stressz
#Testi problémák

Sétával enyhítheted az iskolai feszültséget

2010.10.07.
1 perces olvasási idő

Az iskolába sétálás segíthet csökkenteni a napi stresszt, egy új kutatás eredményei szerint. A kutatásban a gyalogos diákoknak jobb szívműködése és vérnyomása volt a tesztek során.

Séta

Így ugyanis megelőzhető a magas pulzusszám és vérnyomás, ami kardiovaszkuláris betegséghez vezethet. A kutatásban 20 lány és 20 fiú vett részt, 10 és 14 éves kor között, akiket egy viselkedés kutató laboratóriumban teszteltek. A kamaszok fele egy szimulátor segítségével „ment iskolába” (kényelmes székekben ültek, és tíz percig képeket vetítettek kertvárosi környékről, valamint a végén egy iskoláról).

A többi gyerek egy 1,5 kilométer hosszú sétát tett egy futógépen, maguktól választott tempóban a hátukon olyan iskolatáskával ami a testsúlyuk 10%-nak felelt meg. Amint a futópadon lépkedtek, ők is kertvárosi környéket néztek egy képernyőn.

Ezután mindkét csapat gyerek 20 percet pihent, majd egy olyan tesztet végeztek, ahol a színét kellett meghatározniuk a "szín neveknek", amik rossz színnel voltak nyomtatva (a zöld szín például kék tintával volt nyomtatva) Ekkor a pulzusszám növekedett, körülbelül percenkét 3 szívveréssel, azoknál a gyerekeknél, akik sétáltak, összehasonlítva a körülbelül 11 szívveréssel azoknál, akik „utaztak”.

A sétáló gyerekekhez viszonyítva azoknál a gyerekeknél, akik „utaztak”, 3-szor nagyobb növekedés volt tapasztalható a szisztolés vérnyomás esetén. A kardiovaszkuláris betegségek gyerekkorban kezdenek kialakulni, így ha találunk valamilyen módot arra, hogy leállítsuk, vagy lelassítsuk ezt a folyamatot, akkor abból fontos egészségügyi előnyünk származna - állítja az University of Buffalo professzora.

(KamaszPanasz - Sz.D.L., msn.com alapján)