zsibbad
#Betegségek

Miért zsibbadhatnak a végtagok?

2023.10.01.
1 perces olvasási idő

Úgy érzed néha, mintha a bőrödet apró tűkkel szurkálnák, vagy mintha hangyák szaladgálnának rajta? A végtagok zsibbadása általában pszichés eredetű, de komoly betegség is állhat a hátterében. A visszatérő tünetekkel mindenképp orvoshoz kell fordulni.

A zsibbadás az érzészavarok (más néven paraesthesia) csoportjába tartozik. Sokan úgy írják le az érzést, mintha bőrüket apró tűkkel szurkálnák, vagy mintha erős csiklandozást éreznének a test egyik részén. Mások ahhoz hasonlítják az érzést, mintha hangyák futkosnának a bőrükön. A zsibbadás leggyakrabban a végtagokban alakul ki, de a test más részét is érintheti.

A végtagok zsibbadását több probléma is okozhatjaFontos, hogy ha a zsibbadás érzése vissza-visszatér, mindenképp fordulj orvoshoz. Az orvos számára sok segítséget nyújt, ha pontosan le tudod írni a tapasztalt zsibbadásérzést. Az érzés leírása és további vizsgálatok alapján az orvos meg tudja állapítani, hogy pszichés eredetű-e a zsibbadás vagy valamilyen szervi elváltozás áll-e a hátterében.

Zsibbadást kiváltó betegségek

A zsibbadás érzése mögött mindig az idegrendszer zavara áll. Az idegrendszeri problémát viszont más, nem idegrendszeri betegségek is okozhatják.

Központi és perifériás idegrendszer zavarai

A kéz, láb zsibbadását okozhatja helyi, a perifériás idegvégződéseket érintő elváltozás, de akár gerincvelői vagy agyalapi (tehát központi idegrendszeri) elváltozás is.

A perifériás idegrendszer károsodhat cukorbetegség, a pajzsmirigy rendellenes működése és rosszindulatú daganat miatt. A B-vitamin és folsav hiánya, az alkoholizmus és hosszan tartó emésztőszervi megbetegedések, illetve egyes vegyi anyagok - arzén, higany, ólom - és kemoterápiás gyógyszerek is vezethetnek idegkárosodáshoz. Az idegek gyulladása miatti zsibbadás ritka, okozója lehet a sclerosis multiplex megbetegedés.

A központi idegrendszer károsodását és így a zsibbadást leggyakrabban porckorongsérv okozza. A zsibbadás helyéből a gyakorlott orvos gyorsan meg tudja állapítani a porckorongsérv helyét. A zsibbadást ritkább esetben a központi idegrendszerben kialakult daganat is kiválthatja.

Ha a zsibbadó érzés csak nagyon rövid ideig tart és magától gyorsan elmúlik, akkor könnyen lehet, hogy azt az agy véráramlásának zavara okozza.

Anyagcserezavar

Ha a zsibbadás csak átmeneti, akkor valószínűleg a test anyagcserezavara áll a hátterében. Az anyagcserezavar során legtöbbször a vérben lévő kalcium és magnézium szintje csökken, és ez okozza a végtagok zsibbadását.

Alagút-szindróma

Egyes perifériás idegek az izmok, inak és csontok által kialakított úgynevezett alagutakban helyezkednek el. Ha az alagutak átmérője szűkül, az nyomja a benne haladó ideget és a végtagban zsibbadó érzést okoz. A legismertebb ilyen betegség a carpalis alagút szindróma.

(WEBBeteg)