vállfájdalom
#Testi problémák

A vállfájdalom okai és kezelési lehetőségei

2024.05.13.
3 perces olvasási idő

A váll fájdalmának okai eltérőek lehetnek, de ahol fájdalmat érzel, az segíthet szűkíteni az okot. Fájhat valami olyan egyszerű dolog miatt, mint a rossz testtartás vagy a sok mobilozás. Előfordulhat, hogy hirtelen sérülés vagy akár teljesen más egészségügyi állapot áll a háttérben.

A váll a következők miatt is fájhat:

  • Befagyott váll szindróma
  • Törött kar
  • Atlétikai sérülések
  • Becsípődött ideg
  • Ízületi gyulladás

A vállfájdalom lehet enyhe vagy súlyos, jelentkezhet hirtelen vagy idővel fokozódhat. A vállfájdalmak kezelése is eltérő lehet. Ezek a kezelési lehetőségek magukban foglalhatják a pihenést, a gyógyszeres kezelést és a fizikoterápiát. Egyes súlyos esetekben azonban műtét javasolt.

Hogyan diganosztizálható?

Mivel a vállfájdalomnak számos lehetséges oka van, orvosod gondosan áttekinti a tüneteid, fizikális vizsgálatot, és néha képalkotó vizsgálatokat is végezhet a megfelelő diagnózis felállítása érdekében.

Fizikális vizsgálat

A tüneteid és a kórtörténeted áttekintése után jöhet az alapos vizsgálat. Az orvos megnyomja a váll különböző területeit, hogy értékelje az érzékenységet vagy a deformitást. Ezenkívül teszteli a kar erejét és a vállak mozgási tartományát.

Megvizsgálhatja a tested más területeit is, például a nyakad vagy a hasad, hogy kizárja a fájdalom nem vállhoz kapcsolódó okait. Képalkotó vizsgálatokra is szükség lehet.

Röntgen: A váll röntgenfelvétele csontsérüléseket mutathat be, amelyek az osteoarthritis diagnózisára utalhatnak.

Mágneses rezonancia képalkotás (MRI): Ez a teszt részletes képeket készít a vállízületet körülvevő inakról, szalagokról és izmokról. Az MRI például információt nyújthat a különböző szakadásokról is.

Differenciáldiagnózisok

Bár logikusnak tűnik, hogy a vállfájdalom a vállból ered, ez nem mindig van így. A váll általános területén jelentkező, gyakran nehezen meghatározható fájdalom néha a nyaki porckorongsérvvel vagy az epehólyag-betegséggel kapcsolatos. Ritka esetekben a vállfájdalom máj- vagy lépvérzés tünete lehet.

Ha orvosod aggódik egy másik, a vállízületen kívüli ok miatt, akkor erre a diagnózisra összpontosíthat. Például szívroham gyanúja esetén elektrokardiogramot (EKG) lehet rendelni. Epehólyag-betegség gyanúja esetén hasi ultrahangot is kérhet.

Hogyan kezelhető a vállfájdalom?

A vállfájdalom kezelése teljes mértékben a probléma okától függ. És bár az egyik kezelési protokoll hasznos lehet egy probléma esetén, nem biztos, hogy hasznos (és akár káros is lehet) egy másik esetében.

Létfontosságú, hogy a kezelés megkezdése előtt szakorvos vizsgáljon meg. Nem minden itt felsorolt ​​kezelés alkalmas minden állapotra. Néhány azonban segíthet enyhíteni a vállfájdalmat.

Pihenés

A vállfájdalom számos gyakori típusának első kezelése az ízület pihentetése és a gyulladás vagy irritáció enyhülése. Egyes esetekben a váll mozgásképtelenné válhat.

Legyél óvatos, amikor pihenteted az ízületet; a hosszan tartó pihenés ízületi merevséghez vezethet.

A testtartás javítása

Ha hosszú időt töltesz számítógép előtt ülve vagy a telefonod fölé hajolva, próbálj figyelni a testtartásodra. Ülj egyenesen a széken, és ellenőrizd, hogy a fejed egy vonalban van-e a képernyővel. Nyújtsd ki a vállad. Próbáld meg korrigálni a testtartásod, amikor észreveszed hogy görnyedsz.

Hideg és meleg

A jeget leggyakrabban az akut vállsérülés okozta duzzanat és fájdalom csökkentésére használják. Használhatók a váll túlterheléses sérüléseinek kezelésére is.

Ezekben az esetekben a jeget közvetlenül a sérülés után alkalmazzák, hogy minimalizálják a gyulladás kialakulását. A meleg borogatást krónikus vállbetegségek kezelésére használják. A hő ellazíthatja az izmokat, enyhítheti a merevséget és csökkentheti a fájdalmat.

Hideg vagy meleg borogatás alkalmazása előtt beszélj orvosoddal, neked melyik lehet javasolt.

Fizikoterápia

A fizikoterápia fontos szerepet játszik a vállfájdalmak kezelésében. Fizikoterapeutád különféle módozatokat alkalmazhat az erőd növelésére, a mobilitás helyreállítására, és segít visszatérni a sérülés előtti aktivitási szintre.

Nyújtás

A nyújtó gyakorlatok segíthetnek enyhíteni a fájdalmat, miközben otthon vagy. Próbáld egyik karodat a mellkasodra tenni, és óvatosan húzd meg az ellenkező karoddal, hogy megnyújtsd a vállad hátsó részét. Tartsd 30 másodpercig, majd válts kart.

Kérdezd meg orvosod, hogy milyen egyéb nyújtásokat végezhetsz otthon bizonyos vállfájdalmak enyhítésére. Ezek a gyakorlatok a műtét után is hasznosak lehetnek.

Gyógyszerek

A vállfájdalom és duzzanat enyhítésére használt két leggyakoribb gyógyszer a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) és a szteroid injekciók. Ezeket minden esetben orvosod írja fel.

Sebészet

Egyes esetekben, és valószínűleg végső megoldásként, műtétre lehet szükség, ha a konzervatív intézkedések nem működnek, vagy ha a vállsérülés kezdettől fogva súlyos. A vállműtét ortopéd sebész feladata, és magában foglalhat többféle technikát is.

Megelőzhető a vállfájdalom?

A vállfájdalmakat gyakran pár változtatással meg lehet előzni. Ezek közé tartozik az esés kockázatának csökkentése azáltal, hogy gondoskodsz a megfelelő cipőről, mindig a lábad elé nézel és óvatosan sportolsz. Továbbá:

  • Ügyelj arra, hogy elegendő kalciumot és D-vitamint vigyél be a szervezetedbe a csontok egészsége miatt.
  • Javítsd az egyensúlyod és a rugalmasságod (például jógával).
  • Nyújts, mielőtt valamilyen tevékenységet végzel (még a házimunka előtt is).
  • Figyelj a testtartásodra.

(KamaszPanasz - verywellhealth.com)