optimista
#Lélek

12 tipp, ami segít pozitívabban gondolkodni

2017.04.05.
2 perces olvasási idő

Az optimizmus erősíti az immunrendszert, segít, hogy egészségesebb életvitelt folytassunk. Az optimisták elégedettebbek, jobban figyelnek magukra, emellett hosszabb életre van kilátásuk, míg a legtöbb pesszimistának magasabb a vérnyomása, idegesebb és a depresszióra hajlamosabb.

Választhatsz a depressziós, negatív gondolatok és az inspiráló, pozitív gondolatok között. A hozzáállásod alapvetően meghatározza gondolataidat, amik befolyásolják a viselkedési szokásaidat és az életedet. Sok kutatás kimutatta már, hogy több mindent képes elérni, és boldogabb lesz az, aki pozitívan gondolkodik. Íme, 12 tipp, ami segít pozitívabban gondolkodni.

Higgy magadban!

A sikeres emberek nagy magabiztossággal végzik a feladataikat. Kimutatták, hogy az önbizalom fontosabb, mint az intelligencia, a tanultság vagy a kapcsolatok a hosszú távú sikerek eléréséhez. A legfontosabb, hogy bízz abban, hogy képes vagy elérni a kitűzött célt, és abban, hogy vannak különleges adottságaid.

Tűzz ki világos célokat magad elé!

Ha nincs célod, akkor az utad esetleges lesz. Ha ambiciózus, de elérhető célokat tűzöl magad elé, azzal már egy lépéssel közelebb kerültél a sikerhez.

Vizualizáld a sikeredet!

Képzeld el magad, ahogy eléred a céljaidat. Éld át azt, ahogy publikálják a könyvedet, megnyered a versenyt, eléred az álmodat. Ha vizualizálod magad előtt ezeket a képeket, akkor hajlamosabb leszel megtenni a szükséges lépéseket, hogy el is érd őket.

Vedd a kezedbe az életed!

Ne légy áldozat! Vállald a tetteidért a felelősséget, és ne a körülményekre fogd, ha hibázol. Ha nem vagy elégedett azzal, amerre halad az életed, akkor készíts egy tervet, hogy változtatni tudj a dolgokon.

Pozitívabb gondolkodás

Beszélj magadhoz!

Motiváld magad azáltal, hogy pozitív dolgokat mondasz magadnak. Például amikor felébredsz, mondj magadnak ilyeneket: „Ma sikeres leszek!” , vagy „Ma nagy lépést fogok tenni a céljaim felé”. Ha a dolgok rosszul mennek, ne kezdj kifogásokat keresni, hanem tanulj a hibáidból.

Koncentrálj a pozitív gondolatokra!

Mondj pozitív dolgokat magadnak, hogy a kételyeidet és a negatív gondolataidat távol tartsd. Ne kerüld a problémákat, hanem nézz velük szembe, és oldd meg őket.

Vedd körül magad pozitív emberekkel!

Ismerőseid között biztosan találsz pozitív és negatív beállítottságú embereket egyaránt. Gondold végig, és találj mindkét típusra példát. Próbálj több időt tölteni a pozitívabb ismerőseiddel, mert ők bátorítanak és támogatnak majd, míg a pesszimisták mellett csak a kétségeid erősödnek.

Zárd ki a negatívumokat!

A kétségeiden és negatív gondolatokon, melyek könnyen beférkőzhetnek az agyadba, lépj túl pozitív önmotiválással! Próbálj mindent a pozitív oldaláról nézni! Ha azt mondod magadnak: „Túl tudok jutni ezen a kihíváson” nem azt jelenti, hogy nem veszel tudomást a problémáról, hanem azt, hogy konstruktív, optimista hozzáállással nézel vele szembe!

Szedd össze, miért lehetsz hálás!

Írj egy táblázatot, melynek egyik oszlopába a pozitív, a másikba pedig a negatív dolgaidat gyűjtöd össze. Ha egészséges, tanult vagy, stabil kapcsolatod van, stb., akkor írd ezeket az első oszlopba. Ha beteg vagy, rossz a szerelmi életed, nincs állásod, stb. akkor írd a másik oszlopba. Gyakran hajlamosak vagyunk csak a rossz dolgokra koncentrálni, és így észre sem vesszük a rengeteg pozitívumot, amiért hálásak lehetünk.

Mi a baj a magyarokkal?
Mi, magyarok hajlamosak vagyunk magunkat, a helyzetünket, a jövőnket, az egész életünket sokkal rosszabb színben látni, mint ami a valóság. Hogyan lehetséges az, hogy míg több kontinens lakosságánál jobban élünk, az optimizmust tekintve a lista végén foglalunk helyet? Vélemények és tapasztalatok a magyarokról egy világlátott pszichológustól. Magyarok és a nagyvilág

Találd meg a jót a rosszban!

Tanuld meg megtalálni a lehetőséget minden helyzetben. Minden változásban rejlik jó és rossz lehetőség is. A sikeres emberek azokból lesznek, akik képesek a változásokból a legjobbat kihozni.

Relaxálj, és élvezd jobban az életet!

Lazíts egy kicsit! Ha tudsz nevetni a dolgokon, akkor könnyebben fogsz velük elbánni. Ne akarj mindent egyszerre megcsinálni. A sok tanulás és egyéb teendők mellett adj magadnak egy kis szünetet is, és csinálj olyan dolgokat, amiket élvezel.

Ha más nem segít, akkor tettesd!

Ha semmi nem jön össze, tettesd! Ha aggódsz, ideges vagy, kétségek közt vergődsz, tettesd, hogy magabiztos vagy! Mosolyogj a hallgatóságodra, és cselekedj úgy, mint aki pozitív, profi és sikeres. A szerepjáték segít elsajátítani azt a viselkedésmintát, hozzáállást, ami szükséges ehhez. Ezzel becsapod az agyad, és elkezdesz magabiztosan, pozitívan viselkedeni!

Ha az optimisták hosszabb ideig élnek és boldogabbak, akkor miért választanád a pesszimista életet? Igen, a pesszimista gondolkodás sokkal egyszerűbb és kevesebb kihívást igényel, de ne ess ebbe a csapdába! Gondolkodj pozitívan!

(KamaszPanasz - Gy.Z.)