Főoldal / TEST / Sétával enyhítheted az iskolai feszültséget
  2010-10-07

Sétával enyhítheted az iskolai feszültséget

Az iskolába sétálás segíthet csökkenteni a napi stresszt, egy új kutatás eredményei szerint. A kutatásban a gyalogos diákoknak jobb szívműködése és vérnyomása volt a tesztek során.

- hirdetés -

Így ugyanis megelőzhető a magas pulzusszám és vérnyomás, ami kardiovaszkuláris betegséghez vezethet. A kutatásban 20 lány és 20 fiú vett részt, 10 és 14 éves kor között, akiket egy viselkedés kutató laboratóriumban teszteltek. A kamaszok fele egy szimulátor segítségével „ment iskolába” (kényelmes székekben ültek, és tíz percig képeket vetítettek kertvárosi környékről, valamint a végén egy iskoláról).

A többi gyerek egy 1,5 kilométer hosszú sétát tett egy futógépen, maguktól választott tempóban a hátukon olyan iskolatáskával ami a testsúlyuk 10%-nak felelt meg. Amint a futópadon lépkedtek, ők is kertvárosi környéket néztek egy képernyőn. Ezután mindkét csapat gyerek 20 percet pihent, majd egy olyan tesztet végeztek, ahol a színét kellett meghatározniuk a "szín neveknek", amik rossz színnel voltak nyomtatva (a zöld szín például kék tintával volt nyomtatva) Ekkor a pulzusszám növekedett, körülbelül percenkét 3 szívveréssel, azoknál a gyerekeknél, akik sétáltak, összehasonlítva a körülbelül 11 szívveréssel azoknál, akik „utaztak”.

A sétáló gyerekekhez viszonyítva azoknál a gyerekeknél, akik „utaztak”, 3-szor nagyobb növekedés volt tapasztalható a szisztolés vérnyomás esetén. A kardiovaszkuláris betegségek gyerekkorban kezdenek kialakulni, így ha találunk valamilyen módot arra, hogy leállítsuk, vagy lelassítsuk ezt a folyamatot, akkor abból fontos egészségügyi előnyünk származna -állítja az University of Buffalo professzora.

(Sz.D.L. - msn.com)

Tovább a témában: Fiúknak, Lányoknak, Cipő, Szív