stressz
#Lélek

Tippek stressz ellen: 7 módszer, amivel lenyugodhatsz

2016.01.19.
2 perces olvasási idő

Úgy tűnik, hogy az életed gyorsabban zajlik, mint valaha? Nyomást gyakorol rád az iskola, a határidők, a család, a tested? Mindezek mellett a soha el nem múló telefon pittyegés jelzi, hogy jött egy új email vagy egy üzenet...Ismered ezt az érzést?

Mindnyájunknak szüksége van egy kis nyugira. Talán az élet nem fog lassulni, de ez nem azt jelenti, hogy nem találhatjuk meg a mindennapok során a békét és az örömöt. Íme, 7 tipp, amellyel azonnal megnyugodhatsz.

1. Legyen egy saját mantrád

Egy mondat, egy-két motiváló szó, amit elég elismételni, hogy emlékeztesd magadat arra, hogy legelőször is meg kell nyugodnod. Például: "A nyugalmat választom a feszültség helyett". Ez az egyik kedvenc mantrám. Ez emlékeztet arra, hogy akármi is történjen az életben, mindig választhatjuk a békét. Lehet, hogy nem tudsz változtatni a jelenlegi helyzeten, de megváltoztathatod a helyzettel kapcsolatos érzéseidet! Próbálj pozitívan gondolkodni, és nyugodt perceket szerezni magadnak. Ennek jegyében minden nap némítsd le egy kis időre a telefonodat, szánj időt magadra, amikor elcsendesedhetsz és semmivel sem kell foglalkoznod.

2. Légzőgyakorlattal a stressz ellen

Vegyél öt mély lélegzetet az orrodon keresztül, majd fújd ki a szádon! Ha úgy érzed, hogy stresszes, ideges vagy, esetleg félsz, akkor valószínűleg észre sem veszed, de visszatartod a lélegzeted vagy gyorsan kapkodod a levegőt. Lassítsd le az idegrendszered úgy, hogy egy pillanatra szünetet tartasz, és veszel öt mély levegőt. A legszebb ebben az, hogy bárhol, bármikor csinálhatod. Ráadásul nagyon hatásos!

3. Gondold át a problémát

Minden helyzet annyira nehéz, mint amilyennek mi beállítjuk. Legközelebb, amikor valamiért kiakadsz, csak gondold át, hogy valójában annyira rossz-e, ami veled történik! Mi a legrosszabb, ami történhet? Általában sokkal rosszabbnak gondoljuk a dolgokat, mint amilyenek azok valójában.

4. Bánj tudatosan a gondokkal!

Egy másik trükk, amit szeretek használni az, hogy beütemezem az aggodalmaskodás idejét. 20 percre teszem ezt, általában a nap elején, amikor végiggondolom a teendőimet. Leírok mindent, amit gondolok a tennivalókról, és hagyom, hogy aggódjak miatta. A nap hátralevő részében, ha feltűnik egy nyugtalanító gondolat vagy hozzá akarom adni a listához, akkor elnapolom a „napi aggódás” időpontra. Mire időben odaérek, hogy aggódjak, általában a gond már rég a múlté.

5. Használj illóolajokat!

Ha kipróbáltál mindent, de még mindig feszült vagy, akkor próbáld ki az illóolajat. Én személy szerint nagyon szeretem a levendulát. Tegyél néhány cseppet a tenyeredbe, és vegyél néhány mély levegőt a kezedből. A nyugtató illat azonnal ellazít.

6. Sétálj egy nagyot!

A séta hatását gyakran hajlamosak vagyunk alulértékelni. Pedig egy stresszes nap után, amikor sétálás közben a környezetre koncentrálok, az mindig lenyugtatja az idegeimet.

7. Légy hálás!

Könnyen fennakadhatunk a saját életünkön, drámáinkon, és általában könnybben látjuk meg azokat a dolgokat, amik nem jól mennek az életünkben. A legtöbb ember állandó stresszben, aggodalomban vagy szorongással él. Ha szeretnél kiegyensúlyozott lenni - akár még egy krízis közepén is -, koncentrálj arra, hogy mi megy jól az életedben és miért lehetsz hálás!

(S.C., thebeautybean.com)