gerinc
#Testi problémák

Kamaszkori gerincproblémák

2013.11.03.
1 perces olvasási idő

A gerincoszlop élettani görbületei fontosak, így a gerinc rugalmasabb és egyenletesen viseli a test terheit. A megfelelő erősségű törzsizomzat elengedhetetlen ahhoz, hogy a testtartás jó legyen.

A kamaszkor jellegzetes problémája a hanyag tartás. Ebben a korban a gyermekek gyorsan nőnek, nehezen kezelik a megváltozott testarányaikat, de emellett az izmaik fejlődése sem mindig követi a gyors magasságváltozást. Ezért a kamaszok válla előreesik, a hasuk előredülled és a háti görbület fokozódik. A probléma már akár 10 éves kortól jelentkezhet. Szerencsére ilyenkor még nincs maradandó csontrendszeri változás.

A hanyag tartás nagyon eredményesen kezelhető tornával. Ilyenkor a has- és hátizmokat kell megerősíteni, hogy azok mintegy természetes fűzőként meg tudják tartani a testet. Nagyon jók a speciálisan erre kialakított tornagyakorlatok talajon, de az úszás is szép eredményt hozhat. A legrosszabb viszont az, ha az ilyen gondokkal küzdő serdülő egész nap ül, görnyed a tananyag vagy a számítógép előtt.

Oldalirányú gerincferdülés

Súlyosabb gerincdeformitások is kialakulhatnak. Ez számos ok következménye lehet. Van veleszületett formája is, de leggyakrabban a kamaszkori növekedés fázisában alakul ki és súlyosbodik.

Ilyenkor a gyermek egyik válla magasabban áll, mint a másik, lapockája előreemelkedik, a deréktájon levő bőrredők asszimetrikusak. Előrehajláskor látszik, hogy a gerinc nem egyenes, esetleg a mellkas is magasabban áll az egyik oldalon.

Mivel a gerinc oldalirányban deformálódik el, mellkasi deformitást is magával vonz és nagyon súlyos esetben, akár légzőrendszeri gondokat is okozhat. Szerencsére ritkán ilyen súlyos a helyzet.

Az enyhe esetek jól kezelhetők a már korábban is említett tornával, súlyos esetekben viszont méretre készült műanyag fűzőt kell viselni egész nap. Akinek így sem kezelhető a gerincdeformitása, műtétre szorul.

Háti és ágyéki gerincgörbület

Nem csak oldalirányú gerincferdülés alakulhat ki. A hát felső részén, valamint az ágyéki szakaszon is kialakulhat fokozott görbület. A háti görbület korrigálása az ilyen gyermek ágyéki gerincgörbületét fokozza, így kompenzáló ágyéki gerincgörbület is kialakulhat.
Ennek hátterében keresni kell az esetleg komolyabb ortopédiai okokat is, és a kezelés ennek függvényében történik.

Háti gerincgörbület esetén is az első lépés a gyógytorna lehet, amely itt is a törzsizmok megerősítésén alapszik. Kerülni kell viszont az ugrálást, a tarkónállást, a kézenállást, mert ezek a mozgások a háti gerincszakaszt nagyon megterhelik.
Az ágyéki gerincgörbület gyógytornájában a helyes testtartás felépítését, és a has- és hátizmok megerősítésén túl a far- és combizmok edzését végzik.