immunrendszer
#Betegségek

Mivel ártasz az immunrendszerednek?

2015.10.12.
2 perces olvasási idő

Az egészség megőrzése nem csak a kézfertőtlenítő használatából, és a köhögő osztálytársak kerüléséből áll. Kiderült, hogy néhány igen meglepő mindennapi szokás, mint hogy hogyan veszekszel a szüleiddel, vagy milyen későn fekszel le, befolyásolhatják, hogy a tested mennyire hatásosan áll ellen a megfázásnak, az influenzának és más kellemetlen betegségnek.

1. Kerülöd az emberi kapcsolatokat

A barátságok csodás hatással lehetnek az immunrendszeredre. A kutatások kimutatták, hogy minél kevesebb emberi kapcsolatunk van odahaza, az iskolában, a munkahelyünkön és a társadalomban, annál nagyobb a valószínűsége, hogy betegek leszünk, hogy az agyunkat idegességet okozó vegyi anyagok árasztják el, és hogy rövidebb ideig élünk, mint szociálisabb társaink.

Egy kutatásban a tudósok 276 embert vizsgáltak, és kimutatták, hogy azok, akiknek 6, vagy több kapcsolatuk volt, 4-szer jobban „harcoltak” a megfázást okozó vírusokkal szemben, mint azok, akiknek kevesebb barátjuk volt.

Tipp: Ne hagyd, hogy a bokros teendőid, vagy egy rohanós hétköznap a baráti kapcsolataid útjába álljon. Állj le a barátaiddal egy kicsit csevegni. Hétfőn reggel csatlakozz hozzájuk, vagy chatelj velük este, hogy kapcsolatban maradjatok, akkor is, amikor túl elfoglalt vagy a telefonáláshoz.

2. Gyakran érzed magad fáradtnak

immunrendszerHa spórolsz az alvással, az erősen káros hatással lehet az egészségedre. A tökéletes példa: a főiskolai tanulók, akik egész estéken át magolnak a vizsgáikra. A kevés alvás az alacsonyabb immunműködéssel kapcsolható össze, kevesebb számú antitesttel, amik a baktériumokat pusztítják. Valójában a kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akik éjszakánként csupán 4 órát aludtak, hetente fele annyi influenzával küzdő antitestet termeltek a vérükben, mint azok, akik napi 7,5-8,5 órát aludtak.

Tipp: A tiniknek minimum 8 óra zavartalan alvásra van szükségük minden este, de az, hogy hogyan érzed magad reggel és egész nap, jobb mérce. Ha fáradtan ébredsz reggel, akkor nem alszol eleget, vagy talán nem elegendő a „minőségi” alvás mértéke.

3. Pesszimista vagy?

A kutatások azt mutatják, hogy azok, akiknek félig üres a pohár, nem élnek annyi ideig, mint akiknek félig tele van. Ha a pesszimisták egy pozitív löketet adnak szerencsétlennek hitt életüknek, kevesebbet stresszelnek, és jobb az egészségük. Egy kutatásban megállapították, hogy azoknak a jogász-hallgatóknak, akik az első szemeszterüket optimistán kezdték, az élményektől több segítő T-sejtjük volt (ezek erősítik az immunreakciót és hatékony természetes sejtölők) a következő szemeszterben, mint azoknak, akiknek pesszimista perspektívájuk volt.

Az egyik ok az lehet, hogy az optimisták jobban odafigyelnek magukra. Ennek köszönhetően kevesebb stresszel kapcsolatos károsodás éri az immunrendszerüket.

Tipp: A személyiség nehezen változtatható, keress okokat, akármilyen kicsik is, hogy szerencsésnek érezd magad minden nap. Kicsit hamisnak hangzik, de próbálj meg a vacsoraasztalnál rázendíteni, hogy milyen jó dolgok történtek veled aznap.

4. Magadba fojtod az érzéseidet

Egy építő jellegű vita a barátoddal, barátnőddel, szüleiddel, tulajdonképpen javíthatja az immunrendszeredet, legalábbis a tudósok ezt állítják. 41 boldog párt kértek meg, hogy vitassák meg a párkapcsolati problémájukat 15 percben. A kutatók emelkedést vettek észre a vérnyomásban, a szívműködésben, és az immunrendszerhez kapcsolódó fehérvérsejtekben, amik mindegyikének hasonló előnye van, mint a rendszeres edzésnek.

Azok a párok, akik sokszor gúnyos megjegyzéseket tesznek, sértegetik és megalázzák egymást, kevesebb vírussal harcoló, természetes antigénnel rendelkeznek, és magasabb a stressz-hormon szintjük, ami miatt 40%-kal több időre van szükségük a sebek begyógyulásához, mint azoknak, akik pozitívak és gyengédek maradnak a vitatkozások során.

Tipp: Ne tartsd magadban, ami idegesít. Azoknak, akik elrejtik érzéseiket, véleményüket kevésbé aktív T-sejtjeik vannak, mind azoknak, akik kifejezőbbek.

5. Nagy nyomás alatt vagy

A krónikus stressz (nap mint nap bizonytalan, stresszes helyzetbe kerülsz) az egészséged számtalan részére nyomást gyakorol, beleértve az immunredszeredet is. Ellentmondást nem tűrő tudományos bizonyíték van arra, hogy az effajta stressz mérhető visszaesést okoz az immunrendszer védekezőképességében. Az extrém stresszes periódusok alacsonyabb antitest-számot, és T-sejt-számot okozhat, és egy csökkentett makrofág (betegséggel harcoló fehérje) aktivitást, ami erősítheti az immunreakciót.

Tipp: Nem fogjuk azt mondani, hogy vegyél egy fürdőt, vagy gyújts meg egy illatgyertyát (hacsak nem tényleg segítenek relaxálni). Keress, találj, csinálj egészséges stressz-enyhítőket, ha hosszú ideje csak a taposómalom jutott, menj el egy nyugtató jóga órára, vagy süss valami desszertet csak úgy. A fontos az, hogy lazíts, enyhüljön a stressz.

(Sz.L.; Forrás: msnbc)