréktáji zsírpárnákat a nevetéssel, igazán vonzó, jobban teszed, ha nem hagysz fel azzal a sporttal, amit éppen űzöl. Napi 15 perc nevetés ( és nem szükségszerűen mind egyszerre) körülbelül 10-40 kalóriát éget el naponta. Ez azt jelenti, hogy mivel nevetsz, 3 vagy akár 4 sózatlan kekszet is megehetsz bűntudat nélkül.

Egy nevetéssel teli év leforgása alatt, a napi nevetéssel elégetett kalóriák eredményeként több, mint nettó 1,8 kilogrammos súlycsökkenést könyvelhetsz el.

(Sz.D.L. Forrás: health.howstuffworks.com)