fájdalom
#Betegségek

Alagút szindróma a rejtélyes fájdalom oka?

2014.12.04.
2 perces olvasási idő

Zsibbadás, fájdalom, érzéskiesés? Dr. Pál Mónika, az Oxygen Fájdalomcentrum reumatológusa szerint az alagút szindróma a test bármely pontját érintheti és bár nem könnyű felismerni, létezik hatékony gyógymódja.

Különleges alagutak a testben

Alagút szindrómának nevezzük azokat a test különböző pontjain megjelenő kínzó fájdalmakat, zsibbadásokat és izomgyengeségeket, amelyekért az adott területet beidegző idegnyomódások tehetők felelőssé. Azért született meg az alagút kifejezés, mert egy szűkebb anatómiai résről van szó, amelyben idegek és erek futnak az ínak között. Ha ebben az alagútban valamilyen duzzanat, gyulladás, vizenyő keletkezik, ez a szűk csatorna még inkább összenyomódik és elkezdi nyomni az idegeket és az ereket. Következményként kialakulnak a panaszok, a kezdeti zsibbadástól a később jelentkező érzéskiesésig és fájdalomig. Végső esetben előfordulhat az izomgyengeség és az izomsorvadás is az ideg által ellátott területen.

Alagút szindróma a rejtélyes fájdalom oka?

Alagutak – vagyis anatómiai csatornák – több testtájon vannak, de leggyakrabban a könyököt, a csuklót és a kézben lévő kisízületeket érinti a probléma, amelynek jellemző tünete a kar fájdalma és/vagy a kéz az ujjak zsibbadása. Szakmailag éppen az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy a reumatológus meghatározza a tünet okát, felállítsa a korrekt diagnózist.

Meg kell szüntetni az okot

- Ha az érintett területre injekciósan gyulladáscsökkentőt juttatunk, akkor a szúrás után 1-3 napon belül nagyon jelentős javulás jön létre, ugyanis így az a probléma szüntethető meg, amely az összenyomódást okozza. Ehhez a speciális technikához elengedhetetlen, hogy pontosan ismerjük az alagút anatómiai elhelyezkedését – hangsúlyozza dr. Pál Mónika, az Oxygen Fájdalomcentrum reumatológusa.

- Sokszor már az első injekció is megszünteti a fájdalmat, de az is elképzelhető, hogy a teljes javuláshoz ismétlésre van szükség. Ugyanazon területre legfeljebb három injekció adható, néhány napos különbségekkel. Mivel jórészt szteroidot használunk gyulladáscsökkentőként, nagyon fontos, hogy pontosan meghatározzuk, hogy rövid, közepes, vagy hosszú hatású válfaját használjuk.

Lehetséges alternatívák

Akik nem szeretnének gyulladáscsökkentőként szteroidokat alkalmazni, jó alternatívát jelenthetnek a Guna bioterápia és lökéshullám kezelés. A Guna bioterápiával az orvosi kollagén bejuttatása és gyulladás csökkentése érhető el, amivel a gyors fájdalomcsillapítás mellett a szöveti képleteket lehet megerősíteni és ezzel tartós fájdalom csökkenés érhető el. Dr. Pál Mónika szerint a szintén alternatívaként működő lökéshullám terápia oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a valódi okot is megszüntetheti a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. Már egyetlen kezelés is hatékony lehet, tartós javulás azonban 3-6 kezelés után jelentkezik. A legfontosabb azonban, hogy ne hagyjuk, hogy a fájdalom befolyásolja az életünket és mielőbb forduljunk szakorvoshoz.

(Forrás: Oxygen Fájdalomcentrum)