testmagasság
#Testi problémák

Növekedési rendellenességek: mi az, ami még normális?

2015.05.18.
5 perces olvasási idő

Úgy érzed, hogy te vagy a legkisebb ember az osztályodban? Az alacsonyabb fiúk és lányok gyakran alacsonyabb rangúnak érzik magukat – ugyanúgy, mint azok a fiúk, akik korábban érnek és előbb kezdenek el borotválkozni, vagy mint azok a lányok, akik előbb kezdenek el menstruálni.

A legtöbb esetben azok a tinik, akik alacsonyak, csak fizikailag érnek kicsit lassabban társaiknál. Vagy csak a szüleik alacsonyabbak, és tőlük örökölték ezt.

Egyes esetekben egészségügyi vonzata is lehet annak, ha egy ember lassabban nő a többieknél.

Mi normális és mi nem?

A gyerekek és a tinédzserek eltérő időben nőnek és esnek át a pubertáskoron. A lányoknál a pubertás általában 8 és 13 év között kezdődik el. A fiúknál ez kicsit később szokott, 10-15 éves kor között. A lányoknak teltebb lesz a derekuk, és a melleik is elkezdenek nőni. Általában ezen fejlődések után 2 évvel kezdenek el menstruálni. A fiúknak a pénisze és a heréik nagyobbak lesznek.

A lányok és a fiúk is elkezdenek eközben szőrösödni az intim részeken és a hónaljuknál. Egyes tiniknél sokkal előbb kezdődik el a pubertáskor (korai pubertáskor), mint barátaiknál, míg mások sokkal később esnek át ezen velük egyidős társaiknál (késői pubertáskor). A gyerekek és tinik nem feltétlenül nőnek olyan gyorsan, mint velük egyidős társaik.

A kis termet általában csak genetikai adottság. Más szavakkal, az alacsony embereknek alacsony gyerekei születnek. Ha egy orvos szerint nincs növekedési rendellenességed és egyenletesen érsz szexuálisan a társaidhoz képest, akkor valószínüleg normális magasságod lesz, bár lehet, hogy kicsit alacsonyabb leszel másoknál.

Egyes tiniknél gyakori a késői növekedés. Ezek a tinik normálisan nőnek kicsi gyermekkorukban, de később lemaradnak, és nem kezdődik el náluk a pubertáskor és a növekedés időben. Ezeket a tiniket későn érőknek is szokták nevezni. Ha egy gyereknél vagy tininél ezt észlelik, akkor az orvos röntgent szokott készíteni csontjairól, és összehasonlítja azt egy vele egyidős ember röntgenképével.

Azoknak a tiniknek – akik késői növekedésben szenvednek – a csontozata általában egy fiatalabb gyerekére hasonlít. Náluk egy késői, hirtelen és folyamatos növekedés szokott fellépni idősebb korban. Általában fiatal felnőttként „érik utol” társaikat. Hogyha nem viszel be megfelelő mennyiségű fehérjét, kalóriát, és más tápanyagokat, akkor az is okozhat lassabb növekedést, továbbá más krónikus egészségügyi problémákat, például vese-, szív-, tüdő- vagy bélproblémát.

A vérszegénységben szenvedő emberek is általában lassabban nőnek és fejlődnek. Hogyha követed az orvos által előírt kezelési tervet, akkor az segít elérni egy normális növekedési sémát.

Mik a növekedési rendellenességek?

Vannak más okok, amik miatt a tiniknél növekedési problémák léphetnek fel. A növekedést a test által előállított hormonok irányítják. Sok emésztőrendszerrel (itt találhatóak meg a hormontermelő mirigyek) kapcsolatos probléma hatással lehet a növekedésre.

A hormonokat az emésztőrendszerekben megtalálható mirigyek állítják elő, és a vér szállítja őket a testben. A hypothalamus (az agy egyik része) irányítja az agyalapi mirigyeket. Ez állít elő egyes szexuális és növekedési hormonokat. Az esztrogén és a tesztoszteron fontos hormonok, ezek irányítják a szexuális fejlődést és funkciókat, továbbá szerepet játszanak a növekedésben is.

A hypothyroidizmus lassíthatja a növekedést, mert a pajzsmirigy nem termel megfeleő mennyiségű hormont, ami elengedhetetlen a normális növekedéshez. Az egyik fő tünete hypothyroidizmusnak a fáradtság. Egy vérteszt ki tudja mutatni, hogyha valaki ebben szenved. Ez a betegség bármelyik életszakaszban előfordulhat, de főképpen a tinédzser lányoknál és fiatal nőknél lép fel.

Egyes rendellenességek nem a hormonok miatt lépnek fel, de befolyásolhatják a test hormontermelő képességét, ami szükséges a növekedéshez és fejlődéshez. Például a Turner szindróma egy genetikai alapú betegség, ami a lányoknál szokott fellépni. Az oka egy hiányzó vagy egy abnormális X kromoszóma. A Turner szindrómában szenvedő lányok általában alacsonyak és néha szexuális fejlődésük sem megfelelő, mivel a petefészkük nem fejlődik és funkcionál normálisan.

Egy másik betegség, ami jelentősen alacsony alkatot eredményez az úgynevezett deprivációs törpeség. A törpeség a csontok és porcok abnormális növekedése miatt alakul ki. A törpeség sok formájában az illetőnek a teste abnormális arányú, például feltűnően rövidek a végtagjai. A legtöbb esetben a törpeség genetikai.

Növekedési hormon hiány

Az egyik növekedési rendellenesség, ami a hormonokkal kapcsolatos az úgynevezett növekedési hormon hiány. Ez a betegség az agyalapi mirigyre (egy kis mirigy az agy központjában) van hatással, ami a növekedési hormonokat termeli. Ha az agyalapi mirigy nem termel elég növekedési hormont, akkor a növekedés lassul vagy akár teljesen meg is állhat.

A növekedési hormon hiány bármilyen korban előfordulhat és a legkomolyabb erre utaló jel az, ha egy gyerek vagy tini egy év alatt 5 centit lassul a növekedésben. Azok a gyerekek, akik ebben a betegségben szenvednek általában szabálytalan arányú testtel rendelkeznek – más szavakkal, a testük normálisan néz ki, csak kisebb az átlagosnál. A növekedési hormon hiány nincs hatással az intelligenciára vagy az agy funkcióira.

A növekedési hormon hiány oka az lehet, ha alulfejlődött, sérült vagy hibás működésű az agyalapi mirigy vagy a hypothalamus. Ez a szülés előtt vagy alatt is felléphet, vagy akár egy trauma, baleset miatt is. Az agyalapi mirigy közelében lévő tumorok (például craniopharyngioma) is sérülést okozhatnak a hypothalamusban vagy az agyalapi mirigyekben és hatással lehetnek a növekedésre. A legtöbb esetben a növekedési hormon hiánya megmagyarázhatatlan.
A növekedési hormon hiány általában egy embert érint a családban és nem szokott tovább adódni a szülőktől a gyerekekre.

Mit tehetnek az orvosok?

Az orvosod valószínűleg a születésedtől kezdve feltérképezi a növekedésed, egy úgynevezett növekedési grafikonnal, ami pontosan megmutatja a fejlődést súlyban és magasságban egyaránt. Ha ez a görbe kiegyenesedik, az orvos általában egy alapos fizikai vizsgálatnak vet alá, és valószínűleg egy speciális vértesztet meg egy röntgent is elvégez.

Az orvosod a családod növekedési sémáját is megvizsgálja, mivel az alacsony alkatú tinik ezt az adottságot általában a szüleiktől öröklik. És azoknak a tiniknek, akik késői növekedésben szenvednek általában szintén van egy hasonló hajlamú rokonuk.

Ezek a növekedési problémák általában nem igényelnek különleges kezelést. Extra vitaminok vagy speciális diéták nem fognak segíteni abban, hogy gyorsabban vagy magasabbra nőjél. Alkalmanként az orvosok hormonos kezelést alkalmaznak – általában tesztoszteronnal – a késői növekedésben szenvedő fiúknál, akiknek kényelmetlenül sok időt kell várniuk a pubertás beindulására. Ezek a kezelések ideiglenesen segítenek a növekedésben és fejlődésben, amíg a test nem kezdi el magától termelni a pubertás hormonokat.

Ha egy orvos hormon hiányt diagnosztizál, akkor azt a hiányzó hormon pótlásával szokták kezelni. A hiányzó hormont egy laboratóriumban szokták előállítani és injekció formájában adják be. Szájon át azért nem lehet beadni a hormont, mert a gyomorban lévő savak megsemmisítik. Attól függően, hogy mikor diagnosztizálták a betegséget, a kezelés akár évekig is eltarthat – amíg a csontok növekedése be nem fejeződik (ezután már nem fordulhat elő növekedés).

Hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat a visszapótolt növekedési hormon hatásainak tanulmányozása, de a legtöbb gyerek 2-5-ször gyorsabban növekszik a kezelés első évében, mint az előtt. Az első év után már lassul a növekedés, körülbelül 7,5-10 cm lesz egy év alatt.

Nemrégiben olyan gyerekeknél és tiniknél is alkalmazzák már a növekedési hormon kezelést, akik nem betegek, de nagyon alacsony lesz a felnőttkori magasságuk (fiúknál 1,6 méter alatt, lányoknál 1,5 méter alatt). Ez a kezelés körülbelül 5-7,5 cm-el növelheti a végleges magasságot.

Azok a növekedési problémák is kezelhetőek, amik más körülmények miatt alakultak ki. A Turner szindromában szenvedő lányokat például növekedési hormon és esztrogén terápiával tudják kezelni. A thyroid gyógykezelés segíthet visszaállítani egy normális növekedési arányt a hypothyroidizmusban szenvedő gyerekeknél. A legtöbb esetben egy speciális kezelés által, krónikus egészségügyi körülmények mellett is lehet fejleszteni a növekedést tiniknél.

Együttélés növekedési problémákkal

Nehéz együtt élni ilyen betegségekkel, főképpen tiniként, mivel nagyban befolyásolhatja az önképet és az önbizalmat. Egy pszichológus segíthet az ilyen érzésekkel való megbírkózásban a tiniknek.
Továbbá az orvosod is tanácsokat adhat a növekedéseddel kapcsolatban. És bár senki sem tudja irányítani a testében lezajló változásokat a pubertáskor során, megtehetsz mindent azért, hogy a legjobb formában tartsd a tested: táplálkozz egészségesen, aludj eleget és sportolj.

(Ő.B.)