testtartás
#Lélek

Miről árulkodik a testtartásod?

2023.02.01.
2 perces olvasási idő

Kutatások igazolják, hogy testtartásunkkal érzéseinket is ki tudjuk fejezni. A görnyedő hát, a behúzott vállak önbizalomhiányt, depressziót sejtetnek.

Valószínűleg nem akarsz sok időt együtt tölteni azzal az emberrel, aki görnyedezve a földet bámulja. Ha viszont egyenes, kihúzott háttal áll, tartása magabiztosságot, kellemes megjelenést sugall. Ha egyenes tartása ellenére nem mer senki szemébe belenézni, viselkedése némi sznobizmust feltételez. Figyeld meg a sikeres politikusok, színészek, modellek testtartását. Begyakorolt pózuk által pozitív képet festetnek magukról.

Beszélgetés közben természetesen nem úgy állunk, mint a feszület, változtatunk a testtartásunkon. Ha azonban túl gyakran váltogatjuk a testsúlyt egyik lábról a másikra, megbízhatatlan ember benyomását kelthetjük, vagy olyan emberét, aki igyekszik minél inkább kihátrálni a helyzetből.

Két ember beszélgetés közbeni pozitúrája sokat elárul párbeszédjükről. Egyetértésre utal, ha a két test egymás irányába mutat; ellentét gyanítható, ha tartásuk egymástól távolodó. Ha egy beszélgetéshez próbálsz csatlakozni, honnan tudhatod, hogy szívesen fogadnak-e vagy kizárnak a diskurzusból?

Mi köze a térnek a testnyelvhez?

A tér és a testbeszéd összefüggése vitathatatlan. Túl szellős térben az emberek magányosnak, elhagyatottnak érzik magukat, zsúfolt helyzetben nyomasztónak, fullasztónak érzik mások közelségét. A kutatók négy zónáról beszélnek az emberek közötti kommunikáció kapcsán:

Intim zóna: az ember testét körülölelő, körülbelül 40 cm átmérőjű kör, amelynek határát csakis a nagyon közeli hozzátartozók, barátok vagy egymással intim viszonyban lévő partnerek léphetik át. Persze egy utasokkal telezsúfolt autóbuszon nehézkes fenntartani a zóna intimitását. Ilyenkor más eszközökhöz kell folyamodnunk: nem nézünk a másik ember szemébe, mintegy magunkba visszavonulva közöljük a másikkal, hogy „tiszteletben tartom a te intim zónádat, te is tartsd tiszteletben az enyémet”.

Személyes zóna: nyilvános helyeken, étteremben, társasági eseményeken nagyjából 50-115 cm sugarú körben helyezkedünk el másokhoz képest.

Társadalmi zóna: nagyobb távolságot tartunk számunkra ismeretlen emberekkel, például a bolti eladóval. Ez a személyek közti távolság mintegy másfél métertől közel négy méterig terjedő lehet.

Nyilvános zóna: körülbelül 4 méternyi távolságot érzünk megnyugtatónak, ha idegen környezetben mások, vagy nagy nyilvánosság előtt szerepelnünk kell.

Ezek a zónák kultúránként különbözőképpen meghatározottak. Bizonyos országokban például mindennaposnak számít belépni a másik ember személyesebb zónájába, melegséget, barátságos légkört sugall mások közelsége, addig másutt durva sértésnek számít áthágni a másik ember intim zónájának határát.

A testbeszéd neked is segítségedre lehet

Ha tudatában vagy tested külső jelzéseinek, sokkal magabiztosabbnak érezheted magad. Amikor érzed, hogy lógó orral a földet nézed, egy-kettőre változtathatsz testtartásodon. Amikor szorosan összekulcsolt karral állsz, kellő nyugalmat adhat egy-két mélyebb lélegzetvétel. Állásinterjú esetén egy magabiztos kézfogás, egy direkt szemkontaktus szintén pozitív hatást vált ki a másik félből.

Ha képes vagy mások testbeszédét értelmezni, test- és fejtartásából, arcmimikájából, kéz- és karmozdulataiból rengeteg információhoz juthatsz.

Aki emberekkel dolgozik nap, mint nap, elengedhetetlen, hogy többé-kevésbé olvasni tudjon mások mozdulataiból. Bírósági tárgyalásokon például az ügyvéd árgus szemekkel figyeli a bírót, hogy az ügymenet számára és ügyfele számára kedvező irányt vehessen. A pszichológusok klienseiknek nem elsősorban a szavait értelmezik: a páciens gesztusaiból a ki nem mondott mélyebb érzelmeket is képesek megfejteni. Az ügynököket is arra buzdítják, hogy kövessék a vásárlói gesztusokat az eladási arány növelése érdekében.

Az emberi testbeszédet figyelve sosem unatkozhatunk. Jusson ez eszedbe, amikor végeláthatatlanul hosszúnak tűnik számodra a várakozási idő: a gyakorlás lehetősége a szemeid előtt hever.

(KamaszPanasz - O.K.T.)