ülni
#Testi problémák

Hogyan kell jól ülni?

2023.03.02.
2 perces olvasási idő

Mi az egészséges ülés titka? Miért jelent kockázatot a helytelen ülőhelyzet? Mit tud az irodaszék, a fitneszlabda, a térdelő- és a lovaglószék? Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Mindannyian meglepően sok időt töltünk ülő testhelyzetben egy átlagos nap alatt: ülve fogyasztjuk el a reggelinket, buszon vagy autóban ülve zötykölődünk úticélunk felé.

Az év nagy részében diákként napi 6-8 órát töltesz az iskolapadban, majd az ebédlőasztalnál, íróasztalnál, a számítógép előtt. Este pihenésképp leheveredsz a tévé elé. Sok más szabadidős tevékenység – például a mozizás, kávézás – is ülésre kényszerít. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a helyes testtartást minél fiatalabb korban elsajátítsd, hiszen ezzel elejét veheted komolyabb betegségek kialakulásának.

Milyen problémákat okoz a helytelen ülés?

A helytelen ülés többek között rövidebb-hosszabb ideig tartó hát-, nyak-, váll- és végtagfájdalomhoz vezethet. A fájdalom kisugározhat a fejbe, ezzel fejfájást okozva, és növeli a stressz és a fáradtság szintjét. A helytelen ülés hosszú távon komoly elváltozásokat idézhet elő az izom- és csontrendszerben, legfőképp a hát izmaiban és a csigolyákban.

Ülés a padon

Egy kis ergonómia: az egészséges ülés titka

Egy kényelmes ún. ergonomikus dolgozó-, tanulósarokban az alábbi követelményeknek kell teljesülniük:

  • A szék olyan magas legyen, hogy talpaid kényelmesen megpihenjenek a talajon. Ha túl magas a szék, keríts magadnak egy lábtámaszt. Semmiképp se tedd keresztbe a lábaid ülés közben!
  • A széknek jól meg kell támasztania a hátadat, ez biztosítja, hogy a gerinc kettős S alakja nem károsodik. Húzódj közelebb az asztalhoz, és ne görnyedj az asztal felé!
  • A jó szék csak annyira mély, hogy pár centiméternyi rés marad a térdhajlatod és az ülőke elülső része között.
  • Az asztal magasságának meg kell engednie, hogy a könyököd derékszöget bezárva pihenjen meg az asztalon. A széked kartámasza ugyanilyen magas kell, hogy legyen.
  • Ha számítógépezel, akkor a monitor karnyújtásnyira legyen a szemedtől, és a monitor teteje legyen a szemeddel egy magasságban.

Érdekes ülési alternatívák

Kutatások bizonyítják, hogy egészségesebb az ülés, ha a lábak és a hát egymással körülbelül 135 fokos szöget zárnak be. A lovaglószék pont ezt használja ki, hiszen lovagló testhelyzetben a hát és lábak közötti szög az optimálishoz közeli. Léteznek támlával ellátott és támla nélküli lovaglószékek.

A térdelőszék is hasonló hatású - ezeknek a székeknek nincs háttámlájuk, és a test súlya megoszlik a csípő és a sípcsont között. Fitnesz labdát is egyre többen használnak irodaszék helyett, aminek előnye, hogy a hát izmait folyamatos egyensúlyozó mozgásban tartja és ezzel „aktívvá” teszi az ülést.

Kelj fel, mozogj és nyújtózkodj

Kutatások bizonyítják, hogy a mozgással nem megszakított ülés rossz hatással van az egészségre. Az órákig tartó ülés megnöveli az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. A negatív hatásokat az is érezheti, aki egyébként rendszeresen sportol.

Íme, néhány tipp az üléssel töltött idő csökkentésére:

  • Jól mozgasd át magad a tanórák közti szünetben.
  • Tévézés közben kelj fel a fotelből, amikor reklámot adnak.
  • Járkálj, miközben telefonálsz vagy amikor okostelefonon nézed az email-jeidet.
  • A tömegközlekedési eszközökön add át a helyed azoknak, akiknek igazán szükségük van rá.
  • Közlekedj minél többet gyalog vagy biciklin, szállj le egy megállóval hamarabb, és sétálj az úticélig!

(KamaszPanasz - M.N. - posturite.co.uk, spine-health.com)